Asırlar, Şırnak'ta bu Geleneği Yok Edemedi!

Türkiye’nin farklı şehirlerinde ve yurt dışında yaşayan Şırnaklılar, her yıl olduğu gibi bu yıl da Balveren beldesinde geleneksel mezarlık ziyaretinde buluştu.

Yaklaşık 300 yıldır sürdürülen bu kültürel buluşma, hem dini hem de sosyal yönüyle bölge halkı için önemli bir gelenek olmaya devam ediyor.

Her yıl ekim ayının ilk perşembe günü yapılan ziyarette, Kur’an-ı Kerim okunup dualar edildi. Ailelerin pişirdiği yemekler 100 metreyi aşan sofralara dizilerek misafirlere ikram edildi. Yaklaşık 5 bin nüfuslu beldede, Binden fazla haneden katılım sağlanırken, mezar başlarında dualar edildi, mezarlıklar onarıldı ve çocuklara şekerler dağıtıldı.

Bu yılki buluşmaya sadece Şırnak ve çevre köylerden değil, Almanya başta olmak üzere Mardin, Ankara, İstanbul ve farklı illerde yaşayan Şırnaklılar da katıldı. Köylerinden uzak yaşayan vatandaşlar, atalarından kalan bu örf ve adeti yaşatmak için her yıl Balveren’e gelerek geleneklerine sahip çıkıyor.

Geleneğin, Balveren’e ilk yerleşen ve imamlık yaptığı dönemde iki köy arasına ev kuran Mele Derweş tarafından başlatıldığı ifade edildi.

Belde sakinlerinden Ahmet Bayram, “Bu kültürümüz yaklaşık 300 yıldır sürüyor. Hem dini yönü var hem de sosyalleşmeye vesile oluyor. Bizim için çok değerli bir miras” dedi.

Hayal Sidar ise, “Bu gelenek dedelerimizden bize kaldı. burada her yıl Kur’an okunur, yemekler hazırlanır ve misafirlere ikram edilir. Hem ölmüşlerimizi anıyoruz hem de birlik oluyoruz” diye konuştu.

Etkinlik, sadece Balveren beldesi için değil; farklı şehir ve ülkelerde yaşayan Şırnaklıların da ortak buluşma noktası haline geldi.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Yaşam Haberleri