11 Yaşındaki Asaf Buzdolabı Teknolojisini Değiştirecek Maddeyi Buldu!

Yozgatlı ortaokul öğrencisi, çöpe atılan ceviz kabuklarından petrol türevlerine taş çıkartan yalıtım malzemesi üretti. Hem daha ucuz hem daha çevreci olan bu buluş, sanayide devrim yapmaya hazırlanıyor.

Ceviz Kabuğundan Sanayiye Yeşil Dönüşüm

Yozgat Fatma Temel Turhan Bilim ve Sanat Merkezi öğrencisi Asaf İsmail Çavuş, doğada atık olarak kalan ceviz kabuklarını ekonomiye kazandırmak amacıyla hazırladığı projeyle bilim dünyasında dikkatleri üzerine çekti. Genç yetenek, petrol türevi kimyasal yalıtım malzemelerine alternatif olarak geliştirdiği aktif karbon bazlı çalışmasıyla beyaz eşya sektöründe çevreci bir dönüşümün kapısını daralıyor.

"Petrol Türevlerinden Daha Verimli ve Ucuz"

Geliştirdiği malzemenin teknik detaylarını paylaşan Asaf İsmail Çavuş, ceviz kabuğunu yüksek sıcaklıkta dönüştürerek aktif karbon yapısı elde ettiğini belirtti. Çavuş, süreci şu sözlerle anlattı:

"Projemizin ana amacı, ceviz kabuğunun yüksek sıcaklık altındaki dönüşümü ile elde edilecek aktif karbon yapısını buzdolaplarında yalıtım malzemesi olarak kullanmak. Kabukları öğütüp kuruttuktan sonra 300 derecede ön yakma yaptık ve kimyasallarla aktive ettik. Bu malzeme, buzdolaplarında kullanılan petrol türevli malzemelerden hem daha iyi yalıtım sağlıyor hem de daha düşük maliyetli. Aynı zamanda bir ileri dönüşüm ürünü olduğu için doğayı koruyor."

Bölge Birinciliğinden Türkiye Finallerine

Proje danışmanlığını yürüten Fen Bilgisi Öğretmeni Figen Kasap Mert, çalışmanın fizik alanında 7 ilin katıldığı bölge yarışmasında birinci seçildiğini ifade etti. Mert, laboratuvar aşamasında öğrenciye rehberlik ettiklerini belirterek şunları kaydetti:

"Öğrencimizin kendi fikriydi. Yozgat ve çevresinde ceviz kabuğu atığının fazla olması bizi bu hammaddeye yöneltti. Laboratuvar ortamında kabukları bağlayıcı maddelerle birleştirerek yalıtım blokları oluşturduk. Isı yalıtım performansını ölçtüğümüzde, elde ettiğimiz aktif karbonun geleneksel malzemelerden daha üstün sonuçlar verdiğini gördük."

Sıradaki Hedef: Patent ve Seri Üretim

27 Nisan tarihinde Ankara'da düzenlenecek olan Türkiye finallerine katılmaya hak kazanan Asaf İsmail Çavuş, en büyük hayalinin projesini ticarileştirmek olduğunu söyledi. Ailesi ve öğretmenlerinin desteğiyle motivasyonunun yüksek olduğunu belirten Çavuş, "Projemizi geliştirip patent almayı planlıyoruz. Ülkemizin enerji tasarrufu ve çevre hedeflerine katkı sunmak istiyorum." dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Asayiş Haberleri