16 Aralık 2024

ŞIRNAK HABER

Haktan Yana Halkın Yanında

6000 YILLIK KENTTEKİ HEYKEL; BİR GUTİ KRALINA MI AİT?

6000 YILLIK KENTTEKİ HEYKEL; BİR GUTİ KRALINA MI AİT?
Hazırlayan: Bilhan Akkaya
Şırnak şehrimizde; Gabar ve Cudi dağlarını birbirinden ayıran, tarihte “Krallar Geçidi” olarak bilinen, 6 bin yıllık Kasrik beldesinde, bir heykel bulunmaktadır. Bu heykel; gerçekten de 6000 yaşında olabilir mi?
Kentte Asur, Pers ve Roma eserleri de bulunmaktadır. Kentin; MÖ. 4000’lerde Gutiler’in yerleşim alanı olduğu bazı kaynaklarda geçmektedir. Bu dağlar arasındaki kabartmanın da; bir Guti kralına ait oldu iddia edilmektedir. İddianın devamında da; bir heykel daha olduğu, bu heykelin bir Guti kraliçesine ait olduğu ve sel suları ile yok olduğu belirtilmektedir.
Kuzey ve Güney Mezopotamya arasındaki tek geçit olan Kasrik; özelikle krallar için tercih edilen bir konaklama yeri olmuştur. Ksenofon ve Büyük İskender’in de Dicle Nehri’ni geçtikten sonra Kasrik’ten geçtiği bilinmektedir. Bölgede; eski dönemlere ait nöbetçi kulübe kalıntıları da bulunmaktadır.
1909 yılında burası ilk keşfedilip fotoğraflandığında; bu rölyefin bir Part rölyefi olduğu iddia edilmiştir. Buna kanıt olarak da; ağır süvarilerin ilk olarak Partlar’da kullanıldığı gösterilmiştir. Ayrıca heykel; Asur heykellerindeki tasvire uymamaktadır. Sakal ve kanatlı görsel tasviri bulunmamaktadır.
Kasrik Geçidi’nden Cizre’ye gelindiğinde; yolun tam karşısında yer alan kayalık yamacın yüzeyinde yer alan heykel, yerden 3 metre yüksekliktedir. Güneye dönük; at üzerine binmiş bir süvari tasvir edilmiştir. Zırhlı tasvir edilen süvari; sağ eli ile atın ensesindeki dizginleri tutmaktadır. Sol eliyle de; atın terkisini kavramaktadır.
At hareket halinde tasvir edilmiştir.

Bir yanıt yazın

Copyright © 2005 Şırnak Haber, Her hakkı saklıdır. | Newsphere by AF themes.