16 Eylül 2024

ŞIRNAK HABER

Haktan Yana Halkın Yanında

Türkiye’de Üretimde İlk 3 İl Arasında Yer Alan Şırnak’ta, Yerfıstığı Üreticilerine Teorik ve Pratik Eğitim

Türkiye’de Üretimde İlk 3 İl Arasında Yer Alan Şırnak’ta, Yerfıstığı Üreticilerine Teorik ve Pratik Eğitim

Türkiye’de yer fıstığı üretiminde son yıllar parlayan yıldızı Şırnak’ta İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından üretimin arttırılması ve geliştirilmesi amacıyla teorik ve uygulamalı eğitim programı düzenlendi.

Şırnak’ta yerfıstığı üretiminin artırılması ve geliştirilmesi amacıyla Şırnak İl Tarım ve Orman Müdürlüğü öncülüğünde eğitim programı düzenlendi. Bu kapsamda, Yağlı Tohumlar Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nün katkılarıyla gerçekleştirilen program, üreticilere yerfıstığı yetiştiriciliği konusunda hem teorik hem de uygulamalı bilgiler sunarak, üretim süreçlerini optimize etmeyi hedefledi.

Silopi’de Yerfıstığı Üreticilerine Teorik Eğitim

Silopi İlçesi Zirai Karantina Müdürlüğü’nde gerçekleştirilen eğitim programına, Şırnak İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Hurşit Acar, Bitki Sağlığı ve Bitkisel Üretim Şube Müdürü Altan Altan, Osmaniye Yağlı Tohumlar Enstitüsü Müdürlüğü’nden Ziraat Yüksek Mühendisi Oktay Burak Özcan, Gıda Yüksek Mühendisi Seyfullah Cengiz, Ziraat Yüksek Mühendisi İbrahim Teke ile Şırnak İl Tarım Müdürlüğü ve İlçe Tarım Müdürlükleri personelleri ve yerfıstığı üreticileri katıldı.

1dbb28d5-8bd0-400e-bdf2-672595e8e7ff.jpg

Eğitimde, yerfıstığı üretiminin artırılması için kullanılan modern tarım teknikleri, hastalık ve zararlılarla mücadele yöntemleri, sulama teknikleri gibi konularda kapsamlı bilgiler verildi. Üreticiler, teorik eğitimlerle yerfıstığı yetiştiriciliği hakkında temel bilgileri öğrenerek, bu bilgileri pratikte nasıl uygulayabileceklerini keşfettiler.

96b76f1d-d59a-47dd-8404-eaa3529689c7.jpg

Teorik eğitimlerin ardından, yerfıstığı yetiştiriciliği için uygun görülen arazide uygulamalı eğitimler gerçekleştirildi. Bu uygulamalı eğitimlerde, çiftçilere sulama teknikleri, hastalık ve zararlılarla mücadele yöntemleri gibi önemli konular hakkında pratik bilgiler aktarıldı. Çiftçiler, yerfıstığı üretiminde karşılaştıkları zorluklara nasıl yanıt verebileceklerini, ürün kalitesini artırmak için hangi adımları atmaları gerektiğini uygulamalı olarak öğrendiler.05e778fd-6968-4616-ba2f-37f0336645c8.jpg

Aves Yerfıstığı İşleme Tesisi Ziyareti

Eğitim programının bir diğer önemli ayağı ise Aves Yerfıstığı İşleme Tesisi ziyareti oldu. Bu ziyaret sırasında üreticilere, hasat sonrası yerfıstığının işlenmesi süreci detaylı bir şekilde anlatıldı. Yerfıstığı işleme tesisindeki teknolojiler, üreticilerin ürünlerini daha verimli bir şekilde işlemelerini sağlayacak bilgiler sundu.

Bir yanıt yazın

Copyright © 2005 Şırnak Haber, Her hakkı saklıdır. | Newsphere by AF themes.