Nesli Tehlikede: Şah Kartalları GPS ile Takip Ediliyor

Trakya’da yürütülen projede şah kartalları halkalanarak göç yolları anlık olarak izleniyor.

TREDAŞ tarafından yürütülen proje kapsamında, nesli tükenme tehlikesi altındaki şah kartalı koruma altına alınıyor.

Trakya genelinde sürdürülen çalışmalar çerçevesinde, doğanın en nadir yırtıcı kuşlarından biri olan şah kartalının yaşam döngüsü mercek altına alındı. Doğa Koruma ve Milli Parklar ile iş birliği içinde yürütülen projede, kuşların göç yolları ve yaşam alanları detaylı şekilde takip ediliyor.

Proje kapsamında yaklaşık 500 leylek ve 100 şah kartalının halkalanması hedefleniyor. Ayrıca belirli sayıda kuşa GPS cihazı takılarak hareketleri anlık olarak izlenecek. Bu sayede elde edilen verilerle türün korunmasına yönelik bilimsel çalışmaların güçlendirilmesi amaçlanıyor.

Geçtiğimiz yıl yapılan çalışmalarda 47 leylek ve 14 şah kartalı halkalanırken, bu yıl da projenin devam edeceği ve 3 şah kartalının GPS ile izleneceği belirtildi.

Necati Ergin, projeye ilişkin yaptığı açıklamada, şah kartalının nesli tehlike altında olan türlerden biri olduğunu belirterek, elde edilecek verilerle bu türün korunmasına yönelik daha kapsamlı adımlar atılacağını ifade etti.

Projenin, bölgedeki yaban hayatının korunmasına önemli katkı sağlaması bekleniyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Çevre Haberleri