Eğitim Sen, Yeni Öğretmenlik Meslek Kanunu’na Tepki Gösterdi
Eğitim Sen, Yeni Öğretmenlik Meslek Kanunu’na Tepki Gösterdi
Öğretmenlik Meslek Kanunu maddeleri ve içeriği 2024, Meclis’in açılmasıyla beraber yeniden gündeme geldi. Şırnak Eğitim Sen düzenlediği basın açıklaması ile yeni ÖMK’ya tepki gösterdi.
Öğretmenlik Meslek Kanunu maddeleri ve içeriği 2024, Meclis’in açılmasıyla beraber yeniden gündeme geldi. Şırnak Eğitim Sen tarafından yapılan basın açıklamasında, Milli Eğitim Bakanlığı’nın öğretmenlerin taleplerini göz ardı ettiği ve hazırlanan taslağın öğretmenlik mesleğini zayıflattığı vurgulandı.
Öğretmenlik Meslek Kanunu maddeleri ve içeriği 2024, Meclis’in açılmasıyla beraber yeniden gündeme geldi. Şırnak Eğitim-Sen üyeleri öğretmenlik Meslek Kanunu (ÖMK) taslağında yapılan değişikliklere karşı İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde basın açıklaması düzenledi. Şırnak Eğitim Sen Şube Kadın Sekreteri Esin Yılmaz tarafından okunan basın açıklamasında, Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) öğretmenlerin taleplerini göz ardı ettiği ve hazırlanan taslağın öğretmenlik mesleğini zayıflattığı vurguladı.
Sendika üyeleri adına açıklamayı okuyan Şırnak Eğitim-Sen Şube Kadın Sekreteri Esin Yılmaz, Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) eğitimin bileşenlerinin görüşlerini almadan masa başında hazırladığı ÖMK’nin geçtiğimiz yasama dönemi sonunda TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmeye başlandığını ve ilk 22 maddesinin bütün eleştiri ve itirazlara rağmen kabul edildiğini hatırlattı.
“ÖMK, Öğretmenlerin Sorunlarına Çözüm Üretmiyor”
Yılmaz, “Öğretmenlik mesleğini itibarsızlaştıran ve emeğimizi değersizleştiren, ekonomik, sosyal ve mesleki sorunlarımıza çözüm üretmeyen, eşit işe eşit ücret ilkesini ortadan kaldıran, özlük haklarımızı zayıflatan, çalışanlar arasında ayrımcılığı ve eşitsizliği derinleştiren bir içeriğe sahip olan ÖMK’nin TBMM gündemine yeniden geleceği açıklanmıştır.” dedi.
Eğitim sendikalarının ÖMK’ye yönelik temel itirazları Şırnak Eğitim Sen Şube kadın sekreteri Esin Yılmaz şöyle sıralandı: “Meslek Kanunu Tanımı Yanıltıcı: ÖMK, öğretmenlik mesleğini tanımlamıyor ve bir meslek kanunu niteliği taşımıyor. Anayasa Mahkemesi Kararları Göz Ardı Edilmiş: Daha önce Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen hükümler yeniden düzenlenmeden teklifte yer alıyor. Unvan Ayrımı Kabul Edilemez: Uzman öğretmen ve başöğretmen unvanları, görevde herhangi bir yetki farklılaştırması olmadan korunmuştur. Eğitim Fakülteleri Suçlanıyor: ÖMK teklifine göre Milli Eğitim Bakanlığı başarılı, eğitim fakülteleri ise başarısız olarak gösterilmektedir. Öğretmenlik Mesleğini Güçlendirmiyor: ÖMK, öğretmenleri otoriteye uygun şekilde seçmeyi amaçlamaktadır. Bu anlayış, öğretmenleri güçlendirmeyi değil, tam tersine zayıflatmayı hedeflemektedir. Mesleki Güvence Yok: Sözleşmeli, ücretli öğretmenlik gibi güvencesiz istihdam biçimleri bu kanun teklifiyle daha da yaygınlaştırılmaktadır. Öğretmen Yetiştirme Sistemi Sapmıştır: Öğretmenlik lisans eğitimi üzerine kısa süreli bir eğitimle mesleği kazanma öngörülüyor, bu da öğretmenliğin niteliğini düşürecektir. Öğretmenlerin Hakları Görmezden Gelinmiş: ÖMK teklifinde öğretmenin hakları yoktur. Millî Eğitim Akademisi’ni Kabul Etmiyoruz: Öğretmenlik, öğretmen yetiştiren kurumlarda edinilen beceri ve bilgiye dayalı bir uzmanlık mesleğidir” dedi.
Esin Yılmaz, “Siyasi iktidar ve Milli Eğitim Bakanlığı sesimizi duymalı, taleplerimize kulak vermelidir” diyerek açıklamasını sonlandırdı.