25 Nisan 2024

ŞIRNAK HABER

Haktan Yana Halkın Yanında

“NESLİ TÜKENEN ARİZONA KERTENKELELERİ ÜZERİNE…!”

“NESLİ TÜKENEN ARİZONA KERTENKELELERİ ÜZERİNE…!”

Soyu Tükenmekle karşı karşıya kalan Dikenli çöl kertenkelesi, ya da iki noktalı dikenli kertenkele (Sceloporus magister) Phrynosomatidae familyasından bir kertenkele türüdür. böcekler ve nadir olarak bazı bitkilerle beslenir.

Dikenli çöl kertenkelesi değişken sıcaklı bir hayvandır ve Amerika’da bulunan Arizona’daki Sonoran çölünde yaşar. Arizona kertenkelesi olarak da bilinen kertenkele 3n kromozoma sahip tek hayvandır. Diğer bir türü Sceloporus clarkii “Clark dikenli kertenkelesi” olarak bilinir.

Çöl hayatına uyumu, diğer kertenkelelerin yaptığı gibi soğuk mevsimlerde rengini daha koyuya değiştirmekle sağlar. Böylece güneş ısısını daha çok emebilir. Ilıman mevsimlerde daha açık renge bürünerek, güneş radyasyonun da çoğunu yansıtır. Genellikle bulunduğu yerlerin rengini alarak kamufule olur ve kolayca görülmez.

Bütün çöl kertenkeleleri gibi, dikenli çöl kertenkelesi de zamanının çoğunu oyuklarda geçirir. Oyuklar çölün sıcağına nazaran daha serin yerlerdir.

**

Ancak son yıllarda insanoğlunun vurdum duymaz aymazlığı yüzünden Arizona kertenkelelerinin Cinsel güce etki etmelerini düşündükleri kuyruklarının kesilmesi neticesinde, insanların Arizona’ya akın etmeleri ve bu kertenkelelerin kuyrukları için onları vahşice öldürmeleri yeni bir kirli kazanç kapısını aralamış ve bu kanlı dehşet verici bir sektöre neden olmalarından dolayı maalesef Arizona kertenkelelerinin neslinin tükenme ile karşı karşıya geldiklerini bilim insanları ( zoologlar) bize bildirmekteler.!

**

Şahsım adına, soyu Tükenmekte karşı karşıya kalan Arizona Kertenkelelerinin soyunun devamı adına sırf cinselliğe etki ettiğini düşündükleri için Arizona kertenkelelerinin hunharca katledilmelerini şiddetle kınıyorum….(!!!)

Nesli ve soyunun devamı adına tüm Dünyadaki hayvan severlere çağrıda bulunuyorum..(!)

Lütfen bu katliamı durdurun, Arizona kertenkelelerinin soyunun devamı eko sisteme bir önemli değerdir..

Bu katliama dur deyin…(!!)!

**

Not( Arizona Kertenkelelerini tanımayanlar için( Cizgi film olan Oscar Çöllerde) adlı sevdiğimiz ve özellikle benim gibi yetişkinlerin beğenerek izlediğimiz bir karaktere de konu olmuştur.

**

Doğamızı koruyalım.. Nesilleri tükenmemeleri adına Arizona Kertenkelelerinin katliamına ilgisiz-duyarsız, yani meseleye Fransız kalmayalım, onları yaşatalım…..(!)

Arizona kertenkelelerini yaşatalım ki insanlık ölmesin diyorum….

Biliyorum, bu yazım, bir çoğunuzun beklediği bir yazı değildi, ama bunu da Arizona Kertenkelelerine olan hasassiyetime bağlayın lütfen…(!)

 

Dip not;” Şair derki;” Kafalarımızın karışması iyidir… ” En azından bir “Kafamızın” olduğunu anlarız…(!)

Dündar Sansur..

 

 

Bir yanıt yazın

Copyright © 2005 Şırnak Haber, Her hakkı saklıdır. | Newsphere by AF themes.