CİZRELİLER KIRMIZI MEDRESEDEKİ RESTORASYON ÇALIŞMALARININ DEVAM ETMESİNİ İSTİYOR

CİZRELİLER KIRMIZI MEDRESEDEKİ RESTORASYON ÇALIŞMALARININ DEVAM ETMESİNİ İSTİYOR
Cizreliler 2020 yılında Bitlis Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restorasyon çalışmaları başlatılan 14. yüzyıldan kalma tarihi Kırmızı Medrese'de pandemi...

Cizreliler 2020 yılında Bitlis Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restorasyon çalışmaları başlatılan 14. yüzyıldan kalma tarihi Kırmızı Medrese'de pandemi nedeni ile ara verilen Restorasyon Çalışmalarının devam etmesini istiyor.

Şırnak'ın Cizre İlçesinde Vakıflar Genel Müdürlüğü mülkiyetinde bulunan Tarihi Kırmızı Medresede 2020 yılında (Medrese Sor) Bitlis Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restorasyon çalışmaları başlatıldı.

Şırnak'ın Cizre ilçesinde 14. yüzyılda yapılan tarihi Kırmızı Medresede pandemi nedeni ile yarım kalan restorasyon çalışmalarının devam etmesini isteyen Cizreli Vatandaşlar, tarihi medresenin aynı zamanda bir ibadet yeri olduğunu ifade ederek çalışmaların biran önce tamamlanarak ziyaretçilere açılmasını istiyor.

İlçenin en önemli tarihi eserlerinden biri olan Tarihi Kırımızı Medrese'deki Restorasyon çalışmalarının biran önce devam etmesi gerektiğini ifade eden Cizreli Vatandaşlardan Abdulmenaf Biricin,”burası bizler için önemli olmakla birlikte insanların gelip ibadet ettiği çok önemli yerlerden bir tanesi.Abdaliye Medresesi,Nuh Peygamber Camisi ile birlikte aynı turizm üçgeninde yer alan bu tarihi yapıda yarım kalan Restorasyon çalışmalarının tamamlanarak ziyaretçilere açılması lazım.Çünkü çevre il ve ilçelerden gelen yerli turistler Abdaliye Medresesi,Nuh Peygamber Türbesini ziyaret ettikten sonra Kırmızı Medresede ibadetini yapıyor.Onun için geleceğimize ışık veren bu tarihi yapıdaki restorasyon çalışmalarının tamamlanması için ilgili yetkilileri görevlerini yapmaya davet ediyoruz.”

Şırnak'ın Cizre ilçesinde 14. yüzyılda yapılan tarihi Kırmızı Medrese 1508 yılında Cizre Beyi Mir Şeref tarafından inşa ettirilmiştir. Kırmızı tuğlalardan yapıldığından dolayı Kürtçe kırmızı medrese anlamına gelen Medrese Sor, Arapçada Medresetü-l Hamra ismi ile anılmaktadır. Tarihte bölgenin eğitim fakültesi görevini yürüten Medresede Arapça gramerinden ziyade tefsir, fıkıh, kelam, coğrafya, tarih gibi dersler veriliyordu. Medresenin güney cephesinin ortasında, ters kubbeli yapıda Şeyh Ahmed El-Cezeri'nin türbesi bulunmaktadır.

İlk olarak 2004 yılında başlatılan “Cizre İnanç Turizmi Projesi” kapsamında 2004 yılında restorasyonu yapılan Medrese, Vakıflar Genel Müdürlüğü mülkiyetinde olup Bitlis Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restorasyon ihalesi yapıldı.

Restorasyonda Diyarbakır Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunca onaylanan projeler uygulanmaktadır. Medrese restorasyon sürecinde iklim koşulları ve diğer çevre faktöründen olumsuz etkilenmemesi için geçici bir çatı ile kaplanarak restorasyon bittikten sonra çatı kaldırılacak ve ziyarete açılacak.

Medresenin güney tarafının alt katı mezarlık kısmında Mevlana Ahmet El-Cezeri ve aile efradından birçoğunun mezarı bulunmaktadır. Buradaki mezar kısmı dahil olmak üzere Medresenin özelliğini yansıtan tuğla duvarlar yer yer dezenformasyona uğradığından orijinaline en yakın tuğlalar ile yenilenecek. Restorasyon çalışmaları kapsamında çatı kaplaması, kırmızı medresenin bahçesinde temelleri bulunan bölmeler ile odalar eski durumuna uygun hale getirilecek. Zemin döşemeleri de değiştirilip orijinal haline getirilecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.