Dürbüne ihtiyaç kalmıyor! Şahin gibi gözlerin sırrı bu besinlerde...
Gözlerimiz, vücudumuzun en önemli duyu organlarından biridir. Dolayısıyla gözlerimizi sağlıklı tutmak için gerekli önlemleri almak gerekir. Uzmanlara göre doğru beslenme biçimi, gözlerimizi zararlı etkilerden koruyabilir, görme keskinliğini artırabilir.
Rodopsin olarak adlandırılan ve ışıkları algılamaya yarayan proteinlerle birleşen A vitamini göz için önemli!
A vitamininin düzenli alınması kataraktın yanı sıra gece körlüğü ve makula dejenerasyonuyla karşılaşma riskini azaltıyor. Olası katarakt başlangıçlarını önlemeye de oldukça fayda sağlayan A vitamini, hayvansal gıdaların yanı sıra portakal, havuç, buğday, maydanoz ve yumurta sarısında bulunuyor.
Göz yorgunluğunu engelliyor: B2
B2 vitamini eksikliği gözlerde ışığa karşı hassasiyet ve yanma hissine yol açabiliyor. Bu durum, uzun süre devam ettiğinde katarakt oluşumuna zemin hazırlayabiliyor. Ayrıca göz yorgunluğunu azaltan B2 vitamininin vücutta eksik olması kornea hastalıklarının oluşmasına da sebep olabiliyor. Yoğurt, peynir, baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler ve tahıllar tüketildiğinde B2 vitamini eksikliği giderilebiliyor.
Göz sinirlerindeki hasarı önlüyür: C vitamini
Işığın ve güneş ışınlarının zararlı etkilerine karşı gözleri koruyan C vitamini, genel olarak taze meyvelerde ve sebzelerde bulunuyor.Diyabet hastaları için büyük öneme sahip olan C vitamini, şekerin damar ve sinirlerde yarattığı hasarı önlemeye yardımcı oluyor. Düzenli olarak C vitamini alan şeker hastaları, gözleri diyabetin etkilerinden koruyabiliyor.
Kronik göz rahatsızlıklarına: E Vitamini
Kronik göz rahatsızlığı bulunan hastaların mutlaka E vitamini alması gerekiyor. Yağda eriyen güçlü antioksidanlar arasında bulunan E vitamini, ceviz, badem gibi kuru yemişlerde, zeytinyağı ve ayçiçek yağında, ayrıca kivi, muz ve mango gibi meyvelerde bulunuyor. Retina dejenerasyonunu önlemeye yardımcı olan E vitamini, aynı zamanda gözleri dış etkenlerden de koruyor, gözlerdeki zararlı maddeleri dışarı atarak daha iyi bir görüş sağlıyor.
Göz kuruluğu için: Omega-3 ve Omega-6 yağ asitleri
Somon ve ton balığının yanı sıra ceviz ve keten tohumunda bulunan Omega-3 ve 6 yağ asitlerinin, retina gelişimi açısından oldukça faydalı olduğu biliniyor.
DOKTORLAR NE DİYOR?
CNNTURK'te yer alan habere göre; Op. Dr. Aylin Koç Akbay şöyle anlatıyor: “Koyu, yeşil yapraklı sebzeler, turuncu meyve ve sebzeler, balık, fasulye ve baklagiller, yumurta, turpgiller, fındıklar ve tohumlar, yağsız et ve orman meyvelerinin tüketimi bu açıdan büyük önem taşıyor. Bu besinlerin düzenli şekilde tüketimi hem genel sağlığımıza hem de göz kuruluğuna, yaşa bağlı makula dejenerasyonu, glokom, gece körlüğü, katarakt gibi göz hastalıklarına karşı da tam koruma sağlıyor. Gözdeki kan damarlarını güçlendiriyor, kataraktı önlüyor! Ispanakta bulunan A vitamini gözün gece görüşünü ve direnicini artırırken, yaban mersini ve tatlı patatesin sahip olduğu C vitamini ise gözde katarakt ve makula dejenerasyonu riskini en aza indiriyor. Omega-3’ler bakımından zengin somon balığı retinanın fonksiyonunu koruyan hücre zarlarına yapısal destek sağlıyor.Tamamlayıcı besinler arasında en zengin içeriğe sahip chia tohumları ise içinde barındırdığı beta karoten, E ve C vitaminleri makula dejenerasyonunu önlemeye yardımcı oluyor”
Sözcü'de yer alan habere göre; Dünyagöz hastanesinden Prof. Dr. Tayfun Bavbek, “Yeşillikler, turunçgiller, yumurta, balık ve badem gibi ürünler; içlerinde barındırdıkları besin maddeleri sayesinde gözlerde oluşabilecek pek çok rahatsızlığın engellenmesinde büyük rol oynuyor” diyerek göz sağlığına iyi gelen, görmeye faydalı besinleri sıralıyor.
Dünyagöz Etiler’den Op. Dr. Elvan Yalçın'ın açıklaması ise şöyle: “Sağlıklı bir vücudun en önemli ihtiyacı doğru beslenmeden geçiyor. Özellikle göz sağlığı için beta karoten ve A vitamini içeren besinler tüketmek retina ve gözün diğer bölümlerinin düzgün çalışmasına yardımcı oluyor. Uzun süreli göz sağlığını korumak için ise A, C ve E vitaminleri ile zenginleştirilmiş renkli diyetler yapmak gerekiyor”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.