LGS tercihi yapacaklara önemli uyarılarda bulunan Eğitim Uzmanı isim Ali Aytış www.sirnakhaber.com'a önemli açıklamalarda bulundu. LGS tercihlerinin başlamasının ardından tercih yapacak öğrencilere tavsiyelerini sıralayan Eğitim Uzmanı Ali Aytış, Tercihlerin 24 Temmuz perşembe günü saat 17.00’a kadar devam edeceğini vurgulayan Ali Aytış, adaylarımız bu tarih ve saate kadar e-Okul üzerinden tercihlerini yapabileceklerinin altını çizdi.
“ONAYLANMAYAN TERCİHLER GEÇERSİZ SAYILACAK”
Adayların yaptıkları tercihleri kesinlikle ortaokullarda müdürlerine onaylatmaları gerektiğini söyleyen Aytış, “LGS kapsamındaki merkezi sınavla öğrenci alacak okulların bu yıl ki kontenjanları ile geçen seneki yüzdelik dilimleri e-Okul sistemi üzerinden açıklandı. Adaylarımız burada en önemli uyarımız kesinlikle yaptıkları tercihlerini okullarında onaylatmaları gerekiyor. Ortaokullarında müdürlerine onaylatmaları gerekiyor. Onaylanmayan tercihler geçersiz sayılacaktır. Adaylarımız buna dikkat etsinler. E-Okul üzerinde yayınlanan kontenjan tabloları ile 2024’te bu okullara sınavla yerleştirmede oluşan en düşük yüzdelik dilimler görülüyor. Adaylar ona göre tercihlerini yapabilirler. Aynı zamanda tercih robotları da kullanıma açıldı” şeklinde konuştu.
“İLK 3 OKUL KAYIT ALANINDA OLMAK ZORUNDA”
Yerel yerleştirme yapacak adayların tercihlerini yaparken yerel yerleştirme listesinde en fazla 5 okul tercih hakkı bulunduğunu dile getiren Aytış, “Yerel yerleştirme listesindeki ilk 3 tercihi kayıt alanından okullar olması zorunludur. Tercih sırası fark etmeksizin aynı türden meslek, teknik, Anadolu Lisesi, Anadolu İmam Hatip Lisesi en fazla 3 okul tercih edebilirler. Yerel yerleştirmede en az bir okul tercih etmek zorunludur. Yerel yerleştirme listesinde tercih yapmayan öğrencilere merkez yerleştirme listesi açılmayacaktır. Adaylarımız merkezi yerleştirmesinde yüzdelik dilimine göre tercih yapacak. Sonra yerel yerleştirme yapacak. Yerel yerleşme listesinde ilk 3 okul kayıt alanında olmak zorunda. Ancak 4 ve 5. tercihe komşu kayıt alanından okul yazılabilir. LGS merkezi yerleştirmelerde kayıt alanı kriteri sadece yerel yerleştirme tercih grubunda bulunmaktadır” ifadelerini kullandı.
“TÜRKİYE’NİN HER YERİNDEN OKUL TERCİH EDİLEBİLİR”
Merkezi yerleştirme hakkında da bilgi veren Aytış, “Merkezi yerleştirme listesiyle yani yüzdelik dilimine göre yapılan tercihlerde Türkiye'nin her yerinden okul tercih edilebilir. İstemeyen öğrenciler merkezi yerleştirme grubu tercih etmeyebilir ama yerel yerleştirmeyi kesinlikle adayın tercih yapması gerekiyor” dedi.
PANSİYONLU OKUL NEDİR?
Pansiyonlu okul tercihinin zorunlu olmadığını söyleyen Aytış, “Bazen pansiyonlu okullarla alakalı sorular geliyor. Pansiyonlu okullar öğrencinin kayıt ve komşu kayıt alanı dışındaki yani ilçe, il dışındaki pansiyonu olan yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar demektir. Pansiyonlu okullar tercih grubundan tercih etmek zorunlu değildir. Adaylar tercihlerini e-Okuldan yapabilecekler. Ancak tercihler okulda kontrol ettirilip e-Okul sistemine işlendikten sonra en geç 24 Temmuz'a kadar herhangi bir ortaokul müdürlüğünde öğrenci velisi tarafından onaylanmalıdır. Onaylanmayan tercihler geçersiz sayılacaktır. Burada adayların kendi okuluna gitme gibi bir zorunluluğu yok. Türkiye'nin herhangi bir ortaokulu müdürlüğünde yapılabilir adaylar orada tercihlerini onaylatabilirler. Aday LGS tercihi yaptıktan sonra bu tercihlerde değişiklik yapabilir. Fakat tercih süresi içerisinde veli dilekçesi ile okul idaresi tarafından önceki tercih iptal edilir. İptal işlemi gerçekleştikten sonra öğrenci tekrar tercih yapabilir. Adaylarımızın buna dikkat etmesi gerekiyor. Mesleki eğitim merkezine gitmek isteyen öğrenciler, mesleki eğitim merkezine direkt giderek kayıt yaptırabilirler” diye konuştu.
YERLEŞTİRME YAPILARKEN HANGİ HUSUSLARA DİKKAT EDİLİR?
