19 Eylül 2024

ŞIRNAK HABER

Haktan Yana Halkın Yanında

Prof. Dr. Sözbilir 7.2 Büyüklüğündeki Deprem İçin 7 İle Uyarıda Bulundu: Cizre Fay Hattı Dikkat Çekti!

Prof. Dr. Sözbilir 7.2 Büyüklüğündeki Deprem İçin 7 İle Uyarıda Bulundu: Cizre Fay Hattı Dikkat Çekti!

6 şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından vatandaşların deprem korkusu devam ediyor. Depremlerin ardından bölgede Cizre Fay hattı dahil 128 fay hattını incelediklerini belirten Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Malatya Fayı’na dikkat çekti.

6 Şubat’ta Türkiye, Kahramanmaraş merkezli geniş bir alanı etkileyen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerle sarsıldı. Deprem sonrası, DEÜ, TÜBİTAK, İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü, Harita Genel Müdürlüğü, Türkiye Belediyeler Birliği ve birçok üniversiteden bilim insanları deprem bölgesine giderek araştırmalara başladı.

Orta Anadolu, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki illeri etkileyebilecek fay hatları üzerinde çalışmalar yürütülmeye başlandı. 100’e yakın bilim insanı tarafından Şirvan Fayı, Cizre Fayı, Antakya Fayı, Ölü Deniz Fayı, Malatya Fayı ve Orta Anadolu Fayı-Deliler segmenti gibi fay hatları inceleniyor.

Yapılan çalışmalarla ilgili bilgi veren DEÜ Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Genel Jeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, 6 Şubat depremlerinin ardından yaklaşık 500 kilometrelik bir fay hattının kırıldığını ve bu kırılmanın bölgedeki birçok fayı etkileyerek küçük ölçekli depremler ürettiğini söyledi.

Bu fay hatlarında araştırma yapmak amacıyla Türkiye Paleosismoloji Araştırmaları Projesi’nin hazırlandığını belirten Prof. Dr. Sözbilir, “Bu proje kapsamında birçok üniversiteden 100’e yakın bilim insanı bölgede çalışıyor. 128 fay hattını aynı anda inceliyoruz ve bu fayların deprem potansiyelini araştırıyoruz,” dedi.

“7.2 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREMLER ÜRETEBİLİR”
Malatya Fayı üzerinde yapılan çalışmalara değinen Prof. Dr. Sözbilir, şu ifadeleri kullandı:

“Malatya Fayı önemli bir fay hattıdır. İkinci büyük depremin hemen dibinde yer alır. Kırılması halinde Malatya’yı ciddi şekilde etkileyebilir. 200 kilometre uzunluğunda ve üç segmentten oluşur. Malatya Fayı’nı oluşturan bu üç segmentin her biri kendi başlarına kırıldığında 7.2 büyüklüğünde depremler üretebilir. Bugüne kadar yapılan çalışmalar, Malatya Fayı’nın 3 bin yıldır kırılmadığını gösteriyor. Fayın deprem tekrarlama periyodunu bulmak istiyoruz. Fay hatları üzerinde hendekler açarak geçmişini öğrenmeye çalışıyoruz”

“MALATYA FAYI, DİĞER FAYLARI DA ETKİLEYEBİLİR”
6 Şubat depremlerinin ardından bölgede 100 binden fazla artçı deprem meydana geldiğini belirten Prof. Dr. Sözbilir, “Malatya Fayı üzerinde de küçük depremler oluyor. Bu tetikleme durumuna geçer mi geçmez mi diye çalışmalar yürütüyoruz. Malatya Fayı, diğer fayları da etkileyebilecek bir fay hattıdır. Kırılması durumunda Kuzey Anadolu’ya doğru uzanan Ovacık Fayı bulunmaktadır. Dolayısıyla bu fayın çok ayrıntılı bir şekilde incelenmesi gerekiyor,” dedi.

Bir yanıt yazın

Copyright © 2005 Şırnak Haber, Her hakkı saklıdır. | Newsphere by AF themes.