21 Mayıs 2024

ŞIRNAK HABER

Haktan Yana Halkın Yanında

Milletvekilleri İrmez, Aslan ve Doğan’dan Su Kesintileri İle İlgili Önerge

Milletvekilleri İrmez, Aslan ve Doğan’dan Su Kesintileri İle İlgili Önerge
Yeşil Sol Parti Şırnak Milletvekilleri Mehmet Zeki İrmez, Nevroz Uysal Aslan ve Ayşegül Doğan adına Şırnak’ın İdil (Hezex) ilçesine Bağlı Yarbaşı (Hespist) Köyünde yaşanan su kesintileri ile ilgili İçişleri, Tarım ve Orman, Sağlık, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlıklarına soru önergeleri verildi.
İrmez, Aslan ve Doğan tarafından 4 bakanlığa ayrı ayrı verilen soru önergeleri şunlar;

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıdaki sorularımın Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki tarafından Anayasa’nın 98’inci ve TBMM iç tüzüğünün 96 ve 99’uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim. 11.07.2023

Ayşegül Doğan Mehmet Zeki İrmez Nevroz Uysal Aslan
Şırnak Milletvekili Şırnak Milletvekili Şırnak Milletvekili
Şırnak’ın İdil ilçesi ve köylerindeki su kesintilerinin son dönemlerde ciddi boyutlara ulaştığına dair iddialar basına da yansıdı. Haftada sadece 4 saat su verilmesi problemini köylüler, İlçe Kaymakamlığı’na şikâyette bulunmuş olmalarına rağmen herhangi bir çözüm üretilmemiştir. Köy sakinleri içme suyuna erişemediği için belediyenin ücretli dağıttığı hijyenik olmayan tankerlerden su ihtiyaçlarını karşılamaya çalıştıklarını ancak bunun da yetersiz kaldığını belirtmektedir. Öte yandan içme suyu temininde yaşanan sıkıntılar,kişisel hijyenin sürdürmeyineredeyse imkânsız hale getirdiği için köy sakinleri salgın hastalıkların baş göstermesinden de endişe duyuyor.
Ayrıca suyun bir bölümünün Cehennem Deresi’ne akıtılması sonucunda, hava sıcaklığının 40 dereceyi aştığı köylerde kesintiler nedeniyle başka zorluk da yaşanıyor.Geçimini tarım ve hayvancılıkla sağlayan köy sakinlerinin bağ ve bahçeleri kuruyor, hayvanları susuz kalıyor.
Basına da yansıyan iddiaların en vahim tarafı isehalkın suya erişimi önündeki altyapısal sorunların bilerek giderilmediği ve bu durumun keyfi kesintilere gerekçe yapılarak toplumun politik tercihleri nedeniyle cezalandırıldığıdır.
Suya en fazla ihtiyaç duyulan yaz mevsiminde söz konusu ilçelerde yaşayan yurttaşlar olası salgın hastalıklar ile baş başa bırakılırken, geçimini tarım ve hayvancılıkla sağlayan köylülerin, temel ihtiyacı olan su sorununa çözüm bulmak bakanlığın sorumluluğundadır.
Bu bağlamda;
1. Nisan 2023’ten beri İdil ilçesinde kaç defa su kesintisi yaşanmıştır? İdil ve çevre köylerine günde kaç saat su verilmektedir?
2. Bakanlığın, İdil ilçesi ve köylerinde yaşadığı su kesintisi sorununun çözümü için herhangi bir girişimi var mı?
3. En temel insan hakları arasında yer alan suya erişim hakkı hangi nedenlerle, kimler tarafından engellenmektedir? İddia edildiği üzere söz konusu ilçe ve köylerdeki yurttaşların siyasi tercihleri nedeniyle su sorununun bir nevi “cezalandırma” amacıyla yapıldığı doğru mudur? Bu iddialar doğru değilse altyapı sorunu neden hâlâ çözülmemektedir?
4. Ülkede haftada 4 saat su verilen kaç il, ilçe ve köy var?

Bir yanıt yazın

Copyright © 2005 Şırnak Haber, Her hakkı saklıdır. | Newsphere by AF themes.