Öğrencilerin yalnızca teknik yeterliliklerini değil, takım çalışması, sunum becerileri ve problem çözme yeteneklerini de değerlendirmeye alan jüri üyeleri; projeleri, hazırlanan afişler, prototipler ve sözlü sunumlar üzerinden puanladı. En başarılı takımlar ödüllendirilerek gençlerin motivasyonu artırıldı.
Sergi boyunca, ziyaretçiler farklı kategorilerde geliştirilen teknolojik ürünleri yakından inceleme fırsatı bulurken, gençlerin Türkiye’nin teknoloji hamlesine katkı sunacak düzeye ulaşmaları memnuniyetle karşılandı.
Deneyap Teknoloji Atölyelerinin, Deneyap yazılım kartlarını kullandılar. Bunlar eğitim modüllerini atölyede gördüler. Eğitim modellerinden sonra görmüş oldukları dersler doğrultusunda projelerini bizzat burada sergileme imkanı bulduklarını belirten Türki teknoloji vakfı Şırnak il sorumlusu Rukiye Asan, “Bugün hem Şırnak Deneyap atölyesi öğrencilerimiz hem de Cizre Deneyap atölyesi öğrencilerimizin katılımı ile elektronik programlama ve nesnelerin interneti proje şenliğini Şırnak’ta gerçekleştirmekteyiz. Toplamda 109 öğrencimiz bulunmaktadır. Bunlardan 26 takımdan oluşmaktadır. Hem lise kategorisinde hem de ortaokul kategorisinde. Çocuklarımız yerli, milli ve özgün Deneyap yazılım kartlarını kullandılar. Bunlar eğitim modüllerini atölyede gördüler. Eğitim modellerinden sonra görmüş oldukları dersler doğrultusunda projelerini bizzat burada sergileme imkanı sundular. Bu proje şenliğini yapmamızın en büyük amaçlarından bir tanesi de çocukları uluslararası TEKNOFEST gibi yarışmalara hazır hale getirmek. Burada öğrenciler grup dinamiğini, ekipteki rollerini, kriz yönetimini, zaman yönetimini çok iyi bir şekilde kontrol altına alıyorlar ve projelerini iyi bir şekilde sunma imkanı sağlıyorlar” dedi.
Şırnak il genelinde 9 bin 504 projenin TEKNOFEST’te yarışmak için başvurduklarını ve İsmail Ebul-iz El Cezeri’nin torunlarını yetiştirdiklerini belirten Asan, “Bu yıl Şırnak’ta çok iyi bir ivme kazandık. 9 bin 504 TEKNOFEST başvurumuz var. Deneyap öğrencilerimizden de finalist bekliyoruz. Aynı zamanda, zaman zaman diğer okullarımızdan da köylerimizden de bizlere bilgiler gelmekte. Bizler gençlerimizin önünü açtıkça gençlerimiz kendi projeleri sayesinde özgün, kendi İHA’larını, kendi SİHA’larını geliştirebilecek potansiyele gelecekler. Burada bizler geleceğin Vecihi Hür kuşlarını, geleceğin Selçuk Bayraktar’larını, Nuri Demirağ’larını ve en önemlisi de bilimin, sibernetikin kurucusu, çocuklarımız Cizre’den Şırnak’tan geliyorlar. Onlara ilham olacak İsmail Ebul-iz El Cezeri’nin torunlarını yetiştiriyoruz” dedi.
7’den 70’e herkese milli teknoloji hamlesini ulaştırmayı hedeflediklerini ifade eden Asan, “Cudi’nin eteklerinde, Botan’ın kalbinde çarpan çocukların projeleri burada sergileniyor. Bizler onlara imkan verdikçe fırsat yarattıkça ve güzel yönlendirmelerde vesile oldukça inanıyoruz ki Şırnak’tan çok iyi bilim insanları, geleceğin mühendisleri ve teknolojinin yeni yıldızları yetişecek. Burada öğrenciler sadece projelerini sergilemekle kalmıyorlar. Bir inancın, azmin ve kararlılığın tam bağımsız müreffeh bir Türkiye için emin adımlar ile ilerliyorlar.
Bizler burada çocukların hayallerine yeken açıyoruz, çocukların hayallerine pelerinler takıyoruz. İnanıyoruz ki, çocuklar çok güzel projelerle çok iyi yerlere gelecekler. Milli teknoloji hamlesini 7’den 70’e bütün köylerden, merkeze deyin her yere ulaştırmayı hedefledik. Bu ülkenin kendi yerli, milli, özgün ürünlerini üreten, ihraç eden ve teknoloji ülkesi olması yolunda kararlılıkla emin adımlar atıyoruz” ifadelerini kullandı.
Doğal afet olaylarında yaşanan can kayıplarını en aza indirmek için drone projesi geliştirdiklerini belirten 10’uncu sınıf öğrencisi Ümmü Gülsün Kılınç “Drone projemizin faaliyetleri, depremlerde ve benzeri doğal afetlerde can kayıplarını azaltmak amacı ile geliştirmekte olduğumuz bir dronedir. Örneğin, depremlerde yıkılan binalar yüzünden tıkanan karayollarının ulaşımında sorunların olmasıyla yaşanan can kayıplarında yüksek oranda artış yaşanabilmektedir. Bu can kayıplarını azaltabilmek amacı ile dronemizi halen geliştirmekteyiz. Kamera özelliği ile, uzaktan kontrol edilebilir özelliği ile, 2 kilometre yukarı çıkabilmesi ve 10 kilometre uzağa gidebilme açısından önemli bir projemizdir. Bu projemizde asıl amacı can kayıplarını azaltıp, canlı yaşamın olduğu bölgelerde canlı hareketinin sezildiği bölgelerde daha acil bir şekilde destek yollayıp can kayıplarını minimuma indirmektir” dedi.
Haberlerde izledikleri doğa olaylarından etkilenerek proje geliştirdiklerini belirten 6’ıncı sınıf öğrencisi Selim Şengüler, “Deneyap’a annemin sayesinde ve ayrıca arkadaşlarımın ve mobil haberleşme ile haberlerden haberdar oldum. Burada da bugün projemizi arkadaşlarımla eğlenerek ve güzelce vakit geçirerek yaptık. Bu projeyi yapma fikri daha çok doğa olaylarından ve karşılaştığımız haber ve medya şirketlerinden gördük” dedi.
10’uncu sınıf öğrencisi Pervin Şah ise, “Okulumun tavsiyesi ve yönlendirmesi ve yönlendirmesi ile Deneyap’a başladım. Kadınlara yönelik bir proje yaptık. Son zamanlarda kadınlar toplumsal hayatta, evde, sokakta veya iş yerlerinde zihinsel, psikolojik veya cinsel şiddete maruz kalmakta. Bu gibi tehlike anlarında mağdurlar çoğu zaman yardım isteyememekteler veya çevredekiler bu olaylardan habersiz kalıyorlar. Bu yüzden bizler bu saati tasarladık. Bu projedeki amacımız şiddete uğrayan kadınların butona bastıklarında çıkan yüksek sesle etraftaki birimlerin onlara yardım etmesini, mağdurların daha az zarar görmesini amaçlamaktadır” ifadelerini kullandı.