16 Eylül 2024

ŞIRNAK HABER

Haktan Yana Halkın Yanında

Türkiye’de Kredi Borcu Krizi! Şırnak En Hızlı Artış Gösteren Şehir Oldu

Türkiye’de Kredi Borcu Krizi! Şırnak En Hızlı Artış Gösteren Şehir Oldu

Haziran 2024 verilerine göre, Türkiye\’de bireysel kredi borçlusu sayısı hızla artarken, Şırnak kredi artışında en önde gelen şehir oldu. Kredi kartı borçları ve ek hesap kullanımı da dikkat çekici bir artış gösterdi.

Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi’nin Haziran 2024 verilerine göre, Türkiye’de bireysel kredi kullanan kişi sayısı 40 milyon 732 bine ulaştı. Bu sayı, bir önceki aya göre 75 bin, bir önceki yıla göre ise 2 milyon 97 bin kişi artış gösterdi. Kişi başına düşen ortalama kredi borcu ise 80 bin 842 liraya yükseldi. Ancak dikkat çeken bir başka nokta, kredi borcu artışında Şırnak’ın öne çıkması oldu.

Kredi Kartı Borcu Hızla Artıyor

Haziran 2024 itibarıyla bireysel kredi kartı borcu olan kişi sayısı 37 milyon 633 bine çıktı. Bu rakam, aylık 86 bin, yıllık ise 2 milyon 555 bin kişi artış gösterdi. Bireysel kredi kartı borcunun toplam tutarı ise aylık yüzde 3.2, yıllık yüzde 92.4 artarak 1 trilyon 520 milyar liraya ulaştı. Bu durum, vatandaşların kredi kartlarına olan bağımlılığının giderek arttığını gösteriyor.

Ek Hesap Kullanımı da Artışta

Kredili mevduat hesapları (ek hesap) kullanımı da artış gösterdi. Ancak bu artış, kredi kartı ve tüketici kredilerindeki artış kadar hızlı olmadı.

Şırnak Kredi Artışında Öne Çıkıyor

Son 12 ayda bireysel kredi bakiyesi en çok artan şehirler arasında Şırnak, Konya, Bayburt ve Siirt yer aldı. Özellikle Şırnak, kredi artış hızında dikkat çekiyor. Bu durum, şehrin ekonomik koşullarının zorluğunu ve krediye olan yüksek talebi gözler önüne seriyor.

İstanbul, Ankara ve İzmir Kredi Bakiyesinde Zirvede

Kişi başına ortalama bireysel kredi toplam bakiyesi en yüksek iller ise sırasıyla İstanbul, Ankara ve İzmir oldu. Bu illerde yaşayanların bireysel kredi kullanımı, diğer illere göre daha yüksek seviyede seyrediyor.

Tasfiye Olunacak Alacak Oranı Yükseliyor

Bireysel kredilerde tasfiye olunacak alacak oranı, Haziran 2024 itibarıyla yüzde 2.2 seviyesinde gerçekleşti. Bu oran, geçen yılın aynı döneminde yüzde 1.7 idi. Bu artış, borçlarını ödeyemeyen kişi sayısının arttığını gösteriyor.

Şırnak’taki Kredi Artışının Sebepleri

Şırnak’taki bireysel kredi borçlarının hızla artmasının arkasında çeşitli faktörler bulunuyor. Ekonomik zorluklar, işsizlik oranının yüksekliği ve gelir seviyesinin düşüklüğü, vatandaşları kredi kullanmaya yöneltiyor.

Bir yanıt yazın

Copyright © 2005 Şırnak Haber, Her hakkı saklıdır. | Newsphere by AF themes.