29 Mart 2024

ŞIRNAK HABER

Haktan Yana Halkın Yanında

DEVA Parti Başkanı Babacan, Irak Kürdistanı bizim için çok kıymetli

Siyaset hayatına yeni başlayan DEVA Partisi kurucularından Abdurrahim Aksoy, Kürdistan Bölgesi ile kardeş ilişkisi içerisinde olacaklarını belirterek, “Irak Kürdistanı bizim için çok kıymetli bir bölge” dedi.

AK Parti’den ayrılarak Demokrasi ve Atılım Partisi’ni (DEVA) kuran eski başbakan yardımcısı Ali Babacan, dün Ankara’da partisinin kuruluş töreninde yaptığı konuşmada, parti programını tanıtarak partisinin önceliklerini ve Türkiye vizyonunu anlattı. Babacan’ın konuşmasında demokrasi ve hukukun üstünlüğü vurgusu öne çıktı.

Partinin 131 sayfalık programında ise Kürt sorununa çözüm, anadilde eğitim hakkı ve Kürdistan Bölgesi ile ilişkilere yapılan vurgular dikkat çekti.

Programın dış politika gündeminde Kürdistan Bölgesi ile ilişkilere dair şu ifadelere yer verildi:

“Irak’ın toprak bütünlüğü ve siyasi birliğinin korunması, merkezi hükümetin güçlenmesi, istikrarın sağlanması ve refahının artması bu ülke ile ilgili temel önceliklerimizi teşkil edecektir. Bu doğrultuda Irak Hükümeti ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi ile diyalog ve işbirliğini geliştireceğiz.”

Rûdaw’a konuşan DEVA Partisi kurucularından eski AK Partili milletvekili Abdurrahim Aksoy, “Kürt kardeşlerimiz kendi dilinde konuşabilsin, yazabilsin. Anadilinde yazması ve kendisini ifade etmesi suç sayılmasın diyoruz” dedi.

Partisinin Kürdistan Bölgesi’ne yaklaşımını da değerlendiren Aksoy, “Irak Kürdistanı ile ilişkilerimiz kardeşçe olacak İnşallah. Irak Kürdistanı bizim için çok kıymetli bir bölge” diye konuştu.

14 başlıkta toplanan parti programda,  ‘Özgürlükçü, Katılımcı ve Çoğulcu Demokrasi’, ‘Adalet, Hukuk ve  Yargı’, ‘Kamu Yönetimi’  ‘Ekonomi’, ‘Sektorel Politikalar’, ‘Sosyal Politikalar’, ‘Kadın’, ‘Gençlik’, ‘Spor’, ‘Kültür Sanat’, ‘Göç Politikaları’, ‘Çevre, Kentleşme ve Afet Yönetimi’, ‘Güvenlik ve Savunma’, ‘Dış Politika’ konuları yer alıyor.

DEVA Partisi Sözcüsü İdris Şahin, “Toplumun her kesimine hitap edecek, özellikle kadınlarımıza, gençlerimize ve çocuklarımıza mahçup olmayacak bir programla yola çıkıyoruz” dedi.

Parti programında, Türkiye’nin insan haklarına dayalı demokratik bir hukuk devleti olma konusundaki eksikliklerinin, Kürt sorununun da kaynağında yatan temel faktör olduğuna dikkat çekilerek, şu tespite yer veriliyor:

“Demokrasi ve Atılım Partisi olarak Kürt sorununu, vatandaşlarımıza güven temelinde siyasi kanalları açık tutarak, taleplerin rahatlıkla tartışılacağı demokratik zemini inşa ederek, özgürlük alanlarını genişleterek ve hukuku tahkim ederek çözeceğiz.”

Türkiye’de yaşanan sorunlara dikkat çeken partinin kurucularından Ahmet Faruk Ünsal da, “Özellikle anayasa değişikliğiyle yani başkanlık sistemine geçilmesiyle Türkiye’de problemler anayasal bir kalkana sahip oldu” dedi.

Ali Babacan’ın kurduğu partinin kurucuları arasında dikkat çeken bir isim de AK Parti ve HDP eski Milletvekili Dengir Mir Fırat’ın kızı Münevver Helün Fırat.

Rûdaw’a konuşan Fırat, “Kağıtların üzerinde diye belki insanları çok heyecanlandırmamış olabilir, çok tekrar gibi de gelebilir ama tekrarlanıyor tabi. Çünkü çözülmüyor. Çözülmediği için de sürekli tekrarlanıyor. Umarım biz buna bir son verebiliriz” diye konuştu.

Parti programında anadilde eğitim hakkı konusunda ise, “Anadil hakkı kapsamında bütün vatandaşlarımızın anadillerini kullanmaları ve geliştirmeleri için gerekli düzenlemeleri yapmayı hedefliyoruz. Demokrasi ve Atılım Partisi olarak, etnik, dini, mezhebi ve kültürel çeşitliliğimizi dikkate alarak toplumdaki tüm farklılıkları kapsayacak ve kuşatacak bir vatandaşlık anlayışını savunuyoruz” ifadeleri yer alıyor.

Bir yanıt yazın

Copyright © 2005 Şırnak Haber, Her hakkı saklıdır. | Newsphere by AF themes.