26 Nisan 2024

ŞIRNAK HABER

Haktan Yana Halkın Yanında

Komşular Konya’daki katliamı anlattı: Katil önce çay içti, sonra birer birer öldürdü

Komşular Konya’daki katliamı anlattı: Katil önce çay içti, sonra birer birer öldürdü
Konya (Rûdaw) – Konya’da saldırıya uğrayan Dedeoğulları ailesinin komşuları, saldırganın aile bireylerini katletmeden önce onlarla birlikte oturup çay içtiğini, daha sonra da silah çekip bu korkunç cinayeti işlediğini anlattı.
 
Konya’nın Meram ilçesinde dün Karslı Kürt bir aileye yönelik gerçekleşen saldırıda Yaşar Dedeoğlu (65), Serap Dedeoğlu (36), Serpil Dedeoğlu (32), Sibel Dedeoğlu (30) , İpek Dedeoğlu, Metin Dedeoğlu (45) ve Barış Dedeoğlu (35) hayatını kaybetti.
 
3’ü kadın, 7 kişiyi öldürülen saldırganın olayın ardından evi de ateşe vererek kaçtığı öğrenildi.
 
Otopsi için dün akşam morga kaldırılan aile üyeleri ikindi namazının ardından Karatay Saraçoğlu mezarlığında toprağa verildi.
 
Daha önce saldırıya uğramıştı
 
30 yıl önce Kars’tan Konya’ya göç eden Dedeoğulları ailesi, 12 Mayıs günü çoğu komşuları olan 60 kişilik bir grubun saldırısında ağır yaralanmış, saldırganların altısı tutuklanmış, aile hakkında koruma kararı alınmıştı. Saldırganlar daha sonra tahliye edilmişlerdi.
 
Saldırıdan sonra 12 Temmuz’da Rudaw’a konuşan baba Yaşar Dedeoğlu “Saldırırken biz ülkücüyüz sizi buradan süreceğiz, sizi burada yaşatmayacağızdı” demişti. Dedeoğlu, saldırı günü üzerlerinde bulunan kanlı elbiseleri sakladıklarını, mahkemeye bu elbiselerle gelip haklarını isteyeceklerini belirtmişti.
 
Kamera kayıtları incelendi
 
Savcılık olayla ilgili 10 kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Ayrıca, katil zanlısının daha önceki olaylarla bir ilgisi olmadığı ileri sürüldü.
 
Dedeoğulları ailesi Avukatı Abdurrahman Karabulut, 6 kişinin otopsi raporunu okuyabildiklerini söyledi. Karabulut, “Ancak henüz alamadık. 6 kişiye toplamda 16 kurşun isabet etmiş. Yedinci kişinin otopsi raporunda kaç kurşun olduğunu göremedik. Ama toplamda 19 kurşun olduğu söylendi” dedi.
 
Edinilen bilgilere göre, önceki saldırının ardından Dedeoğulları ailesi evine güvenlik kamerası bağlamıştı. Savcılığın kamera kayıtlarını da incelediği öğrenildi.
 
Ayrıca caldırganların iki kişi olduğu, birinin araçta beklediği, diğernin ise cinayetleri işleyerek kaçtığı iddia edildi.
 
“Husumetli aile biz değiliz dedi”
 
Rûdaw’a konuşan ailenin yakınlarından eski HDP Konya İl Eş Başkanı Erol Şan, “Elimizde bizi tatmin edecek bir bilgi yok. Hala saldırıyı kim ve kimlerin yaptığını bilmiyoruz. Dün akşam morga kaldırılan cenazeleri saat 03:00’da bize teslim ettiler. Vali ile görüştük. Daha sonra Cumhurbaşkanı ve İçişleri Bakanı da arayıp bilgi aldı” dedi.
 
Erol Şan, “Önceki saldırıyı gerçekleştirenlerle bu cinayeti işleyenler aynı kişi veya kişiler mi bilemiyorum. Daha önce husumetleri olan Keleş ailesi bizi akşam aradı, bu olayla hiçbir bağlantıları olmadığını savundu. Fakat evlerini de terk etmiş gitmişler. Peki olayla bağlantıları yoksa neden evlerini bırakıp kaçsınlar? Ama bir yandan da bana mantıklı gelmiyor. Neden husumetli oldukları bilindiği halde gelip 7 kişiyi öldürsünler ki?” ifadesini kullandı.
 
