29 Mart 2024

ŞIRNAK HABER

Haktan Yana Halkın Yanında

KURAKLIK ÇİFTÇİLERİ BİTİRME AŞAMASINA GETİRDİ

KURAKLIK ÇİFTÇİLERİ BİTİRME AŞAMASINA GETİRDİ
AFFET BÖLGE İLANI ŞART?
Geçen sene 12, bu sene 2 ton mahsul aldı!
Mardin’in Kızıltepe ilçesinde kurak geçen bir sezonun ardından ilk buğday hasadı yaklaşık bir ay erken başladı. 30 dönümden 2 ton ürün alabilen çiftçi mahsulün kilogramını 2 lira 30 kuruştan liradan sattı. Aynı araziden geçtiğimiz yıl 12 ton ürün alınmıştı.
Güneydoğu Anadolu Bölgesinin önde gelen hububat merkezlerinden biri olan Mardin ovasında buğday hasadına kuraklık gölgesinde başlandı.
Kızıltepe ilçesine bağlı Dügürg köyünde İsmail Didim 30 dönümde 2 ton buğday elde etti.
Geçen yıl aynı tarladan 12 ton ürün elde edilirken, kuraklık nedeni ile bu oran 2 tona geriledi.
Çiftçi Didin, mahsulünü Kızıltepe Hububat ve Ticaret Merkezinde müzayede yapılmadığı için ambar başında sattı. Ürün, ilk mahsul olduğu için kilogramı 2 lira 30 kuruşa alıcı buldu.
30 dönümden 2 ton ürün elde etti
Ekilen buğdayın tohumunu bile çıkarmadığını ifade eden Kızıltepe Hububat ve Ticaret Merkezi Başkanı Mehmet Şerif Öter, “Bu sene ilk buğday hasadı bugün yapıldı. Mardin’in Kızıltepe ilçesine bağlı Dügürg köyünde İsmail Didin tarafından 30 dönümde kasım ayında buğdayı ekmişti. 2 ton civarı geldi. Bu 30 dönüme ektiği tohum bile değildir. Fiyatı da normalde değerine göre kurak alanda ekilen buğday 2 bin ile 2 bin 150 lira arası bir fiyat değeri vardır. Fakat ilk mahsul olması itibariyle biz her sene ilk çiftçimize katkı olsun diye sembolik bir fiyat veriyoruz. Tüccarımız İzzettin Denktaş, 2 bin 300 lira fiyat yazdı. Biz pazarlık etmiyoruz. Daima çiftçilerimizin gönlü hoş olsun diye ilk mahsule fiyat yüksek yazıyoruz. Şuanda piyasanın fiyatı bu değildir” dedi.
Mardin’de sezonun ilk mahsul buğdayını üreten çiftçi İsmail Didin, “Kasım ayında ektiğim 30 dönümlük buğdayımı mayıs ayında biçmiş oldum. Yaklaşık 2 ton verim aldım. Bu yıl kurak geçti. En büyük temennim seneye inşallah yağmur yağmasını diliyoruz” diye konuştu.
Bölgede büyük verim kaybı yaşayan çiftçilerin tek ümidi şimdi de sulu arazilerde.

Bir yanıt yazın

Copyright © 2005 Şırnak Haber, Her hakkı saklıdır. | Newsphere by AF themes.