2 Bin Ton Patates Virüslü Çıktı: Türkiye İade Etti, Yerli Üretim Yeterli!
İskoçya, Hollanda ve Almanya'dan getirilen tohumluk patateslerde “Yaprak Kıvırcıklığı Virüsü” ve “Tütün Çıngırak Virüsü” gibi tehlikeli hastalıklar belirlendi. Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı denetim ekiplerinin kontrolleri sonucu tüm ürünler geldiği ülkelere iade edildi.
Yerli Patates Üretiminde Artış: 6 Milyon Ton Hasat Kapıda
Son yıllarda patates üretiminde önemli artış gösteren Türkiye, 2024 itibarıyla yıllık yaklaşık 6 milyon tonluk üretim hacmine ulaştı. Bu üretimin yüzde 80’i, Niğde, Kayseri, Afyonkarahisar, İzmir, Konya, Sivas, Nevşehir, Aksaray, Bitlis ve Adana gibi 10 ilde gerçekleştiriliyor. Ülkede kişi başına tüketim 52 kilograma kadar çıkarken, yerli üretim ihtiyacın da üzerinde gerçekleşiyor.
Tarım Bakanlığı verilerine göre Türkiye’nin patates yeterlilik oranı yüzde 103,6. Bu da az miktarda da olsa ihracat yapılabileceği anlamına geliyor.
"Tohum Bizde Var, Dışa Bağımlı Olmaya Gerek Yok"
Patates üretiminde önemli merkezlerden biri olan Adana'da konuşan Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, “Patates tohumunu biz kendimiz üretiyoruz. Dışarıdan gelmesine gerek yok” diyerek yerli tohum üretiminin altını çizdi.
Doğan ayrıca, “Yurt dışında eğer yeni bir çeşit üretilmiş ve verimi yüksekse, ancak kesinlikle virüssüz olması şartıyla ithal edilebilir. Aksi takdirde ithal edilen virüslü tohumlar, yerli üretime büyük zarar verir” ifadelerini kullandı.
Tarımda Yerli Güç Yükseliyor
Türkiye'nin patates üretiminde 15. sırada yer aldığı belirtilirken, üretimdeki istikrar ve kalite sayesinde dışa bağımlılığın azalması hedefleniyor. Gelen virüslü tohumluk patateslerin oranının toplam üretimin sadece yüzde 1’i kadar olması da bu hedefe ulaşmada büyük avantaj sağlıyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.