Küresel aşırı sağ raporu açıklandı: Tehdit dijital ortama kayıyor

Yılın ilk yarısını kapsayan küresel aşırı sağ raporu, radikal grupların dijital alanlarda örgütlendiğini ortaya koydu. Eylemlerin yüzde 85,5'inin propaganda ve kışkırtma amaçlı yapıldığı belirlendi.

Dünya genelinde aşırı sağ faaliyetleri inceleyen rapora göre, 2026 yılının ilk 6 ayında 30 ülkede toplam 255 vaka tespit edildi. Aşırı sağ olayların en çok yoğunlaştığı ülke 82 vaka ile Amerika Birleşik Devletleri (ABD) oldu.

2026 yılının ilk yarısını kapsayan küresel aşırı sağ faaliyetler raporu kamuoyuyla paylaşıldı. 30 ülkedeki hareketliliği inceleyen çalışmaya göre, radikal sağ yapıların geleneksel örgütlenme modellerinden sıyrılarak dijital alanlara kaydığı ve eylemlerin ağırlıklı olarak propaganda ile kışkırtma boyutunda yoğunlaştığı görüldü.

En çok vaka ABD'de görüldü

Rapor verilerine göre, aşırı sağ vakalarının coğrafi olarak en çok kaydedildiği ülke 82 vaka ile ABD oldu. ABD'yi 33 vaka ile Birleşik Krallık, 20 vaka ile İtalya ve 16 vaka ile İspanya takip etti. ABD'deki olaylarda daha çok ırksal ve etnik temelli saikler öne çıkarken, Birleşik Krallık'ta ise göçmen ve yabancı karşıtı eylemlerin ilk sırada yer aldığı belirtildi.

Eylemlerin yüzde 85,5'i propaganda ve kışkırtma

İncelenen 255 vakanın dağılımında; silahlı/bombalı saldırı, kundaklama ve cinayet gibi doğrudan ağır şiddet eylemleri ile girişimleri 37 vaka ile toplamın yüzde 14,5'ini oluşturdu. Eylemlerin büyük çoğunluğunu ise kışkırtıcı ve mobilizasyon amaçlı faaliyetler oluşturdu. Miting, basın açıklaması, konser ve yürüyüş gibi eylemler 81 vaka (yüzde 31,8) ile ilk sırada yer alırken; yazılama, grafiti ve bildiri dağıtımı 77 vaka (yüzde 30,2); darp, hakaret ve tehdit gibi eylemler ise 60 vaka (yüzde 23,5) olarak kayıtlara geçti.

En büyük motivasyon ırkçılık ve göçmen karşıtlığı

Eylemlerin altında yatan motivasyonlar incelendiğinde; ırksal ve etnik temelli vakalar 76 olay (yüzde 29,8) ile en büyük kategoriyi oluşturdu. Bunları 62 vaka (yüzde 24,4) ile göçmen ve yabancı karşıtlığı, 41 vaka (yüzde 16) ile İslam karşıtlığı, 31 vaka (yüzde 12,2) ile yönetim/sistem karşıtlığı ve 28 vaka (yüzde 11) ile Yahudi karşıtlığı izledi.

Tehdit dijital alana kayıyor

Raporda, aşırı sağ eylemlerin belirgin bir liderlik yapısından ziyade merkezsiz ve dijital alt kültürler üzerinden yayıldığına dikkat çekildi. Bu durumun, radikal söylemlerin toplum nezdinde normalleşmesine yol açtığı ve güvenlik güçlerince tespiti zorlaştıran dağınık bir ekosistem oluşturduğu vurgulandı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri