İlk Öğretmenim Ailem uygulaması 2 milyon aileye ulaştı
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından ebeveynlere yönelik hazırlanan “İlk Öğretmenim Ailem” mobil uygulaması, hizmete girdiği Nisan 2025’ten bu yana 2 milyon 2 bin aile tarafından kullanılmaya başlandı. Uygulama, çocuk gelişiminden aile içi iletişime, okul sürecinden doğum yardımına kadar pek çok konuda ailelere dijital destek sunuyor.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, “İlk Öğretmenim Ailem” mobil uygulamasının kullanım verilerine ilişkin açıklamalarda bulundu. Aile Yılı kapsamında hayata geçirilen uygulamanın temel amacının ebeveynlerin çocuk yetiştirme süreçlerini desteklemek ve aile içi iletişimi güçlendirmek olduğu belirtildi.
Ebeveynlere çocuk gelişiminde rehberlik
Ücretsiz olarak kullanılabilen mobil uygulamada, çocukların gelişim dönemlerine yönelik bilgilendirici içerikler yer alıyor. Ebeveynler, çocuklarının gelişimini takip edebilirken yaş dönemine uygun aktivite ve kaliteli zaman önerilerine de ulaşabiliyor.
Uygulamada ayrıca pozitif ebeveynlik becerilerini destekleyen tavsiyeler ile aile hayatına ilişkin çeşitli rehber içerikler bulunuyor. Bebek bekleyen aileler için ise gebelik dönemi, doğuma hazırlık, günlük yaşam ve psikolojik değişimler gibi başlıklarda bilgilendirmeler sunuluyor.
Okula uyum ve akran zorbalığı içerikleri eklendi
Uygulama, yeni içeriklerle genişletilmeye devam ediyor. Okul öncesi ve ilkokul çağındaki çocukların ebeveynlerine yönelik rehberlerde; okula uyum, okul kaygısı, duygusal zorluklar, dijital medya kullanımı ve ödev yönetimi gibi konular ele alınıyor.
Son dönemde eklenen akran zorbalığı içerikleriyle de ailelerin çocukların sosyal ilişkilerinde karşılaşabileceği olumsuz davranışları erken fark etmesine yönelik bilgiler sunuluyor. İçeriklerde, zorbalığın önlenmesi ve karşılaşılan durumlarda doğru yaklaşım yöntemlerine ilişkin pratik öneriler de bulunuyor.
Babalar için özel bölüm
“İlk Öğretmenim Ailem” uygulamasında yalnızca annelere değil, babalara yönelik içeriklere de yer veriliyor. Ebeveynler çocuk gelişimi, ergenlik ve aile içi ilişkiler konusunda merak ettikleri soruları interaktif olarak uzmanlara iletebiliyor ve yanıt alabiliyor.
Uygulamanın dikkat çeken özelliklerinden biri de internet paketinden veri harcamadan kullanılabilmesi olarak öne çıkıyor.
Doğum yardımı başvuruları da uygulamadan yapılabiliyor
Uygulama yalnızca rehberlik hizmetleriyle sınırlı kalmıyor. 1 Ocak 2025 itibarıyla güncellenen doğum yardımlarından yararlanmak isteyen aileler, başvurularını “İlk Öğretmenim Ailem” üzerinden de gerçekleştirebiliyor.
Başvurusu onaylanan aileler, doğum yardımı kapsamında ödeme bilgilerine yine uygulama üzerinden ulaşabiliyor. Böylece ailelerin sosyal yardım hizmetlerine daha kolay erişebilmesi ve başvuru süreçlerini dijital ortamda takip edebilmesi amaçlanıyor.
2 milyon aile tarafından kullanılmaya başlandı
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, uygulamanın vatandaşlardan yoğun ilgi gördüğünü belirterek, Nisan 2025’te hizmete alınmasından bu yana 2 milyon 2 bin ailenin “İlk Öğretmenim Ailem” uygulamasını kullanmaya başladığını açıkladı.
Çocukların doğum öncesi döneminden ergenliğe kadar farklı gelişim aşamalarına ilişkin içerikler sunan uygulamanın, ebeveynlere ücretsiz ve dijital bir rehber olarak hizmet vermeyi sürdürmesi hedefleniyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.