Öğrencilerin yerleştirmeleri yapılırken öncelikle merkezi yerleştirme listelerine bakıldığını kaydeden Aytış, “Öğrencilerin yerleştirmeleri yapılırken ilk önce merkezi yerleştirme listelerine, sonra yerel yerleştirme listelerine sonra pansiyonlu okul listelerine bakılır. İlk tercihlerinde herhangi bir okula yerleşen bir öğrenci için nakil tercihlerinde herhangi bir kısıtlama olmaz. Açık öğretime gitmek isteyen öğrenciler açık öğretim kayıtlarının yapıldığı, ağustos ve eylül aylarında kayıt için halk eğitim merkezlerine yönlendirilir. Burada sisteme tercih kaydı yapılmaz. Tercih danışmanlarının sisteme tercih girişi yapmaları 2024 tercih danışmanlığı kılavuzuna göre kesinlikle yasaklanmıştı” ifadelerini kullandı.
KOMŞU KAYIT ALANINDA PUAN YETERSE GELME İHTİMALİ NEDİR?
Sistemin öğrencilerin en çok ikamet adreslerine baktığına dikkati çeken Aytış, “Okul kendi kayıt alanındaki tüm öğrencileri aldıktan sonra hala boş varsa o zaman komşu kayıttan gelecek öğrencilere bakar ve öğrencinin puanı o zaman önemli olur. Yani kayıt alanındaki 50 OBP puanlı öğrenci KOMŞU kayıt alanındaki 100 OBP puanlı öğrenciden öncelikli olur. Adaylarımız buna etmesi gerekiyor” söyleminde bulundu.
ADRES DEĞİŞİKLİĞİNİN SİSTEME YANSIMASI NE KADAR SÜRER?
Tercih sürecinde adres değişikliği yapan adaylar hakkında da bilgi veren Aytış, “Bu süre ilçe nüfus müdürlüklerine göre değişmektedir. Onay işlemi ortalama 2-3 gün sürmekte. Küçük illerde daha hızlı, büyük illerde daha yavaş olabilmektedir. Buna adaylarımızın dikkat etmesi gerekiyor. Nakil döneminde okullar için bir kontenjan ayrılmıyor. Okulların ilk tercihlerinde boş kalan ya da okula yerleşen ama yine nakillerle başka okula, özel okula geçen öğrencilerden boşalan yerlere göre öğrenci yerleştirilebiliyor” şeklinde konuştu.
OBP NEREDE GÖZÜKÜR?
OBP’nin tercih ekranında gözükmesi gerektiğini hatırlatan Aytış, “Öğrencilerin okul başarı puanı dediğimiz OBP tercih ekranında gözükür. Adaylarımızın buna dikkat etmesi gerekiyor” dedi.
ÖZEL OKULA KAYIT NASIL OLUYOR?
Özel okula kayıt yaptırmak isteyen öğrencilerin herhangi bir tercih yapmasına gerek olmadığını dile getiren Aytış, “Adaylar direkt gitmek istedikleri özel okula kayıtlarını yaptırabilir. Bazen adaylar özel bir okula kayıt yaptırıyor. Ama sonrasında pişman olup ya da iptal edip tekrar LGS tercihi yapmak istiyor. Burada özel okullara kayıt yaptıran öğrencilere kesinlikle tercih sistemi açılmıyor. Tercih yapmak isteyen öğrencilerin özel okullardan kaydını sildirmeleri gerekiyor. Onun için adaylarımızın buna dikkat etmeleri gerekiyor” ifadelerine yer verdi.
SONUÇLAR 4 AĞUSTOS’TA AÇIKLANACAK
LGS tercih sonuçlarının 4 Ağustos günü açıklanacağını vurgulayan Aytış, “Bu yıl 500 tam puan alan 719 birinci çıktı. 719 birincinin yanı sıra özellikle üst dilimlerde yığılmada olduğu için tercihlerin kolay olacağını söylemek zordur. Yani adaylarımızı buradan uyaralım, yığılma olacaktır” söyleminde bulundu.
NASIL BİR LİSTE OLMALI?
Son olarak öğrencilerin nasıl bir tercih listesi hazırlaması gerektiği hakkında da adaylara tavsiyelerde bulunan Aytış, “500 tam puanlı öğrencilerin tercihlerini yaparken özellikle istek sıralarının belirleyici olması gerekiyor. Daha alt dilimlerdeki öğrencilerin örneğin yüzde 2,5’a girmiş bir öğrenci isterlerse geçen yılın yüzdelik dilimlerini direkt alarak kullanabilirler. Yüzde 2,5 dilimde olan bir öğrencinin yüzdelik dilimlerini kullanarak yapacağı tercih listesinde şöyle bir sıralama yapmalıdır: 2 tanesini hayallerine ayırsınlar mesela yüzde 1 ile yüzde 1,5 arasında olabilir, sonraki 6 tercihi yüzde 1,5 ile 3,5 arasında olabilir. Aday, ‘Ben boşta kalmak istemiyorum tercihime kesin bir yerin gelmesini istiyorum, ikinci nakile kalmak istemiyorum’ diyorsa da yüzde 3,5 ve üzerindeki okulları tercih etmesi gerekiyor ki boşta kalmasın. Yüzde 2 veya 2,5’a giren bir adayın yüzde 7-8’leri görmeleri gerekiyor. Adaylarımız tercih sürecinde uzman ve danışman öğretmenlerden yardım alabilirler. Tercih sürecinde tüm öğrencilere başarılar diliyorum” ifadelerini kullandı.