Kuru fasulyenin faydasını meğer yıllarca yok etmişiz. Kimsenin bilmediği hata..
Kuru fasulye yemeği Türk mutfağının en sevilen yemeklerinden biridir. Ancak, bu lezzetli yemeği pişirirken dikkat etmeniz gereken bazı kurallar vardır. Öncelikle, ayçiçek yağı kullanmamanız gerekiyor. Ayrıca, çeşme suyu yerine mutlaka et suyu veya tavuk suyu kullanmalısınız. Kuru fasulyeyi suda bekletmeden tüketmemeniz de önemlidir. Yemeğin lezzetli olması için yüksek ateşte değil, kısık ateşte pişirmeniz gerektiğini unutmayın. Yüksek ateşte pişirirseniz, kuru fasulyenin tüm faydaları yok olacaktır. Bu kurallara uyarak harika bir kuru fasulye yemeği yapabilirsiniz.
CNN Türk'te yer alan bir içerikte; Kuru fasulye yemeği tüketirken dikkat edilmesi gereken bir detay daha paylaşıldı.
Mercimek, kuru fasulye, nohut, bakla gibi kurubaklagilller, bitkisel protein kaynaklarımızdır. Kurubaklagillerin protein içeriğini desteklemek için yanında bir miktar tahıl tüketmek, o öğünü protein açısından zengin ve vücuda yararlılığı yüksek tutar. Mesela mercimekli bulgur pilavı. Bulgur pilavı tüketmek pirinç pilavından daha faydalıdır. Aynı zamanda tükettiğiniz baklagilin faydasını artırmaya yarar. Uzmanlar, haftada en az 3-4 gü kurubaklagil tüketilmesini tavsiye etmektedir. Bunun için kurubaklagil pişirdiğiniz günler, yanına bulgur ya da tam tahıllı ekmek koyabilirsiniz.
TENCERE SEÇİMİNE DE DİKKAT EDİN
Öte yandan kuru fasulye pişirirken tencere seçimine de dikkat etmek gerekiyor. Güveçte pişirilen kuru fasulye çok daha lezzetli oluyor.
Görsel: tarifisiteniz.com
Güveçte kuru fasulye yemeği için malzemeler;
3 su bardağı kuru fasulye (1 gece önceden suda bekletilmiş)
1 adet büyük boy soğan
3 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
5-6 adet kurutulmuş biber
tuz
sıcak su
Güveçte kuru fasulye yemeğinin tarifi
*Fasulye biraz yumuşayıncaya kadar haşlanır.
*Güveçte yağ ile yemeklik doğranmış soğan kavrulur.
*Salçalar eklenip biraz daha kavrulur.
*Haşlanmış fasulye birkaç parçaya bölünmüş kuru biberler eklenir.
*Tuz ve sıcak su eklendikten sonra güvecin üzeri folyo ile kapatılıp yaklaşık 20 dk daha kısık ateşte *pişirilir. Afiyet olsun.
NOT: Kuru fasulye yemeğini ''acı biber turşusu veya lahana turşusu'' ile servis edebilirsiniz