19 Nisan 2024

ŞIRNAK HABER

Haktan Yana Halkın Yanında

ŞOFÖR ESNAFI DERTLİİ”KİRA ÜCRETLERİ DÜŞÜK”

SES VERİN BEYLER..:!
TIR şoförleri ağır vergilerin düşürülmesini istiyor ⚠️
Federe Kürdistan Bölgesi’ne yük taşıyan TIR şoförleri, artan girdi maliyetleri, nakliyecilerin fiyat kırması ve kira ücretlerinin düşük olmasından kaynaklı çok zor günler geçirdiklerini belirtti
Türkiye ile Federe Kürdistan Bölgesi arasında yük taşımacılığı yapan TIR şoförleri, girdi maliyetlerinin yükselmesi, kira bedelleri ve sefer sayısının düşmesi ve bir yılı aşkındır etkili olan pandemiden dolayı zor günler yaşıyor.
Geçen yıllarda Federe Kürdistan Bölgesi’ne açılan Habur Sınır Kapısı’nda uzun kuyruklar oluşurken, bu yıl yarı yarıya seferlerde düşüş yaşandı. Yük taşımacılığı yapan TIR şoförleri, yaşadıkları zorlukları anlattı.
KİRA ÜCRETLERİ DÜŞÜK
Uzun yıllardır TIR şoförlüğü Sait Turi, işlerinin iyi olmadığı gibi gümrük noktalarında da ciddi sorunlar yaşadıklarını söyledi. Silopi’den Zaho’ya eskiden bin 100 dolara yapılan yüklemenin şimdi 150 dolara kadar düştüğünü ve çoğu zaman iş olmadığı için düşük ücretle de yük taşıdıklarını söyleyen Turi, İskenderun’dan Hewlêr’e daha önce 2 bin dolara taşıdıkları yükü şimdi 600 dolara kadar düştüğünü söyledi.
“SORUNLAR ÇÖZÜLSÜN”
Turi, “Kiraların düzelmesini, gümrüklerde ise kolaylığın sağlanmasını istiyoruz. Sınırda koronavirüs testi için bizden 25 dolar ücret alınıyor. Getirdiğimiz mazottan kaynaklı bizlerden 600 litre depoya karşılık 100 dolar ücret alınıyor. Yetkililer, yaşadığımız sorunları çözmeli. İl Özel İdaresi’nin sahasına TIR’larımızı park ettiğimiz için bizden ücret alınıyor. Verdiğimiz paralar nereye gidiyor” dedi.
SEFERLERDE DÜŞÜŞ
Mersin’den Hewlêr’e yük götüren TIR şoförü Mehmet Karaaslan, gümrüklerde alınan vergilerin yükseldiğini söyledi. Karaaslan, “Tonaj öğrenmek için kantar ücreti 25 TL iken şimdi 35 TL oldu, mesai saatleri dışında ve hafta sonunda sıran geldiğinde eskiden 50 TL ücret ödenirken, şimdi ise 60 TL ödüyoruz. Araç kira ücretleri çok düştü. Pandemi ile birlikte yükler de azaldı. Federe Kürdistan Bölgesi tarafında bulunan İbrahim Halil Sınır Kapısı’nda da vergilerin yükseltilmesiyle araçlarımız çalışamaz oldu. Bundan dolayı eskiden bir şoför ayda 3 sefer yaparken, şimdi ise ayda bir sefer yapıyor” diye konuştu.
“VERGİLER DÜŞÜRÜLSÜN”
Çukurova’dan yük taşıyan TIR şoförü Halit Geçgel ise, yaşanan sorunların artık katlanamaz olduğunu söyledi.
Geçgel, “Şoförlere haftada 500 TL dahi kalmıyor. Türkiye’de nakliyeciler, fiyatları düşürüyor. Yılda 15 bin TL araç vergi ve muayene parası veriyoruz. Masraf çok sefer yok. Yılbaşından bu yana 3 sefer tek yapabildim. Gümrüklerde alınan yüksek vergilerin düşürülmesini istiyoruz” diye belirtti

Bir yanıt yazın

Copyright © 2005 Şırnak Haber, Her hakkı saklıdır. | Newsphere by AF themes.