“Gabar’da Ne Su Kaldı Ne Ağaç: Şırnak’tan Meclis’e Feryat”

“Gabar’da Ne Su Kaldı Ne Ağaç: Şırnak’tan Meclis’e Feryat”
DEM Parti Şırnak Milletvekili Nevroz Uysal Aslan, TBMM’ye iki ayrı soru önergesi sundu.Petrol Uğruna Susuz Bırakılan Şırnak, Yanıyor!. Doğa Katliamı ve Sessizlik: Şırnak’ta Hayat Kuruyor. Gabar Dağı'nda Sessiz Felaket: Sular Kurudu, Ormanlar Yandı

Şırnak’ta Gabar Dağı başta olmak üzere doğa ve yaşam büyük bir tahribatla karşı karşıya. Bir yanda yoğun petrol sondaj faaliyetleri nedeniyle kuruyan su kaynakları, çöken tarım ve hayvancılık, diğer yanda art arda çıkan orman yangınlarıyla can güvenliği tehdit altına giren köyler. DEM Parti Şırnak Milletvekili Nevroz Uysal Aslan, hem Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına hem de Tarım ve Orman Bakanlığına ayrı ayrı yazılı soru önergeleri sunarak, kamuoyunun ve Meclis’in dikkatini Şırnak’ta yaşanan bu iki büyük krize çekti.

KURUYAN SU KAYNAKLARI, YOK OLAN YAŞAM: GABAR DAĞI'NDA EKOLOJİK YIKIM
TPAO’nun Gabar Dağı’nda yürüttüğü yoğun petrol arama ve sondaj faaliyetleri sonucunda, Şerefiye, Kızılsu, Akçay ve Bulanık gibi çok sayıda köyde doğal su kaynakları ya kurudu ya da kullanılamaz hale geldi. İçme suyu tankerlerle taşınırken, tarım arazileri kuruyor, hayvancılık çöküşe sürükleniyor.
Milletvekili Aslan, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a yönelttiği sorularla, özellikle şu hususların açıklığa kavuşturulmasını istedi:
Gabar Dağı'nda açılan sondaj kuyularının sayısı, bu faaliyetlerin çevreye etkisi hakkında herhangi bir ÇED raporu olup olmadığı,
Kuruyan veya kirlenen su kaynaklarıyla ilgili yapılan denetimler ve alınan önlemler,
TPAO hakkında herhangi bir idari ya da cezai işlem başlatılıp başlatılmadığı,
Bölgede yapılan ağaç kesimlerinin boyutu ve hukuki dayanakları,
Askeri faaliyetlerin çevreye etkisi ve bu konuda yürütülen çevresel denetimler,
500 yıllık içme suyu kaynaklarının korunması için planlanan herhangi bir restorasyon ya da acil müdahale çalışması olup olmadığı,
Petrol arama faaliyetlerinin, bölge halkının yaşam, çevre ve suya erişim hakları üzerindeki etkileri karşısında Bakanlığın projeleri durdurma veya sınırlandırma yönünde bir adımı olup olmadığı.
YANGINLAR KARŞISINDA SESSİZLİK: MÜDAHALE NEREDE?
28-29 Haziran 2025 tarihlerinde Türkiye genelinde 111 yangın meydana geldiği İletişim Başkanlığı tarafından açıklanmış olsa da, Şırnak’taki yangınlara müdahale kapasitesi, bölgedeki hava ve kara araçlarının varlığı, personel dağılımı ve hazırlık seviyesi halen belirsizliğini koruyor.
Yerel halkın tanıklıkları yangınlara müdahalede ciddi gecikmeler ve koordinasyon eksiklikleri yaşandığını ortaya koyuyor. Yangınların iklim krizinin etkisiyle süreklilik arz eden bir güvenlik tehdidine dönüştüğü koşullarda, kamuoyuna yeterli ve şeffaf bilgi verilmemesi büyük bir sorun olarak öne çıkıyor.
Milletvekili Aslan, bu kapsamda Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya şu soruları yöneltti:
Şırnak iline özel yangına hava desteği planı mevcut mudur? Uçak, helikopter ve İHA sayısı nedir?
İl genelinde görev yapan yangın personeli sayısı ve müdahalede aktif rol alan ekiplerin sayısı kaçtır?
Kaç adet yangın gözetleme kulesi bulunmakta, bu kulelerin teknik yeterliliği nedir?
Yangınlara müdahale için kaç araç, dozer, tanker ve iş makinesi görevlidir? İlçelere göre dağılımları nelerdir?
Son beş yılda Şırnak’ta çıkan yangın sayısı ve yanan alanların büyüklüğü nedir?
Yangınlarda AFAD, jandarma, belediye ve diğer kurumlarla nasıl bir koordinasyon sağlanmaktadır?
DEM PARTİ: DOĞAYI VE YAŞAMI SAVUNMAKTAN VAZGEÇMEYECEĞİZ
Nevroz Uysal Aslan, önergelere ilişkin yaptığı değerlendirmede şu ifadeleri kullandı: “Gabar Dağı’nda su yok, ormanda ağaç yok, Şırnak halkı yaşam hakkından mahrum bırakılıyor. Bakanlıklar bu ağır tabloya sessiz kalıyor. Biz DEM Parti olarak, hem doğayı hem halkın yaşam hakkını savunmayı sürdüreceğiz. Şırnak halkı yalnız değildir.”

Kaynak:Mevlüde Sevim

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.