BİK Diyarbakır'da Bölge Medyasıyla Sorunları Masaya Yatırdı, Çözüm Yolları Arandı
Genel Müdür Erkılınç, BİK'in görev alanındaki gazete ve internet haber sitesi temsilcileriyle Diyarbakır'da bir araya geldiği bölge toplantısında önemli açıklamalarda bulundu. Diyarbakır Kayapınar Halk Kütüphanesi'nde gerçekleşen toplantıya Diyarbakır, Batman, Bingöl, Mardin, Muş, Siirt ve Şırnak'tan temsilciler katıldı. Şırnak'tan www.sirnakhaber.com adına Mehmet Selim Yalçın ve Şırnak Olay gazetesi adına Selahattin Taşar da toplantıda yer aldı.
Erkılınç, bölgede 40 gazete ve 22 internet haber sitesinin resmî ilan ve reklam yayımladığını, 2 internet haber sitesinin ise bekleme sürecinde olduğunu ifade etti. 2025 yılının ilk üç ayında Diyarbakır Bölge Müdürlüğü'ne bağlı yayınlara toplam 33 milyon 148 bin 477 TL devlet desteği sağlandığını (32 milyon 669 bin 720 TL resmî ilan, 478 bin 757 TL reklam) aktaran Erkılınç, bu rakamların daha da artmasını arzu ettiklerini dile getirdi. Ancak Erkılınç, asıl önemli konunun mevcut ilanların devamlılığının sağlanması olduğunu vurguladı.
Her yıl çeşitli nedenlerle binlerce ilanın kaybedildiğine dikkat çeken Erkılınç, "Resmî İlan Fiyat Tarifesi'nin yüksek bulunmasının yanı sıra; gazetelerimizin satış rakamları ile nitelik ve etki gücü kaybı en büyük faktör olarak karşımıza çıkıyor. Bu tür yayınların varlığı masada elimizi zayıflatmakla ve ilan kaybına yol açmakla kalmıyor, reklamların başka mecralara yönelmesinde de başrol oynuyor. Mesleğin gerçek sahipleri olarak sizler, aranızdaki yanlışları düzeltmediğiniz veya çemberin dışına çıkarmadığınız sürece ilerleyemeyeceğimizi özellikle belirtmek isterim," ifadelerini kullandı.
"İyi Niyetimize Rağmen Yanıltma Peşindeler"
İnternet haber sitelerinin geleceği açısından resmî ilan ve reklam ekosisteminin korunmasının önemine değinen Erkılınç, 2022 yılında yapılan yasal düzenlemeyle internet haber sitelerinin süreli yayın kapsamına alındığını hatırlattı. Devlet kurumlarının itirazlarına rağmen gazetelerin kazancına dokunulmadan internet haber siteleri için ayrı bir ilan ve reklam ekosistemi oluşturulduğunu belirten Erkılınç, çalışanların özlük hakları ve basın kartları gibi kazanımlarına da dikkat çekti. Buna karşılık haber sitelerinden beklenen tek şeyin mesleğe uygun, samimi gazetecilik yapmak olduğunu vurguladı.
Mevzuatın hazırlanma sürecinde akademisyenler, iletişim uzmanları, hukukçular ve meslek duayenlerinden görüş alındığını ve yönetmeliğin gerektiğinde güncelleneceğinin ilan edildiğini anlatan Erkılınç, ilk yıl dolmadan güçlü haber sitelerinin itirazlarına rağmen asgari trafik şartlarının yüzde 50 düşürüldüğünü söyledi. Ancak, bazı internet haber sitelerinin kadro, mekan ve ziyaretçi trafiklerinde yanıltma girişimlerinin devam ettiğini, bu durumun çoğunlukla gazetelerin kendi haber siteleri için yapıldığını dile getirdi.
"Yönetmeliğe Uyulsaydı Bunların Hiçbiri Yaşanmayacaktı"
İnternet haber sitelerinin arama motorlarıyla kurduğu ilişkiye de değinen Erkılınç, BİK'in bu durumla ilgisi olmadığını, Kurumun sadece haber sitelerinin mevzuata uyup uymadığına ve sahtecilik yapıp yapmadığına baktığını ifade etti. Algoritma değişiklikleri sonrası yaşanan trafik düşüşlerinde çözümün BİK'ten beklenmemesi gerektiğini söyleyen Erkılınç, arama motorlarından para kazanmak isteyen sitelerin kendilerini yok saymaması gerektiğini vurguladı.
Algoritma değişikliklerinin bazı siteleri etkilerken bazılarını etkilememesinin nedeninin sorgulanması gerektiğini belirten Erkılınç, arama motorlarının "gerçek profil, içerikte özgünlük, güvenilirlik ve kalite" gibi beklentileri olduğunu hatırlattı. Bazı haber sitelerinin ise sürekli aynı ve güncelliğini yitirmiş başlıklarla yayın yaptığını eleştirdi. Erkılınç, 2023'te yayımlanan yönetmeliğe uyulması halinde bu sorunların yaşanmayacağını, zira yapılması gerekenlerin yönetmelikte madde madde sıralandığını kaydetti. Algoritma değişikliklerinden etkilenmeyen ve BİK'e teşekkür eden haber sitelerinin de olduğunu sözlerine ekledi.
"Arama Motorları ile Kurulan İlişkide Tek Taraf Kazanıyor"
İnternet haber sitelerinin trafik elde etmek için yaptığı reklam harcamalarını "yazık" olarak değerlendiren Erkılınç, "Taşıma suyla değirmen dönmez" atasözünü hatırlatarak bu yöntemin sürdürülebilir olmadığını ifade etti. Ayda 150 bin lira harcayan haber siteleri bildiğini söyleyen Erkılınç, arama motorları ve sosyal mecraların gelecekte daha yüksek maliyetler talep edebileceği uyarısında bulundu. Geçmişte başkalarının sırtına basarak büyüme planlarının artık olumsuz sonuçlar doğurduğunu ve bu bağımlılıktan kurtulmanın zorlaştığını dile getirdi.
Erkılınç, konuşmasını şu sözlerle tamamladı: "Özetlemek gerekirse birçok internet haber sitesinin arama motorları ile geçmişten bugüne kurduğu ilişki yayınlarımız yönüyle çarpıktır, gerçekte tek tarafın kazandığı, yayınlarımızın kaybettiği bir düzendir. Önümüzdeki tabloyu adeta kaybedenin vazgeçmekten korktuğu Concorde Sendromuna benzetiyorum. Şu veciz sözle konuşmamı tamamlamak istiyorum: Yanlış trene bindiğinizde ilk istasyonda inmeye çalışın, çünkü mesafe ne kadar artarsa, dönüş maliyeti de o kadar artar."
Toplantıya Genel Müdür Yardımcısı Oğuz Akçakoca ve Diyarbakır Bölge Müdürü Ali Nuhoğlu da katıldı. Bölge toplantılarının ikinci turu Antalya, Adana, Gaziantep ve Malatya'nın ardından Diyarbakır'daki buluşmayla sona erdi.
Kaynak:Haber Merkezi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.