27 Temmuz 2024

ŞIRNAK HABER

Haktan Yana Halkın Yanında

DEM Partili Vekil Aslan, Şırnak’ın Sağlık Sorunlarına Dikkat Çekti

DEM Partili Vekil Aslan, Şırnak’ın Sağlık Sorunlarına Dikkat Çekti

Dem Parti Şırnak Milletvekili Nevruz Uysal Aslan, Şırnak’ta sağlık alanında yaşanan sorunlara dikkat çekmek için TBMM’de basın toplantısı düzenledi.

TBMM’de Düzenlendiği basın toplantısında Şırnak Milletvekili Nevruz Uysal Aslan, Bölgedeki sağlık sorunlarına dikkat çekti.

Aslan, özellikle sağlık hizmetlerine erişimdeki engeller ve yapılan yatırımların yetersizliği konusunda önemli uyarılarda bulundu. Vekil Aslan, son zamanlarda yaşanan acı olayların, bölgedeki sağlık sorunlarının derinliğini bir kez daha gözler önüne serdiğini belirtti.

Nevruz Uysal Aslan, Şırnak halkının sağlığa erişiminin önündeki özel engelleyici politikalar veya bölgelerine yapılmayan, bekletilen yatırımların sağlık hakkını temel bir vazgeçilmez olarak görmesi gerektiğini ifade etti.

Şırnak’ta son olarak 12 Ocak 2024’te bir gencin parmağının kopması ve Diyarbakır’a götürülmesi ile bir hafta önce Silopi’de bir yaşındaki bir kız çocuğunun parmağının kopması gibi olayların, sağlık sorunlarının sorgulanması gerektiğinin altını çizdi.

Aslan, Bakanlık ve valilik verilerini paylaşarak, 2023-2024 yılları arasında 8 hastane, 1 kadın doğum ve çocuk hastanesi, 50 Aile Sağlık Merkezi, 5 Toplum Sağlığı Merkezi, 9 adet 112 hizmet binası, 50 lojman, 2 sağlık yaşam merkezi, 1 diyaliz merkezi ve 112 il ambulans servisi yapıldığını ifade etti. Şu anda devam eden yatırımlar arasında Silopi Devlet Hastanesi ve 50 yataklı kadın doğum hastanesi ile 20 ünitelik ek hizmet binası bulunduğunu belirtti.

Aslan, Şırnak’ta yapımına başlanan 500 yataklı devlet hastanesi gibi önemli projelerden bahsetti. Bu projelerin yanı sıra, Güçlükonak 112 yapımı, Şırnak merkezinde Vakıfkent mahallesinde aile sosyal merkezi, Silopi 5 No’lu ASM, Silopi sağlık yaşam merkezi gibi projelerin halen 2 milyar TL gibi bir rakamla sürdürüldüğünü belirtti.

TÜİK verilerine göre, 2023 yılında Şırnak’ta hekim başına müracaat yoğunluğu yaşandığını, ancak yeterli uzman doktor olmadığını belirten Aslan, Şırnak’ın altı ilçesinde anjiyo merkezi bulunmadığını, sadece Şırnak merkezde var olduğunu ifade etti. Cizre gibi yoğun nüfusa sahip bölgelerde de anjiyo merkezi eksikliği yaşandığını, kalp hastası bir hastanın birçok ilçeye rağmen sonunda 40 kilometre uzaklıktaki Şırnak’a gitmek zorunda kaldığını vurguladı.

Vekil Aslan; “Silopi doğum hastanesinin yıllardır tamamlanmaması ve doktor eksikliği gibi sorunlar hala çözülmüş değil. Şu an itibariyle, Şırnak kadın doğum hastanesinde sadece bir hekim poliklinik hizmeti alıyor, sürekli olarak orada görevde bulunan 2 hekim var ve bir hekim de geçici görevlendirme ile orada. MHRS’den randevu almak da bir işkence. Sağlık Bakanlığı tarafından 15’e yakın hekimin atandığı Şırnak kadın doğum hastanesine hiçbir hekim henüz başlamış değil. Ayrıca, çocuk cerrahi, plastik cerrahi, nöroloji, KBB, cildiye, göz gibi uzmanlık alanlarında ciddi bir eksiklik yaşanıyor. Şırnak’ın 500 yataklı bölge hastanesi inşaatı 2022’de başladı ve 2024 Mart’ta tamamlanması bekleniyordu. Ancak şu an Şırnak’tan Cizre’ye veya Şırnak’tan herkes görecektir ki temelleri atılmış ancak bekletiliyor. Daha önce verdiğimiz önergeler ve vekillerimizin verdiği önergelerle ilgili olarak verilen cevap, ekonomik fiyat güncellemesinin yapılacağı ve çalışmaların hızlandırılacağı yönündeydi, ancak buna rağmen tepkiler ve başvurularımıza rağmen bölge hastası çalışmaları henüz başlamış değil” dedi.

Bir yanıt yazın

Copyright © 2005 Şırnak Haber, Her hakkı saklıdır. | Newsphere by AF themes.