16 Eylül 2024

ŞIRNAK HABER

Haktan Yana Halkın Yanında

Şırnak Üniversitesi, Ziraat Fakültesinin taşınma gerekçelerini açıkladı

Şırnak Üniversitesi, Ziraat Fakültesinin taşınma gerekçelerini açıkladı

Şırnak Üniversitesi, İdil ilçesinde bulunan Ziraat Fakültesinin yeni eğitim-öğretim döneminde geçici olarak Şırnak merkez kampüsüne taşınma kararının gerekçelerini detaylı olarak paylaştı.

Şırnak Üniversitesi Yönetim Kurulu tarafından Ziraat Fakültesi’nin geçici olarak taşınmasına ilişkin şu detaylar maddeler halinde sıralandı,

“1-Üniversitemiz ÖSYM üzerinden İdil Meslek Yüksekokulumuza ve Ziraat Fakültemize öğrenci alımı yapmaktadır. 2013 yılından beri İdil’de bulunan Ziraat Fakültemiz 11 ile 70 arası öğrenci alımı yaparken senede ancak 1 ile 12 arası öğrenci mezun edebilmektedir. 2014-2020 yılları arasında (6 yıl boyunca) Ziraat Fakültesini kazanan 195 öğrenci olmuştur. Bunlardan ancak 30’u mezun olabilmiştir. Geri kalan 165 kişi bu Fakültede okumaktan vazgeçmiştir. 2020-2021 eğitim öğretim yılında mezun olan öğrenci sayısı 1’dir (minimum seviye). 2023-2024 eğitim-öğretim yılında mezun olan öğrenci sayısı 12’dir (maksimum seviye).

2-Üniversitemizin İdil ilçemizdeki asıl birimi İdil Meslek Yüksekokulu’dur. İdil MYO’da 300’ü aşkın öğrencimiz bulunmaktadır. Şırnak Üniversitesi Yönetimi olarak bu MYO’muz için yeni iki bölüm açma talebinde bulunduk. Bu iki bölümün açılması durumunda İdil en az 100 öğrenci alabilecek duruma gelecektir. 3 veya 4 mezun veren bir fakülteye sahip olup Ziraat Fakültesi gibi değerli bir fakülteyi heder etmektense 100 mezun verebilecek iki bölüme sahip olmak daha makul bir gelişme olacaktır. Gurur ve kibirden yola çıkarak yanlışta ısrar etmek etik değerlerle bağdaşmaz. Üniversitemizin en önemli fakülteleri arasında yer alan ve bölgenin tarıma dayalı ürünlerini geliştiren Ziraat fakültemizin geçici olarak Üniversitenin merkez yerleşkesinde eğitim ve öğretime devam etmesinin ilimizin ve bölgemizin daha ileriye gitmesine yardımcı olacağı öngörülmektedir.

3-Halen Ziraat Fakültemiz 4 Profesör, 5 Doçent, 9 Doktor Öğretim Üyesi, 5 Araştırma Görevlisi olmak üzere toplamda 23 akademik personele sahiptir. Akademik personelimizin % 90’ı Şırnak merkezde veya başka illerde oturmaktadır. Bu fakültemizde adeta taşıma suyla değirmen döndürülmeye çalışılmıştır. Ziraat Fakültesinde eğitim ve öğretim faaliyetlerini sürdüren öğretim üyelerimiz için hafta-içi her gün 60 km mesafede olan bir binaya gidip gelmek hem zaman kaybına hem imkan kaybına neden olmaktadır.

4-Ayrıca Ziraat Fakültemizde bulunan derslik ve oda sayısı akademik ve idari personelimiz için yetersiz bir durumdadır. Profesör öğretim üyemiz ile Araştırma Görevlisi personelimiz aynı odayı paylaşmak zorunda kalabilmektedir. Ziraat Fakültesi’nde faaliyette olan iki bölümde her dönem 72 adet ders verilmektedir. Oysa Ziraat Fakültesine tahsis edilen sınıf sayısı 5 adettir. Haftanın 5 gününde bu kadar dersi vermek mümkün değildir. Ayrıca Ziraat Fakültesinde yüksek lisans dersleri de verilmektedir. Her odada iki öğretim üyesi kaldığından dolayı yüksek lisans derslerinin odalarda verilmesi mümkün değildir. Merkez kampüste yeterince derslik bulunduğundan derslerin merkez kampüste verilmesi kaçınılmaz bir durum oluşturmuştur.

5-Ziraat Fakültemizde Öğretim Elemanı olarak görev yapan tüm akademik personelimiz merkezi kampüse taşınma taleplerini Üniversitemizin yönetimine iletmişlerdir.

6-Üniversite Yönetimi olarak geçen sene Cizre, Silopi ve İdil ilçelerimizde eğitim kampüsleri kurmak için gerekli girişimleri başlattık. Bu üç ilçemizde kurulacak kampüslerde öğretim elemanlarımız için lojman, öğrencilerimiz için yurt ve eğitim-öğretim faaliyetleri için derslik binalarını planladık. İlgili yazılarımızı en başta İdil olmak üzere ilçelerimizin yetkili isimleri ile paylaştık. Bu girişimlerimiz neticesinde Cizre ilçemizde önemli bir mesafe kat ederken İdil ilçemiz için bunu söylemek pek mümkün olmamış, somut bir gelişme sağlanamamıştır. İleride bahsi geçen konularda yeni bir gelişme olursa bu gelişmeler dikkate alınacaktır.

7-Malum olduğu üzere fakülte öğrencilerini daha donanımlı hale getirmek için uygun ders ortamlarını oluşturmanın yanı sıra uygun sosyal alanlarının da oluşturulması gerekmektedir. Farklı fakültelere mensup olan öğrencilerimiz uygun ortamlarda kolaylıkla bir araya gelebiliyor ve fikir teatisinde bulunabiliyorlarken Ziraat Fakültemizin öğrencileri bu imkandan mahrumdular. Vakıa merkez kampüsümüz bu açıdan oldukça elverişli bir konumda dizayn edilerek kurulmuştur.

8-2013 yılında kurulan Ziraat Fakültemizin İdil’de bulunması iki önceki rektörümüzün tasarrufatıydı. Cizre ve Silopi gibi iki büyük ilçemizde herhangi bir fakülte bulunmazken, İdil ilçemizde önemli bir fakültenin bulunması İdil adına pozitif bir ayrımcılıktı. İlerleyen zamanlarda maalesef bu pozitif ayrımcılıktan istifade edilememiş, Ziraat Fakültemiz gelişim gösterememiştir.

9-Uygun imkanlar oluşturulduğunda tüm ilçelerimizdeki yüksek okullarda yeni bölümler açmak için çaba sarf edeceğimizi de ayrıca belirmek isteriz.”

Bir yanıt yazın

Copyright © 2005 Şırnak Haber, Her hakkı saklıdır. | Newsphere by AF themes.