Şırnak Üniversitesi ve T3 Vakfı iş birliğiyle yürütülen "Okuldan Koda Robotik Yolculuk" projesi kapsamında, dezavantajlı köy okullarındaki öğrenciler robotik kodlama eğitimleriyle tanışıyor. Proje, çocukları teknolojiyle buluşturmayı ve milli teknoloji hamlesi bilincini kazandırmayı hedefliyor.
Şırnak Üniversitesi Öğrenci Toplulukları İş Birliği ve Destek Programı (ÜNİDES) ve Teknofest Kulübü tarafından hayata geçirilen proje ile Cizre'nin Gürsu köyü ortaokulu başta olmak üzere birçok köy okuluna ulaşıldı.
Öğrencilere kendi oyuncaklarını yapma, oyunlarını kodlama ve tasarlama gibi konularda uygulamalı eğitimler veriliyor.
T3 Vakfı Şırnak Sorumlusu Rukiye Asan, projenin temel amacının dezavantajlı bölgelerdeki tüm çocuklara ulaşmak olduğunu belirtti. Asan, "Herkesi teknolojiyle buluşturmak, milli teknoloji hamlesi bilincini kazandırmak hedeflerimiz arasında" dedi. Şırnak'ın Cizre, Silopi, İdil, Beytüşşebap ve Uludere gibi tüm ilçelerine ulaşmaya çalıştıklarını, gidemediği okullara ise çevrim içi eğitimler verdiklerini aktardı.
Proje kapsamında çocuklara çizgi izleyen robot, dans eden robot ve engelden kaçan robot gibi örnekler gösterilerek robotik kodlamanın somut uygulamaları tanıtılıyor. Bu sayede çocukların hem robotik kodlamayı sevmesi hem de teknolojiye olan ilgilerinin artması amaçlanıyor.
Rukiye Asan, öğrencilerin gözlerindeki heyecan ve mutluluğun projenin amacına hizmet ettiğini kanıtladığını dile getirdi. Asan, bilimin ve sibernetiğin kurucusu İsmail Ebul-İz el-Cezeri'nin şehrini Teknofest'te en iyi şekilde temsil etmek ve bölgedeki çocukların potansiyelini ortaya çıkarmak istediklerini sözlerine ekledi. Proje, çocukları dünyanın en büyük uzay, havacılık ve teknoloji festivali olan Teknofest'e katılıma teşvik etme konusunda da önemli bir rol oynuyor.