Olay hakkında yetkililerden açıklama beklediklerin i ifade eden Şan, “Ama o aile daha önce Yaşar Dedeoğulları’ndan evini terk etmesini istemişti. Yaşar Dedeoğulları ailesinin başka da hasmı yoktu. Yaşar bey kendilerine saldıranların serbest bırakılmasına tepki göstermiş, dava açmıştı” şeklinde konuştu.
 
“Saldırıdan önce oturup çay işmişler”
 
Rûdaw’a konuşan ve isminin Ferdi olduğunu belirten Dedeoğulları ailesinin bir komşusu, “Söylendiğine göre saldırgan olaydan 2 saat önce gelip aile ile oturmuş, birlikte çay içmiş, sohbet etmişler. Daha sonra gelip 4 kadını avluda öldürüyor. Yaşar Dedeoğlu o an ağıldaymış, silah seslerini duyup geldiğinde onu da avluda vurmuş” dedi.
 
Bir başka komşu ise, “20 yıldır ailece komşuyuz, çok iyi bir aileydi. Aile kavgacı değildi ama son olarak bir olay yaşanmıştı. Şimdi saldırıyı kim yaptı bilmiyoruz ama düşman da şerefli olmalı. Neden kadınları öldürüyor. Hadi birini vurdu, diğerlerini neden vuruyor? Çok zor bir olay” diye konuştu.
 
Komşular, cinayetin profesyonelce işlenmiş planlı bir saldırı olduğuna dikkat çekti.
 
Konya Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan açıklama
 
Konya Cumhuriyet Başsavcılığı’dan yapılan açıklamada “Eylemin ırkçı nefret saikiyle işlendiğine dair iddialar gerçeği yansıtmamaktadır” dednildi.
 
Başlatılan soruşturma kapsamında olayın tüm yönleriyle aydınlatılması için Cumhuriyet Başsavcısı koordinesinde Cumhuriyet Başsavcı Vekili ve 3 Cumhuriyet Savcısı görevlendirildiği belirtildi.
 
Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
 
“Cumhuriyet Başsavcılığımızca olay yeri inceleme işlemleri yapılmış, maktullerin otopsi işlemleri yapılarak ailelerine teslim edilmiş olup, soruşturma kapsamında delil toplama işlemleri devam etmektedir. İlk bulgulara göre olayın komşu iki aile arasındaki önceye dayalı husumete dayandığı değerlendirilmektedir. Söz konusu husumetin ilk olarak 2010 yılında yargıya intikal ettiği saptanmıştır. Aile bireyleri arasında çıkan kavga nedeniyle 12.05.2021 tarihinde başlatılan ve 16 müşteki ve şüphelinin bulunduğu soruşturma kapsamında 6 kişi hakkında tutuklama kararı verilmiştir. O olay nedeniyle 2 kişinin tutukluk hali devam etmektedir. 22.05.2021 tarihinde de iki aile arasında yine kavga çıkmıştır. Olayla ilgili başlatılan soruşturmada 20 müşteki ve şüpheli yer almakta olup adli tahkikat devam etmektedir.
 
Dün meydana gelen hadisenin faili olduğu güvenlik kamerası görüntüleri ile değerlendirilen şüphelinin iki aile arasında 12.05.2021 ve 22.05.2021 tarihlerindeki daha önce yaşanan ve soruşturma konusu olan olaylarda mağdur ya da şüpheli olarak taraf olmadığı anlaşılmıştır. Aynı aileden 7 kişinin hayatını kaybettiği olayla ilgili olarak aralarında olayı gerçekleştiren ve halen yakalama çalışmaları devam eden şüpheli dışında 10 kişi gözaltına alınmış olup adli işlemler devam etmektedir.
 
Olayın iki komşu aile arasında 11 yıldır devam eden anlaşmazlık ve husumetten kaynaklandığı tespit edilmiştir. Eylemin ırkçı nefret saikiyle işlendiğine dair iddialar gerçeği yansıtmamaktadır. Bu vahim olay tüm yönleriyle değerlendirilmekte olup, soruşturma titizlikle yürütülmektedir. Öte yandan provokatif paylaşımlarda bulunarak olayı kasten çarpıtan kişiler hakkında soruşturma başlatılmıştır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”
 

Bir yanıt yazın

Copyright © 2005 Şırnak Haber, Her hakkı saklıdır. | Newsphere by AF themes.