3 Mayıs 2024

ŞIRNAK HABER

Haktan Yana Halkın Yanında

VEKİL İRMEZ VE UYSAL;”ŞEHİRDEN ŞEHİRE OY MU TAŞINIYOR?”

VEKİL İRMEZ VE UYSAL;”ŞEHİRDEN ŞEHİRE OY MU TAŞINIYOR?”
HEDEP’li Vekillerden seçim usulsüzlüklerine karşı Araştırma Komisyonu önerisi. OY TAŞINIYOR….!!
Şırnak HEDEP Milletvekilleri Nevruz Aslan Uysal ve Mehmet Zeki İrmez, yerel seçimler öncesinde farklı kentlerde karşılaşılan usulsüzlüklerin ortaya çıkarılması için Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını istedi.
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Şırnak Milletvekilleri Nevruz Uysal Aslan ve Mehmet Zeki İrmez, yerel seçimler öncesinde başta bölge kentler olmak üzere birçok il ve ilçede karşılaşılan polis ve askerlerin ikametgâhlarının taşınması gibi usulsüz adres değişikliği işlemleri karşısında harekete geçti.
Her yeni seçimler ile birlikte seçim güvenliğine dair sorunlar ve ihlallerin arttığı belirtilen önergede, 2017 Anayasa referandumunda mühürsüz oyların geçerli sayıldığı anımsatıldı. 24 Haziran 2018 Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerine OHAL koşullarında gidildiği, bu nedenle pek çok sandığın taşındığı ve birleştirildiği kaydedilen önergede, 2019 seçimlerinde ise seçmen kaydırma ve eklemenin yanı sıra seçmen sildirme gibi pek çok usulsüzlüğün ortaya çıktığı kaydedildi.
Önergede Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) seçmen kayıtlarında birçok il ve ilçede tek daireye yüzlerce kişinin kayıt edildiğinin tespit edildiği de anımsatıldı.
Araştırma Talep Edildi
Yerel seçimler öncesinde seçmenlerin taşındığına dair ortaya çıkan hususlara dikkat çekilen önergede, “Köy köy kaç seçmenin yer değişikliği yapılacağına dair listelerin oluşturulduğu, bu listelerle muhtarlara giderek bu yönlü taleplerin iletildiği, muhtarlara telkin ve talimatlar verildiği tarafımıza yerel kaynaklarca ulaştırılmıştır. Bu iddialar karşısında partimiz ve ilgili kişiler Nüfus Müdürlüklerine ve YSK’ya dilekçelerle başvurular yapmıştır. Ancak bu yönlü çalışmaların devam ettiği önceki seçimlerde de iddia edildiği üzere korucular ve güvenlik güçleri üzerinden seçimlere yönelik adres değişikliklerinin yoğunlaştığı belirtilmektedir. Ayrıca il ilçe idari amirlerinin seçim öncesi doğrudan siyasi parti çalışanı gibi hareket ettikleri, Şırnak’ın yerel sorunlarını seçim vaadine dönüştürdükleri belirtilmektedir. Bu nedenle seçimlerle belirlenen yönetimin meşruluğunun sağlanması adına, kamu görevlilerinin seçimlere olan etkisinin tespiti, seçimin şeffaflığı ile güvenilirliğine gölge düşüren iddiaların araştırılması için Meclis tarafından komisyon kurulması zaruridir” denildi.

Bir yanıt yazın

Copyright © 2005 Şırnak Haber, Her hakkı saklıdır. | Newsphere by AF themes.