Baharın Müjdecisi Leylekler Yumurtlamaya Başladı
Muş Ovası’na bahar mevsimiyle geri dönen leylekler, yuvalarını hazırlayıp yumurtlamaya başladı. Kış aylarını daha sıcak bölgelerde geçiren leylekler, havaların ısınmasıyla birlikte Muş’a geri dönerek yaklaşık 35 gün sürecek kuluçka sürecine hazırlandı.

Elektrik direkleri, ağaçlar ve yüksek noktalarda yuvalarını hazırlayan dişi ve erkek leylekler, dönüşümlü olarak yumurtaların başında bekliyor. Bölgede yaşayan vatandaşlar, leyleklerin bu hareketlerini ilgiyle takip ediyor.

Merada hayvanlarını otlatan besici Maşallah Yalçın, leyleklerin baharın gelişinin en önemli göstergesi olduğunu belirterek, “Leylekler, baharın müjdesidir. Normalde karlar eridiğinde gelirler ve yuvalarını hazırlayıp yumurtlarlar. Genellikle 3-4 yumurta bırakırlar ve yavrularını büyütürler. Yaklaşık bir ay kadar bölgede kaldıktan sonra kışa doğru tekrar göç ederler” dedi.
Uzmanlar ve yöre sakinleri, leyleklerin bu doğal döngüsünün hem ekosistem için hem de bölge halkı için önemli bir gözlem ve kültürel gösterge niteliği taşıdığını vurguluyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.