66 yılın yağış rekoru kırıldı, harita tersine döndü: Ne Karadeniz ne Akdeniz, zirvede Şırnak var!

Türkiye genelinde son 66 yılın en yüksek seviyesine ulaşan su yılı yağışlarında rekor, metrekareye düşen 1068,5 milimetre yağışla Şırnak'ın oldu.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM) verilerinden derlenen "2026 Su Yılı 7 Aylık Alansal Kümülatif Yağış Raporu"na göre, 1 Ekim 2025-30 Nisan 2026 dönemini kapsayan 7 aylık süreçte Türkiye genelinde tarihi bir yağış bolluğu yaşandı. Yurt genelinde ortalama yağış miktarı 555,3 milimetre olarak kayıtlara geçerken, bu dönemde en çok yağış alan il Şırnak oldu.

​Şırnak Bin Milimetre Sınırını Aşarak Zirveye Yerleşti

​Rapora göre, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan Şırnak, 7 aylık kümülatif yağışlarda metrekareye düşen 1068,5 milimetre yağışla il genelinde Türkiye birincisi oldu. Şırnak'ın yanı sıra Diyarbakır, Batman, Siirt, Bitlis, Van ve Hakkari çevrelerinde de yağışlarda normallere göre yüzde 60'ın üzerinde devasa artışlar kaydedildi. Bu dönemde Türkiye'nin en az yağış alan ili ise 246,7 milimetre ile Iğdır olarak belirlendi.

​Türkiye Genelinde 66 Yılın Rekoru Kırıldı

​Türkiye genelinde su yılı yağışları, 1991-2020 normallerinin (431,7 mm) yüzde 29, geçen yılın aynı döneminin (322,9 mm) ise yüzde 72 üzerinde gerçekleşti. Elde edilen bu verilerle birlikte Türkiye geneli su yılı yağışları, 7 aylık dönemde son 66 yılın en yüksek seviyesine ulaşmış oldu.

​Bölgesel bazda en fazla artış, Şırnak'ın da içinde bulunduğu ve normaline göre yüzde 47'lik yükseliş gösteren Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde meydana geldi. Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz bölgelerinde yağışlar, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 100'den fazla artış gösterdi.

​Birçok İlde Uzun Yılların En Yüksek Seviyeleri Görüldü

​Raporda, su yılı kümülatif yağışlarında İç Anadolu'da son 15, Marmara ve Ege'de son 11, Karadeniz'de ise son 10 yılın en yüksek yağış seviyesine ulaştığı belirtildi.

​İl bazındaki geçmiş yılların rekorlarında ise İzmir ve Manisa'da son 66, Ağrı, Bitlis ve Niğde'de son 38, Bartın, Düzce, Ordu ve Zonguldak'ta son 31, Antalya ve Muş'ta son 24, Van'da ise son 23 yılın en yüksek yağış seviyeleri kaydedildi.

​Bazı Bölgelerde Yağışlar Normalin Altında Kaldı

​Yurt genelindeki tarihi artışa rağmen, bazı iller bu periyodu normallerinin altında kapattı. Tekirdağ, Bursa, Bilecik, Yalova, Eskişehir, Konya, Kastamonu, Sinop, Malatya ve Erzurum çevreleri ile Doğu Karadeniz Bölgesi'nde yağışlar normaline kıyasla yüzde 20'ye kadar azalma gösterdi. Bursa ve Kastamonu'da yağışlar normali civarında seyrederken; Artvin, Rize, Sinop ve Tekirdağ ise normallerinin altında yağış alan iller oldu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Şırnak Haberleri