Şırnak halkı ağaç kesimine karşı Besta’da ağaç nöbeti tuttu

Şırnak halkı ağaç kesimine karşı Besta’da ağaç nöbeti tuttu
Demokratik Kurumlar Platformu tarafından düzenlenen ağaç kesim nöbeti Besta Bölgesi’nde bir araya gelen yüzlerce kişinin katılımı ile dün sabah sona erdi. Ağaç kesim nöbetine katılan vatandaşlar gece boyunca şarkılarla ağaç kesimlerine karşı nöbet tuttu.

whatsapp-image-2025-09-10-at-14-04-31.jpeg

Demokratik Kurumlar Platformu, Şırnak merkez ve ilçelerinde devam eden ağaç kesimlerine karşı dün Besta Bölgesi’nde nöbet eylemi başlattı. “Eko kırıma geçit yok, doğa talanına karşı yürüyoruz” sloganı ile gerçekleştirilen eylem sabaha kadar devam etti. Yüzlerce kişi, yaktıkları ateşin etrafında seslendirdikleri şarkılarla sabaha kadar nöbet tuttu. Nöbet eylemine katılan siyasetçiler de seslendirilen şarkılara eşlik etti.

Gün doğumuyla birlikte nöbet alanı temizlendi. Nöbet eylemi, yapılan basın açıklamayla son buldu.

whatsapp-image-2025-09-10-at-14-05-15-1.jpeg

Şırnak Ekoloji Platformu Dönem Sözcüsü Adnan Şenbayram, bölgenin sermayeye peşkeş çekildiğini belirterek “Şırnak'ta sistematik bir şekilde yıllardır doğa talanı yaşanmaktadır. Özellikle rant ve güvenlikçi politikalar uğruna Şırnak tamamen bir eko kırım alanı olarak seçilmiş. Kürdistan'da ise, her yer sermayeye peşkeş çekilmek uğruna sınırsız bir kaynak olarak doğa görülmekte. Bu noktada doğa her gün kalan edilmektedir. Bizler Şırnak'ta sistematik olarak sürdürülen bu eko kırım politikalarına karşı, ağaç kesimlerine karşı, güvenlikçi gerekçelerle yapılan barajlara karşı, petrol arama faaliyetleriyle köstebek yuvasına çevrilen Gabar dağı, kömür vadeli arama faaliyetleriyle birlikte köstebek yuvasına çevrilen Cudi özgürleştirmek adına 9 Eylül'de dün Şırnak Cumhuriyet meydanında bir yürüyüş gerçekleştirdik. Yürüyüşümüze tüm halkımızı, duyarlılığı ve bölge illerde illerden katılımın yüksek olmasıyla birlikte güvenlikçi politikaları esas alan rantçı politikaları esas alan sistemi güçlü bir mesaj verdik mesajımız netti. Şırnak'ta Kürdistan’da, tüm Türkiye'de rantçı ve güvenlikçi politikalar uğruna doğanın talan edilmesine müsaade etmeyecek. Bu mesajı verdikten sonra 5 Besta’da son dönemlerde ağaç getirilen yoğun olarak yaşandığı Besta’da bir günlük nöbet eylemi gerçekleştik. Evet, şimdilik bir günlük evet eylemi gerçekleştirdik. Mesajımız bunun sorumlularınadır. Bizler bundan sonra doğanın rahat ve güvenlik uğruna alan edilmesine müsaade etmeyeceğiz. Yaşamı hep birlikte yeşertecek, doğaya hep birlikte sahip çıkacağız. Doğayı hep birlikte özgürleştireceğiz.

whatsapp-image-2025-09-10-at-14-11-41.jpeg

Bu saat itibariyle burada gerçekleştirdiğimiz nöbet bitiyor. Burada nöbete katılar bölge illerden katılan herkese de teşekkürlerimizi iletiyoruz. Şırnak halkına da bu duyarlılığı için teşekkür ediyoruz. Dün gece şunu gördük, Şırnaklı gençler doğayla birleşik bir şekilde mücadele edildiğinde doğayla iç içe olduğunda kendilerini daha özgür hissettiğini, doğanında daha özgür olduğunu hep birlikte gördük. Bundan sonra da doğanın özgürleşmesi adına, doğanın yeşertilmesi edilmesi adına her türlü mücadeleyi üreteceğimizi, her türlü adımı atacağımızı herkesin bilmesini istedi. Bu vesileyle Kasım’ın son haftasında Şırnak'ta, Kürdistan'da doğayı ve yaşamı yeniden yeşertmek adına ağaç dikim kampanyası başlatacağız. Tüm halkımızı bu yürüteceğimiz kampanyaya destek vermeye hep birlikte doğayı ve yaşamı yeniden yeşermeye çağırıyoruz. Hep birlikte mücadele edersek ancak başarıya ulaşabiliriz. Hep birlikte omuz omuzda doğayı koruyan bilirsek ancak doğada bizi koruyabilir. Bu mücadeleyle bu azimle bizler doğayı koruyacağız. ” ifadelerini kullandı.

whatsapp-image-2025-09-10-at-14-11-11.jpeg

BÖLGEDE AĞAÇ KESİMİ 5 YILDIR SÜRÜYOR

Gabar ve Cudi dağları ile Besta Bölgesi’nde yaklaşık 5 yıldır ağaç kesimlerinin yasaklanmasına rağmen devam ediyor.

Tepkilere rağmen sürdürülen ağaç kesiminin durması için siyasi partiler ve sivil toplum örgütleri birçok kez eylem ve etkinlikler düzenledi. Şırnak Ekoloji Platformu bölgedeki ekoloji talanına karşı 29 Temmuz’da bir imza kampanyası başlatarak 10 binden fazla imza topladı. Tepkilerin büyümesi sonrası sözlü açıklama yapan Şırnak Milletvekili Arslan Tatar, ağaç kesimlerin durduğunu söylemişti.

Kaynak:Mikail Şan

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.