30 Nisan 2024

ŞIRNAK HABER

Haktan Yana Halkın Yanında

KIRMIZI MEDRESE’DE RESTORASYON ÇALIŞMALARI BAŞLADI

KIRMIZI MEDRESE’DE RESTORASYON ÇALIŞMALARI BAŞLADI
İlimizin en önemli tarihi eserlerinden biri olan, Cizre İlçemizde Vakıflar Genel Müdürlüğü mülkiyetindeki Kırmızı Medrese (Medrese Sor) Bitlis Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan ihale kapsamında restore ediliyor. Hayırlı olmasını diliyorum.

KIRMIZI MEDRESE VE RESTORASYON ÇALIŞMALARI HAKKINDA BİLGİLER

Kırmızı Medrese 1508 yılında Cizre Beyi Mir Şeref tarafından inşa ettirilmiştir. Kırmızı tuğlalardan yapıldığından dolayı Kürtçe kırmızı medrese anlamına gelen Medrese Sor, Arapçada Medresetü-l Hamra ismi ile anılmaktadır. Tarihte bölgenin eğitim fakültesi görevini yürüten Medresede Arapça gramerinden ziyade tefsir, fıkıh, kelam, coğrafya, tarih gibi dersler veriliyordu. Medresenin güney cephesinin ortasında, ters kubbeli yapıda Şeyh Ahmed El-Cezeri’nin türbesi bulunmaktadır.

İlk olarak 2004 yılında başlatılan “Cizre İnanç Turizmi Projesi” kapsamında 2004 yılında restorasyonu yapılan Medrese, Vakıflar Genel Müdürlüğü mülkiyetinde olup Bitlis Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restorasyon ihalesi yapılmıştır.
Restorasyonda Diyarbakır Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunca onaylanan projeler uygulanmaktadır. Medrese restorasyon sürecinde iklim koşulları ve diğer çevre faktöründen olumsuz etkilenmemesi için geçici bir çatı ile kaplanacak olup restorasyon bittikten sonra çatı kaldırılacak ve ziyarete açılacaktır.
Medresenin güney tarafının alt katı mezarlık kısmında Mevlana Ahmet El-Cezeri ve aile efradından birçoğunun mezarı bulunmaktadır. Buradaki mezar kısmı dahil olmak üzere Medresenin özelliğini yansıtan tuğla duvarlar yer yer dezenformasyona uğradığından orijinaline en yakın tuğlalar ile yenilenecektir. Restorasyon çalışmaları kapsamında çatı kaplaması, kırmızı medresenin bahçesinde temelleri bulunan bölmeler ile odalar eski durumuna uygun hale getirilecektir. Zemin döşemeleri de değiştirilip orijinal haline getirilecektir.

Koronavirüs sebebiyle çatı kaplama işi bittikten sonra çalışmalara ara verilmiş olup şartların normale dönmesiyle birlikte restorasyona devam edilecektir.

Bir yanıt yazın

Copyright © 2005 Şırnak Haber, Her hakkı saklıdır. | Newsphere by AF themes.