2 Mayıs 2024

ŞIRNAK HABER

Haktan Yana Halkın Yanında

Vekil İrmez;”Genç nüfusun en fazla olduğu ancak işsizliğin de zirve yaptığı kent Şırnak”

Vekil İrmez; Genç nüfusun en fazla olduğu ancak işsizliğin de zirve yaptığı kent Şırnak

 Türkiye’nin özellikle de bölge illerinin en büyük sorunlardan biri işsizlik. Genç nüfusun çok olduğu ancak işsizliğin de yoğun olduğu kentler arasında Şırnak b aşı çekiyor.

Şırnak, genç nüfus açısından Türkiye’nin ikinci kentiyken, ekonomik gelişmişlik açısından son sırada yer alıyor.

DEM Parti Şırnak Milletvekili Mehmet Zeki İrmez, Meclis’e Şırnak’taki işsizlikle ilgili basına açıklama yaptı. İrmez ardından Rûdaw’a konuştu.

İrmez, hükümetin Şırnak’ta işsizliğe çare bulmak için gerekli adımları atması ve istihdam alanları sağlaması gerektiğini söyledi.

İrmez, “Şırnak nüfusunun yüzde 21’i gençlerden oluşuyor. Bu da 120 bin insana tekabül ediyor. TÜİK verilerine göre de en fazla genç nüfusun olduğu ve yine en fazla işsizliğin yaşandığı bölgelerden biri Şırnak. Fakat maalesef bu son zamanlarda ortaya çıkan bir sorun değil. Bu sorun neredeyse 100 yıldır böyle devam etmektedir. Ne bir fabrika var ne de istihdamın gelişeceği bir yer bulunuyor. Peki  gençlerimiz ne yapıyor, gençlerimiz de metropollere gidiyor. Bu bizim gençlerin kaderi olamaz, olmamalı. Bu durumu değiştirebiliriz, bu bizim elimizde olan bir şey. İktidarın işsizliği ortadan kaldırılması için, bölgemizde istihdamaın sağlanması için alanlar açması gerekir” diye konuştu.

Şırnak’ın nüfusu 557 binin üzerinde. Bu nüfusun yüzde 21,7’sini 15-24 yaş arası gençler oluşturuyor.

TÜİK’e göre ilde işsizlik oranı yüzde 30 civarında, gençler arasında ise bu oran yüzde 37. Şırnak Valiliği’nin 2022 yılı raporuna göre il merkezi ve ilçelerde 36 bin 729 kayıtlı işsiz bulunuyor.

İş imkanlarının yetersizliği nedeniyle Şırnak’tan gençlerin Türkiye ve Avrupa kentlerine göçü her geçen gün artıyor.

DEM Parti Mehmet Zeki İrmez, hükümete ve ilgili taraflara Şırnak’ta işsizliğin önlenmesi için gerekli adımları atmaları çağrısında bulundu.

Şırnak’ın başlıca gelir kaynakları hayvancılık, tarım, kömür madenleri, pertol üretimi ve sınır ticaretinden oluşuyor.

Son dönemde petrol kuyularıyla öne çıkan kentte halk, hükümetin bu alana daha fazla yatırım yapmasını bekliyor. Ancak şu ana petrol geliri bölge halkına yansımış değil.

DİĞER BAŞLIKLAR

Bir yanıt yazın

Copyright © 2005 Şırnak Haber, Her hakkı saklıdır. | Newsphere by AF themes.