Sağlık-Sen Başkanı Anmal: Ebe ve hemşireler sağlık sisteminin en önemli parçasıdır

Sağlık-Sen Başkanı Anmal: Ebe ve hemşireler sağlık sisteminin en önemli parçasıdır
Sağlık-Sen Şırnak Şube İl Başkanı Sabgattulah Anmal, ebe ve hemşireler haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada "Ebe ve hemşirelerin sağlık sisteminin vazgeçilmez bir parçası olduğunu söyledi."

Ebe ve hemşirelerin sağlık sisteminin vazgeçilmez bir parçası olduğunun altını çizen Sağlık-Sen Şırnak Şube Başkanı Sabgatullah Anmal, Sağlığın görünmeyen emekçileri olan ebe ve hemşirelerimizin taleplerini her platformda dile getirmeye devam ediyoruz. 5 Mayıs Ebeler Günü ve 12 Mayıs Hemşireler Günü ve Haftası vesilesiyle tüm ebe ve hemşirelerimizi tebrik ediyor, günlerini kutluyorum. Hemşirelerimiz, ebelerimiz sağlık hizmetlerinin temel taşı, omurgasıdır. Sağlık sistemi; hemşirelerin, ebelerin emeğiyle ayakta durmaktadır. Hemşirelerimiz, ebelerimiz, büyük sağlık ordusunun vazgeçilmez parçasıdırlar. Ancak, ne yazık ki bugün, birçok hemşiremiz geçim derdinde. “Geçim mi sağlasam, çocuğuma mı baksam, kendi sağlığıma mı zaman ayırsam?” sorusuyla baş başa bırakılmaktadır. Ebe, hemşire ayakta kalmazsa sağlık sistemi nasıl ayakta durur? Bugün çözüm bekliyorlar. Bugün bir çıkış yolu arıyorlar” dedi.

Bir ebe, bir hemşire kolay yetişmiyor diyen Anmal, “Devletimiz, bu emek neferlerini kaybetmemeli, tecrübeli hemşirelere ve ebelere sahip çıkmalıdır. Biz Sağlık-Sen olarak, Yoğun bakımda hayat kurtaran, Acil serviste koşturan hemşirenin, Doğumhanede yeni bir cana ilk dokunuşu yapan ebenin, Serviste, ameliyathanede, sahada çalışan tüm hemşirelerin sesi olmaya devam edeceğiz. Ebenin, hemşirenin; 40’a yakın sağlık meslek grubunun yetkili sendikası Sağlık-Sen’dir. Sorunların tespit edildiği, çözüm reçetelerinin yazıldığı yer burasıdır. Bugüne kadar yalnızca eleştiren değil, çözüm de üreten bir sendika olduk. Saha çalışmalarıyla, bilimsel araştırmalarla, rapor ve projelerle sorunlara gerçekçi yaklaştık. Çünkü mücadelemizi değerli kılan şey; boş söylemler değil, sahaya dayanan verilerle çözüm sunmaktır. Hemşirelerimiz çalışma hayatında birçok sorunla karşı karşıyadır. En başından başlayacak olursak, her şeyin başı eğitimdir. Hemşirelik eğitiminin temel sorunları, mesleğin temellerini sarsmaktadır. Kontenjanların plansız artırılmasıyla sınıflar dolup taşmakta, öğretim elemanı eksikliği eğitimin niteliğini düşürmektedir. Mevzuat alanında yıllardır güncellenmeyen yasalar, hemşirelerimizin görev ve yetkilerini kısıtlayarak onları adeta görünmez kılmaktadır. Kâğıt üzerindeki tanımlar ile sahadaki gerçekler uyuşmamakta; hemşireler hastanelerde kendi işlerinin dışında birçok işi de yapmak zorunda kalmaktadır. Saha uygulamalarında hemşire başına düşen hasta sayısı uluslararası standartların çok üzerindedir. Kariyer basamakları belirsizdir. Yüksek lisans, doktora yapmış hemşireler bile bugün hâlâ “uzman hemşire” unvanı alamadan, meslekte ilerleme ümidi olmadan çalışmaktadır” dedi.

img-0670.jpg

Ebe ve hemşirelerin aldığı ücretlerin adaletsiz olduğunu ifade eden Anmal, “Ücret politikaları adaletsizdir. Hemşirelerin emekleri performans sisteminde görünmemekte, özverilerinin karşılığı maaşlarına yansımamaktadır. İşte bu nedenle “Sorun belli, çözüm Sağlık-Sen’de” diyoruz. Ebe ve hemşireler adına sözümüzü yükseltiyoruz! Bugüne kadar sadece sorun tespiti yapmakla kalmadık, çözümün bir parçası olduk. Ortaya koyduğumuz öneriler, hemşirelik mesleğinde yıllardır beklenen reform niteliğindedir. Eğitimde kaliteyi yükseltmek için hemşirelik okullarındaki plansız kontenjan artışının kontrol altına alınması gerekiyor. Ayrıca, akademisyen sayısı da artırılmalıdır. Fakültelerde ebe ve hemşirelik eğitimlerini, bu bölümlerden mezun olan ebe ve hemşire akademisyenler vermeli, YÖK alan dışı görevlendirme yapmamalıdır. Mevzuatta hemşirelerimizin yetkilerini genişletecek, onları günün koşullarına uygun donatacak yeni düzenlemeler talep ediyoruz. Hastanelerde hemşireler eksik personelle çalışıyor, bir hemşire üç hemşirenin yapması gereken işi yapmaya çalışıyor. Atama bekleyen hemşirelerin ataması yapılmalı, istihdam düzenli ve planlı bir biçimde gerçekleştirilmelidir. Kariyer basamakları konusunda çağrı yapıyoruz: Uzman hemşirelik tanınsın, liyakat esaslı terfi sistemi gelsin, hemşireler hak ettikleri unvanlara kavuşsun. Ücretler meselesine gelince; adil bir ücret politikasını hayata geçirmek zorundayız. Performans sistemi hemşiremizin ve ebemizin alın terini karşılıksız bırakmayacak, adaletsizlik üretmeyecek şekilde yeniden tasarlanmalıdır. Hemşireler, ebeler yaptığı her işlemin, her bakımın karşılığını maddi ve manevi olarak alabilmelidir. Temel maaşlarımız insanca yaşam seviyesine çekilmeli. Kira, gıda, ulaşım gibi temel harcamaları karşılayabilecek bir düzeyde olmalı. Ebe ve hemşirelere özel aile destek ödemesi verilmeli. Kreş desteği ya da çocuk yardımı yapılmalı. Gece nöbetleri, hafta sonu çalışmaları özel olarak ücretlendirilmeli. Nöbet ücretlerine en az yüzde 100 artış yapılmalı. Aldığımız tüm ücretler emekliliğe yansıtılmalı. Ücretsiz ulaşım hakkı verilmeli. Hemşire ve ebeler başta olmak üzere tüm sağlık profesyonellerine şehir içi toplu taşıma araçlarında vardiya kolaylığı ve maddi yükün hafifletilmesi için ücretsiz ulaşım kartı verilmeli. Özellikle gece vardiyalı çalışanlar için servis veya ulaşım güvenliği garantisi sağlanmalı” ifadelerini kullandı.

Kaynak:Mevlüde Sevim

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.