27 Nisan 2024

ŞIRNAK HABER

Haktan Yana Halkın Yanında

“Ökten’den Hükümete “Acil Tedbir” Çağrısı…!”

Ülke genelinde normalleşme planı hayata geçirildikten sonra bölgemizde artan vaka sayıları büyük bir paniğe yol açarken 20. Dönem Milletvekili Bayar Ökten’den hükümete “Acil Tedbir” çağrısı geldi.

Şırnak il ve ilçelerinde artan vaka sayılarına dikkat çeken Ökten, “Büyük bir felakete doğru gidiyoruz” dedi ve hükümeti sokağa çıkma yasağı başta olmak üzere acil önlem alma konusunda uyardı. Tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip Koronavirüsü (COVİD-19) can almaya devam ederken ekonomik kaygılarla atılan hızlı normalleşme adımları salgının yeniden artması endişelerine yol açtı.

Salgının artık kontrol altına alındığı ve güvenli sosyal yaşama dönmeye başlandığı düşünülürken son günlerde özellikle bölgemizde artan vaka sayıları büyük bir paniğe neden oldu. Ülkede vakanın ilk görüldüğü Mart ayından bu yana tehlikeli bir durumla karşılaşmayan ilimiz ve ilçelerinde salgın hızla yayılmaya başladı ve Ramazan Bayramı sonrası Cizre başta olmak üzere Silopi, ilimiz Şırnak ve diğer ilçelerimizde yaşanan vaka artışları tehlikeli boyutlara ulaştı.

Salgın süresi boyunca gerekli tedbirleri almamakla eleştirilen yetkili mercilerin atacakları yeni adımlar merak edilirken salgının kontrol altına alınması için pek çok kişi uyarılarda bulundu. Artan vaka sayılarına dikkat çekilen uyarılardan biri de Ankara’dan deneyimli bir siyasetçi Bayar Ökten’den geldi. 20’nci dönemin başarılı milletvekilli Ökten, hükümeti, Doğu ve Güneydoğu illerinde yeteri kadar önlem almamakla suçladı. Alınan önlemlerin 30 büyükşehir ve Zonguldak iliyle sınırlı kaldığını ifade eden Ökten, özellikle Şırnak il ve ilçelerinin kaderine terk edildiği eleştirisinde bulundu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a çağrıda bulunan Ökten, vaka sayılarının artış gösterdiği yerleşim yerlerinde bölgeye özel acil önlemler alınması talebinde bulundu. Bölgedeki yaşam tarzının batıdan farklı olduğuna dikkat çeken deneyimli siyasetçi, “İlimiz büyük bir felaketin eşiğinde. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’dan hassaten bölgemiz ile ilgili emirler vermesini bekliyor ve yaşanan durumun ciddi boyutlara ulaştığını bilgilerine arz etmek istiyorum” dedi.

Silopi’ye bağlı Görümlü (Bêspin) ve Çalışkan (Gite) beldeleri arasında kurulu bulunan ve çevresindeki tüm canlılar için ciddi tehdit oluşturan Silopi Termik Santrali’ne de değinen Ökten, canlıların yaşam alanlarının yok olmasına neden olan santralden kaynaklı kentte özellikle kanser ve kalp hastalıklarından kaynaklı ölümlerin yıldan yıla arttığını hatta Silopi ovasının verimli tarım arazilerinin de büyük bir tehdit altında olduğunu ifade etti ve şöyle devam etti; “Cumhurbaşkanımız Sayın Erdoğan’ın dikkatlerine arz etmek isterim ki, termik santral kaynaklı hastalıkların yıldan yıla arttığı ifade edilmektedir. Pandemiyle beraber bunu da göz önünde bulundurarak bölgemizin acil yardımlarına ihtiyaç duyduğunu istirham etmek isterim.” Ankara siyasetini yakından tanıyan deneyimli siyasetçi, sözlerini şu şekilde sürdürdü; ” En başından beri bölgemiz için yeterli önlemlerin alındığını söylemek zor. Ülke genelinde tedbirler çoğunlukla 30 büyükşehir ve Zonguldak ili için sınırlı kalsa bile özellikle Şırnak gibi pek çok doğu ilinde pandemiyle yeteri kadar mücadele edildiğini söyleyemeyiz.

Pandemiden korunmak için alınan tedbirlerden en önemlileri maske, sosyal mesafe, kişisel temizlik ve belli yaşlardaki vatandaşlarımıza uygulanan sokağa çıkma kısıtlamaları gösteriliyordu ve bu yönde denetimler de yapılıyordu. Aynı uygulamaların ilimiz ve ilçelerinde de yapıldığını söylemek mümkün mü? Habur sınır kapısının kısmı kapatılması dışında ciddi bir önlem alındığına şahit olmadık.” Hükümet gibi siyasilerin de üzerlerine düşen vazifeleri yerine getirmediğini kaydeden Ökten, sözlerini şöyle sürdürdü; “Üzülerek söylüyorum ki Şırnak kaderine terk edilmiş durumda. Ancak şimdi iktidar partisinin de hizmet noktasında üzerine düşen vazifeyi yaptığını söylemek mümkün değil. Bölgemizin siyasetçileri maalesef kendilerinden beklenen hizmetleri sağlayamıyorlar.

Bakınız virüsün bulaştığı hemşehrilerimizin büyük bir kısmı çevre illerde tedavi görmekteler. Sağlıkta çok önemli gelişmeler kaydedilirken ilimizin bundan mahrum bırakılması kabul edilemez.

Tüm siyasilere çağrımdır, bölgemiz büyük bir felaketin eşiğinde. Derhal partilerini harekete geçirip bölgeye dikkat çekmelerini ve salgınla mücadele tedbirlerinin hızlıca alınmasını bekliyoruz.

Sokağa çıkma, il ve ilçeler arası seyahat kısıtlamaları ve vakaların yoğun olduğu mahallelerin karantinaya alınması gibi pek çok tedbirin biran önce uygulamaya konulması, vatandaşlara maske ve kişisel hijyeni sağlayacak ürünlerin temin edilmesi gerekmektedir. 11 Mart’ta ilk koronavirüs vakasının görülmesinden itibaren kısıtlamaları kademeli olarak artıran ülkemizde aynı önlemlerin bu kez acil olarak ilimiz Şırnak ve doğu illerinin tamamına uygulanması çok büyük önem arz ediyor.” Konunun siyasete alet edilmeden her kesimin alınacak önlemlerin uygulanması noktasında üzerine düşen vazifeyi samimiyetle yapması gerektiğinin altını çizen Ökten, iş siyasilere propaganda malzemesi yapılmayacak kadar ciddidir” açıklamasında bulundu. Herkesin kendi önlemini almanın önemine de değinen eski Dogruyol Partisi 20. Dönem Milletvekili Bayar Ökten, bölgeden ölüm haberlerinin gelmesinden büyük üzüntü duyduklarını kaydetti.

Vatandaşları da yeteri önlem almamakla eleştiren Ökten, pandemiyi ciddiye almamanın sonuçlarının ağır olabileceği uyarısında bulundu ve vatandaşları da tedbirlere uyulması konusunda uyardı. Bölgede kronik rahatsızlıkları sebebiyle yüksek risk grubunda bulunan yaşlı nüfusun oldukça fazla olduğuna dikkat çeken Ökten, “Coğrafyamızın hafızası niteliğindeki yaşlılarımızı korumak için herkesin çok hassas davranması gerekiyor” dedi.

Bir yanıt yazın

Copyright © 2005 Şırnak Haber, Her hakkı saklıdır. | Newsphere by AF themes.