Taş Değirmen Sayesinde 13 Nüfusa Bakıyor

Taş Değirmen Sayesinde 13 Nüfusa Bakıyor
Şırnak'ın Cizre ve Silopi arasında bulunan tarihi Uluslararası İpekyolu üzerinde kurulan taş değirmende öğütülen susamlardan tahin üretiliyor. Taş değirmen, Nerdüş deresinden açılan...
 

Şırnak’ın Cizre ve Silopi arasında bulunan tarihi Uluslararası İpekyolu üzerinde kurulan taş değirmende öğütülen susamlardan tahin üretiliyor. Taş değirmen, Nerdüş deresinden açılan kanaldan getirilen suyla çalıştırılıyor.

Susamları değirmende öğüterek tahin üreten Sinan, hem geçimini sağlıyor hem de asırlık mesleği yaşatmaya çalışıyor. Aile fertleri, asırlık taş değirmende doğal yöntemle ürettikleri tahini tarihi Uluslararası İpekyolu üzerinde kendi imkânlarıyla satıyor.

13 nüfusa bakan Salih Sinan, Türkiye ve Irak’ı birbirine bağlayan tarihi uluslararası İpekyolu üzerinde kurduğu Taş Değirmeni, kuşaklardır devam eden bir geleneği yaşatmaya çalışıyor. Salih Sinan kendilerine ait taş değirmende, bölgede üretilen susamı tahine dönüştürüyor. Taş değirmende, teknolojik gelişmelere yenik düşmeden üretilen tahine vatandaşlar büyük ilgi gösteriyor.

Eskiden köyümüzde bizim değirmenimiz vardı. Babam ve dedemler bu değirmen işini yaptıklarını belirten Salih Sinan (51), “Bizde bu mesleği sürdürmek için geçen seneden bu yana değirmenimizi buraya kurduk. Bu eski malzemeleri bulmakta zorlandık. Bu çevredeki vatandaşlar susamlarını getirdiler, bizde onlara tahin yaptık. Vatandaşların getirdiği susamlardan 10’dan birini kendi masrafımız için aldık. Bizde satın aldığımız susamları burada tahin yapıp satıyoruz. Burada yaptığımız tahin hiçbir katkı maddesi yok içinde hepsi doğaldır. Buradaki susamlar gübresizdir. Biz burada soyup, yıkayıp, ocakta kızartıyoruz. Suyun gücüyle su değirmeninde tahin yapıyoruz. Teknoloji veya elektrik ile çalışan hiçbir şey yok. Yenilen gıdaların arasında en faydalısı bundan başka bir şey kalmamış. Eski dönemlerden faydalı olan bir tek bu kaldı” 

Geçimini Taş Değirmen ile sağlayan Sinan, “Daha önce Aracım vardı Irak’a gidip geliyordum. Aracımı sattım kendime bu değirmeni kurdum. Artık geçimimi bununla yapıyorum. Toplam 13 çocuğum var. 7 tanesi okula gidiyor. İki tanesi üniversite okuyor. Bir tanesi Van’da bir tanesi de Şanlıurfa’da okuyor. El emeği ile işlettiğimiz bu su değirmeni sayesinde geçimimizi yapıyoruz. Ve çocukların okul masraflarını karşılıyorum. Bir gün ile bir gecede 120 kilo tahin üretebiliyoruz. Tahinin kilosunu da 35 TL’ye satıyoruz. Vatandaşlar tahinimizden çok memnun. Ne kadar yapsak bile yetiştiremiyoruz. Doğal olduğu için vatandaşlar çok rağbet gösteriyor. Cizre, Silopi ve çevre ile ve ilçelerden almaya geliyorlar. Tarihi uluslar arası yolu kullanan vatandaşlarda alıyorlar. Özellikle su değirmenimiz İpek yolu üzerinde olduğu için Irak’a gidip gelen şoförler çok alıyorlar. Buradaki üretim şekli doğal. Üretilen tahinin kokusu, tadı, lezzeti çok güzel” dedi.

Babasının yanında meslek öğrenen Nurettin Sinan’da “biz bu işi dedelerimizden, babalarımızdan öğrendik. Bu asırlık taş değirmen su ile çalışıyor. Bölgede tek su değirmeni olduğu için vatandaşlar çok tercih ediyorlar. Kilosunu 35 TL’ye satıyoruz. 24 saatte 110-120 kilo üretiyoruz. Eskiden vatandaşlar elektrik ortamında üretilen tahini Irak’tan alıyordu. Artık bu taş değirmeni yaptığımızdan beridir kimse yurt dışından almıyor. Artık bizi tercih ediyorlar. Alanlar çek memnun kalıyor. Zaten organik, doğal tahindir. Dedelerimizden kalan bu eseri yaşatmak istiyoruz. Bizim geçim kaynağımız bu taş değirmenidir. Okula giden 7 kardeşimin eğitim masraflarını ve aile geçimini bu değirmenden karşılıyoruz” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.