21 Mayıs 2024

ŞIRNAK HABER

Haktan Yana Halkın Yanında

“SEYDA ABDULLAH KAPLAN’DAN ANLAMLI BİR YAZI…!”

“SEYDA ABDULLAH KAPLAN’DAN ANLAMLI BİR YAZI…!”

Bölgemizin Önemli Âlimlerinden Emekli Diyanet İşleri Başkanlık Müşaviri Seyda Abdullah Kaplan’dan  “İslam’da Taziye Adabı İlgili” Anlamlı Ve Önemli Bir Yazı…

İSLAMDA TAZİYE ADABI:

İnsan, toplu halde bir arada yaşamak mecburiyetinde olan, Dini, Hukuki ve Ahlaki kurallara muhtaç olan değerli bir varlıktır. Yegane sorumluluk sahibi olan insanın doğumundan ölümüne kadar yaşamın her safhasında yüce dinimiz onu başı boş bırakmamış kural ve kaideler tesis ederek hayatına yön vermiştir. Bu nedenle vefat eden kardeşlerimize karşı son görevimizi İslami kurallara göre yerine getirmek bir kardeşlik hakkıdır. Kısaca vefat eden kardeşimizin cenaze namazına ve mezarlıktaki defnine katılmak ve yakınlarına taziye ziyaretinde bulunmaktır. Taziye: Yakını vefat eden kederli aile fertlerini ziyaret edip tesellide bulunmak, üzüntülerine ortak olmak, vefat eden yakınına dua etmektir.

Evlerinden cenaze çıkan üzüntülü ve kederli aileler yemek yapamaz ve gelen giden ziyaretçilere sofralar kurarak ikramda bulunmaları caiz değildir.

Ancak tarih boyunca adet olduğu üzere vefalı ve hayırsever akraba ve komşular taziye evine yemek hazırlar ve ikramda bulunurlar. Bu uygulama şekli Peygamber efendimizin sünnetidir.

Zira mute savaşında amcasının oğlu Hz. Cahfer şehit olduğunda ” Cahferin ailesine yemek yapın çünkü onlar büyük bir acı ve musibet içerisindedirler” buyumuştur. Bizlerin bu sünnete uygun hareket etmemiz gerekirken taziyelerimizde cami avlularina taziyeyle alakası olmayan yüzlerce kişiye sofralar kurarak ziyafet havasında mağdur olan taziye sahiplerine yük olmaktayız. Yıllardır hemen hemen herkes bu yanlış uygulamadan rahatsız ve şikayetçidir. Bir haftaya yakındır toplumun bir kesimi tarafından alınan taziye yemekleri ile ilgili kararların dini açıdan bir açıklamaya ihtiyacı vardır.

  1. Taziye sahibi sünnet olan üç günlük taziyesini isterse taziye evinde veya camide yapabilir.
  2. Büyük bir külfet olan taziye yemeğine birinci derecede taziye sahibinin yakını olmayan yüzlerce kişinin taziye yemeğine katılmaları dinen uygun değildir.
  3. Hayır sever akraba ve komşuların birinci derecedeki taziye sahiplerine yemek yapıp kendi evlerinde ikram etmeleri Peygamber efendimizin sünnetidir. Bu uygulama ile daha çok sevap kazanılır ve komşular arasındaki dostluk ve kardeşlik bağıda güçlenir
  4. Birinci derecede cenaze yakını olmayan ve davet edilmeyen kişilerin bu sofraya iştirakleri uygun değildir.
  5. Yukarıda ifade ifade ettiğimiz islam daki taziye usulü ile ilgili hususlar özellikle taziye sahibini çocuklarıyla birlikte sabahtan akşama kadar rahatsız eden bayan kardeşlerimiz içinde geçerlidir. Canab-ı hak vefat eden kardeşlerimize rahmet etsin yakınlarına da sabırlar ihsan buyursun, birliğimizi beraberliğimizi ve kardeşliğimizi daim eylesin.

Abdullah KAPLAN

Emekli Diyanet İşleri Başkanlık Müşaviri

Bir yanıt yazın

Copyright © 2005 Şırnak Haber, Her hakkı saklıdır. | Newsphere by AF themes.