6 Mayıs 2024

ŞIRNAK HABER

Haktan Yana Halkın Yanında

Şırnaklı Vekil, “Uludere Taşdelen köy halkı büyük bir tehlike altında yaşıyor”

Şırnaklı Vekil, “Uludere Taşdelen köy halkı büyük bir tehlike altında yaşıyor”

HÜDA-PAR Gaziantep Milletvekili Şehzade Demir, Şırnak’ın Uludere ilçesinin Taşdelen köyünde yapılan barajların köy halkını büyük bir tehlike altında bıraktığını söyledi.

TBMM’de basın toplantısı düzenleyen HÜDA-PAR Gaziantep Milletvekili Demir, Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Taşdelen köy halkının barajlardan dolayı yaşadığı sorunları gündeme getirdi.

HÜDA PAR Gaziantep Milletvekili aslen Şırnaklı olan Şehzade Demir, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) gerçekleştirdiği basın toplantısında şunları kaydetti:

“Şırnak Uludere ilçemizin Taşdalen köyü var. Bu köy iki dağ arasında uzun derin ve vadi içinde kurulmuş bir köyümüz. Onun hemen yukarısında zincir şeklinde 3 tane kocaman baraj inşa edilmiş. Bu köyümüz bin 500 nüfuslu ve 275 haneden oluşmaktadır. Bu barajların kurulduğu çok ciddi bir tehlike söz konusudur ve 3 tane barajında iki tarafı da yüksek dağlar ve yeri kayalık bölge ile çevrilidir. Bu 3 tane barajında kenarında heyelan riski olan söz konusu olan bir durum.

Allah esirgesin bu 3 barajdan herhangi birisinde yaşanacak küçük bir heyelan yada kaya düşmesi sonucu; barajlardan birinin patlaması otomatik olarak diğer ikisini de patlatacak ve hemen aşağısında olan köyün tamamını su altında kalmasına, evlerin dahi sürüklenmesine ve orda yaşayan herkesin Allah muhafaza vefat etmesine sebep olabilecek ciddi bir durum. Bu konu sık sık gündeme taşınan bir konu. Şırnak valiliğimiz ve ilgili bakanlıklarla alakalı olarak sürekli gündemleştirilen ve köyün taşınması talep edilen bir husus. Ancak bugüne kadar bu sorun henüz aşılmadı, hemen yakın tarafından köylülerin kendilerinin sahip olduğu kendilerinin arazilerinin var olduğu bir noktaya taşınması bir türlü gerçekleştirilemedi. Bu noktada Taşdelen köylülerimizin çok ciddi endişeleri söz konusudur.

Yetkililerin kendilerine karşı ilgisizliğinden ciddi anlamda şikayetçidirler ve bu köyün bir an önce daha yüksek bir yere, eski köylerine taşınmasını talep ediyorlar. Çünkü ufak bir deprem yada doğal bir afetler neticesinde bu barajlardan birisinin patlaması işten bile değil, her zaman söz konusu olan bir durum. Bin 500 civarında Vatandaşımız kendilerini çok büyük bir tehlike altında hissediyorlar. Heran barajların yıkılabileceği tehdidi altında bir yaşam idam etmeye çalışıyorlar. Bu konuyla alakalı yetkililerin ivedilikle harekete geçmesi, yasal prosedürlere takılmadan bu köyün taşınarak, daha güvenli bir yere alınması sağlanmalıdır.”

Bir yanıt yazın

Copyright © 2005 Şırnak Haber, Her hakkı saklıdır. | Newsphere by AF themes.