3 Mayıs 2024

ŞIRNAK HABER

Haktan Yana Halkın Yanında

MİLLİ PARK İLAN EDİLMESİ BEKLENEN CUDİ’DE AĞAÇ KATLİAMI DEVAM EDİYOR

MİLLİ PARK İLAN EDİLMESİ BEKLENEN CUDİ’DE TAHRİBATLAR DEVAM EDİYOR

Tabiat ve Milli Park ilan edilmesi beklenen Cudi Dağı’nda güvenlik gerekçesi gösterilerek ağaç kesimlerine devam ediliyor.

Dönemin Şırnak Valisi Ali Hamza Pehlivan ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü İsmail Üzmez ile birlikte 2021 yılında Cudi Dağı’nın Tabiat ve Milli Park ilan edileceğini açıklamıştı. Milli Park ilan edilmesi beklenen Cudi Dağı’nda 2 yıldır devam eden orman kesimleri devam ediyor. Güvenlik kuleleri etrafında bulunan ormanlık alanların seyreltilme yerine Cudi Dağı tamamen ağaçsızlaştırmaya yönelik çalışmalar yapılarak Cudi Dağı’nda bulunan ağaçlar tek tek kesilmeye devam ediliyor.

Daha Önce Keniyamîr, Birateto, Birapeşo, Deyndarok, Cinîwer, Belûzer, Rîsor, Serêrû, Tîkera, Qûrteka Pêşya, Girêdeyincê, Şerevan, Xirtikbestê ve Navyan bölgelerindeki yapılan ağaç kesimlerinin ardından Cudi Dağı’nda başlatılan ağaç kesimleri güvenlik gerekçesi gösterilerek devam ediyor.

2021 yılında Cudi Dağında, güvenlik güçlerinin başarılı operasyonları sonucu terörden arındırılan bölgelerin tanıtılması, turizmin canlandırılması amacıyla çalışma başlatıldı. Bu kapsamda Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Şırnak Şube Müdürlüğü, bölgedeki alanların Milli Park ilan edilip korunması için dosya hazırladı. Dönemin Şırnak Valisi Ali Hamza Pehlivan, Milli Parklar Genel Müdürü İsmail Üzmez ve Doğa Koruma Milli Parklar Şube Müdürü Orhan Kalay ile birlikte Cudi Dağı’nda incelemeler yaparak, Cudi Dağı’nın Tabiat Parkı ve Milli Park ilan edilmesi için çalışmalar başlatıldığı açıklanmıştı.

Tarım ve Orman Bakanlığı ne kadar mevzuata uygun olduğunu söylese de işin aslı Güvenlik kuleleri çevresinde bulunan ağaçlık alanların 500 metre kadar seyreltilmesidir. Ancak Güvenlik kuleleri etrafında seyreltilme yerine bölgede tek bir ağaç bırakmıyorlar.

GÜVENLİK KULELERİ ETRAFINDA SEYRELTİLME YERİNE AĞAÇ KATLİAMI YAPIYORLAR

Bölgede ağaç kesimini yapanlar işi tamamen ticarete dönüştürüp seyreltilme yerine tek bir fide bırakmıyorlar. Dağlık ve engebeli bölgelerde kesilen ağaçlar önce traktörlerle ulaşılabilir alanlara taşıyorlar daha sonra kamyonlarla farklı illerde bulunan kütük fabrikalarına gönderiliyor.

Bir yanıt yazın

Copyright © 2005 Şırnak Haber, Her hakkı saklıdır. | Newsphere by AF themes.