1 Mayıs 2024

ŞIRNAK HABER

Haktan Yana Halkın Yanında

‘Melek Tavus’un halkı Ezidiler’in’ Şırnak’taki bayramlarından renkli görüntüler

‘Melek Tavus’un halkı Ezidiler’in’ Şırnak’taki bayramlarından renkli görüntüler

Şırnak’ın İdil ilçesine bağlı Kiwex köyünde Êzidîler, geleneksel Çarşema Sor(Kızıl çarşamba) Bayramı’ndan renkli görüntülere sahne oldu.

Sabahın erken saatlerinde köy mezarlığında bir araya gelen Êzidî halkı misafirlerini renkli yumurtalar ve özel hazırlanan yiyeceklerle karşıladılar. Bu özel bayram, Êzidî geleneğinde önemli bir yer tutar.

Mezarlığın girişinde bulunan dilek ağacı, Êzidî halkı tarafından bereketin simgesi sayılan renkli yumurtalar ve özel hazırlanan yiyeceklerle dilek ağacının altında dualar ederek misafirleri karşıladılar. Bu özel bayram, Êzidî geleneğinde önemli bir yer tutar.

Nisan ayı yılın gelini olarak tabir edildiği için bu ayda evilikler yasak .Bu aydaki evlilikler uğursuzluk getirdiğine inanılır.

Her yıl nisan ayının çarşamba gününde kutlanan bu özel gün ve bayrama katılanlar ölülere saygılarından dolayı mezarlığa ayakkabılarını çıkararak giriyorlar.Bu da ölülerine verilen saygı olarak nitelendiriyor.

Bayram kutlamalarında, renkli giysilerle süslenmiş genç kızların elinde yumurta tokuşturma geleneği yaşatılarak ve kutsal kabul edilen renkli ipler misafirlerin bileklerine takıldı.Gelen misafirler de özel bir dua ile ağırladılar.

Mabede giriş yaparken önce Şeyhleri tarafından bayram hakkında bilgi veriliyor.

Davetliler Bayram hakkında bilgilendirildikten sonra Def eşliğinde halay çekilerek bayramı coşku içerisinde kutluyorlar.

DİĞER BAŞLIKLAR

Bir yanıt yazın

Copyright © 2005 Şırnak Haber, Her hakkı saklıdır. | Newsphere by AF themes.