29 Nisan 2024

ŞIRNAK HABER

Haktan Yana Halkın Yanında

Kürt müzisyen sürgünde yokluk içerisinde vefat etti:

Kürt müzisyen sürgünde yokluk içerisinde vefat etti: Cenazesine dostları sahip çıktı

Kanada’da hayatını kaybeden Kürt müzisyen Sımko Terki’nin cenazesi sahip çıkan olmadığı için 1 aydır morgda tutuluyordu. Kürt diasporasının katkılarıyla Kürt müzisyenin cenazesi memleketi Diyarbakır’a gönderiliyor.

40 yılı aşkın bir süredir sürgünde yaşayan Diyarbakır Ergani nüfusuna kayıtlı Kürt müzisyen Mehmet Yeşildeniz ya da diğer adıyla Sımko Terki Kanada’da bir ay önce vafat etti. Ancak Kanada’da Sımko Terki’nin kimsesi olmadığı için 1 aydır naaşı morgda tutuluyordu.

“Bir kızkardeşi dışında kimsesi yoktu”

Rûdaw’ın ulaştığı arkadaşlarının aktardığına göre Simko Terki mihracını kullanan Mehmet Yeşildeniz’in anne ve babası, yine bir ağebeyi uzun süre önce vefat etti. Sadece Diyarbakır’da bir kız kardeşi olan Kürt aktivist ve müzisyenin kimsesi olmadığı için Kanada’da bir morgda tutulduğu kaydedildi.

Hastane yönetimi Sımko Terki’ye bir hafta içerisinde kimsenin sahip çıkmaması halinde kimsesizler mezarlığında gömüleceğini açıkladı.

Çiğdem Akın isimli bir kullanıcının sosyal medyadan Simko Terki’nin bir aydan uzun bir süredir kimsesizlikten ötürü hastaneden tutulduğunu bir kaç gün önce duyurması ile kamuoyu durumdan haberdar oldu.

Simko Terki’nin cenazesinin Diyarbakır’a gönderilmesi için 15 bin Kanada dolarına ihtiyaç olduğu belirtildi.

Arkadaşları, dostları ve Kürt diasporasından açılan kampanyada toplanan yardımlar sayesinde Sımko Terki’nin (Mehmet Yeşildeniz) naaşının 18 Ağustos’ta Diyarbakır’a ulaşacağı kaydedildi.

Kürt müzisyenin naaşının Diyarbakır’da Kürt siyasi parti temsilcileri ve dostlarının karşılayacağı ve Ergani’de Pazar günü toprağa verileceği öğrenildi.

İsveç’te yaşayan Hacı Kardox’un verdiği bilgiye göre, Sımko Terki’nin mezarının da arkadaşları tarafından yapılacağı bunun için de bir kampanya başlatacaklarını söyledi.

Sımko Terki kimdir?

1955 yılında Diyarbakır’ın Ergani ilçesinde dünyaya gelen Kürt sanatçı ve aktivist Mehmet Yeşildeniz, müzik öğretmeniyken 12 Eylül cunta döneminde Kawa Hareketi’nin sempatizanı olmasından kaynaklı aranır duruma düştüğü için 1980’de yurt dışın açıktı.

Almanya’da sığınmacı olan Mehmet Yeşildeniz, İsveç’e ardından da Hollanda’da toplamda Avrupa’da 12 yıl kaldıktan sonra 92 yılında Kanada’ya göç etti.

Bir dönem Kürdistan Bölgesi’ne gelen Mehmet Yeşildeniz burada çocuklara müzik dersleri verdi. Bir süre sonra Kanada’ya dönen Mehmet Yeşildeniz bir ay önce vefat etti.

Diasporada yaşadığı sürece müzikle ilgilenen Simko Terki’nin keman ve cümbüş ustası olduğu öğrenildi.

Bir yanıt yazın

Copyright © 2005 Şırnak Haber, Her hakkı saklıdır. | Newsphere by AF themes.