29 Mart 2024

ŞIRNAK HABER

Haktan Yana Halkın Yanında

KALBİMİZDE YAŞAYACAKSIN. KADRİ HOCA SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDI.

Prof. Dr. Kadri Yıldırım son yolculuğuna uğurlandı

Geçirdiği beyin kanaması sonucu yaşamını yitiren ünlü Kürt İlahiyatçı profesör, yazar ve siyasetçi Prof. Dr. Kadri Yıldırım, Diyarbakır’da düzenlenen törenle toprağa verildi.

Diyarbakır’da 4 gün önce evinde geçirdiği beyin kanaması sonrası dün akşam saatlerinde yaşamını yitiren ilahiyatçı, yazar ve Halkların Demokratik Partisi ( HDP) eski Milletvekili Prof. Dr. Kadri Yıldırım için Bağlar ilçesi Yeniköy Mezarlığı’nda tören düzenlendi.

Törene, Yıldırım ailesi, sevenleri, yazar ve dil bilimciler ve siyasetçilerin de katıldığı yüzlerce kişi katıldı.

Törende Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanları Saliha Aydeniz ve Keskin Bayındır, HDP milletvekilleri Dersim Dağ, Remziye Tosun, Mahmut Toğrul, İmam Taşçıer, Nejdet İpekyüz, Cumhuriyet Halk Partisi ( CHP) İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, HDP eski milletvekili Altan Tan da hazır bulundu.

Prof. Dr. Kadri Yıldırım kimdir

Kürtler tarafından “Mamosta” (Öğretmen) olarak tanınan Prof. Dr. Mamoste Kadri Yıldırım 5 Şubat 1959’da Diyarbakır’ın Lice ilçesinde doğdu.

Mardin’de 6 yıl medrese eğitimi aldıktan sonra Siirt Eğitim Yüksekokulu’ndaki ön lisan eğitimi tamamladı ve daha sonra Harran Ünivesitesi İlahiyat Fakültesi’ni bitirdi.

13 yıl öğretmenlik yapan Kadri Yıldırım Dicle Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde öğretim üyeliği, Mardin Artuklu Üniversitesi rektör yardımcılığı, bu üniversiteye bağlı Yaşayan Diller Enstitüsü müdürlüğü, bu enstitüye bağlı Kürt Dili ve Kültürü ana bilim dalı koordinatörlüğü, aynı üniversitenin İlahiyat Bilimler Fakültesi kurucu Dekanlığı görevlerinde bulundu.

Dicle Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde 2004’te Yardımcı Doçent, 2010 yılında ise Profesör oldu.

Haziran 2015 Milletvekili Genel Seçimleri’nde HDP Siirt milletvekili adayı olan ve seçilen Yıldırım, Kasım 2015 Milletvekili Seçimi’nde yeniden HDP’den Siirt milletvekili seçilmişti.

Kürtçe, Arapça, Farça dil, edebiyat ve coğrafyası üzerine 14 kitabı ve birçok akademik tebliğ makaleleri bulunmaktadır.

Kürt tarihçi, yazar ve siyasetçi Prof. Dr. Kadri Yıldırım’ın yapmış olduğu değerli araştırma ve analizleri Rûdaw Türkçe’de yayınlanıyordu.

Prof. Dr. Kadri Yıldırım’ın ‘Ehmedê Xanî (1650-1707) perspektifinden Kürt Realitesi ve Anadille Eğitim Projesi’ adındaki son yazısı 21 Şubat’ta sayfamızda yayınlanmıştı.

20 Mart 2021’de ise Prof. Dr. Kadri Yıldırım, Rûdaw TV’nin canlı yayınında Newroz Bayramı’nın tarihi hakkında bilgilerini izleyiciyle paylaşmıştı.

Bir yanıt yazın

Copyright © 2005 Şırnak Haber, Her hakkı saklıdır. | Newsphere by AF themes.