18 Ekim 2024

ŞIRNAK HABER

Haktan Yana Halkın Yanında

DEM Parti Milletvekili Aslan, Uludere’deki Okul Sorununu Meclis Gündemine Taşıdı

DEM Parti Milletvekili Aslan, Uludere’deki Okul Sorununu Meclis Gündemine Taşıdı

DEM Parti Şırnak Milletvekili Nevroz Uysal Aslan, Şırnak’ın Uludere ilçesindeki Cumhuriyet ilkokulu ve Ortaokulu için verilen yıkım kararı sonrası yaşanan sorunları meclis gündemine taşıdı.

Şırnak’ın Uludere ilçesinde bulunan Cumhuriyet İlkokulu ve Ortaokulu’na depreme dayanıklı olmadığı gerekçesi ile yıkım kararı verildi. Yıkım kararı sonrası öğrencilerin bir kısmı Mehmet Akif Ersoy Anadolu Lisesi’nde bir kısmı ise Milli Eğitim Müdürlüğü’nde eğitim görmeye başladı.

Velilerin şikayeti üzerine DEM Parti Şırnak Milletvekili Nevroz Uysal Aslan, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in cevaplaması istemiyle meclis başkanlığına yazılı soru önergesi verdi.

DEM Parti Şırnak Milletvekili Nevroz Uysal Aslan meclis başkanlığına verdiği soru önergesinde şu ifadelere yer verdi; “Edindiğimiz bilgilere göre; Şırnak’ın Uludere ilçesinde bulunan ve aynı binada eğitim ve öğretim hizmeti veren Merkez Cumhuriyet İlkokulu ve Ortaokulu için verilen yıkım kararı sonrasında İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından, okulda öğrenim gören öğrencilerin bir kısmının Mehmet Akif Ersoy Anadolu Lisesi’nde diğer kısmının ise Milli Eğitim Müdürlüğü binasında eğitim alacağı karara bağlanmıştır. Alınan karar sonrasında Mehmet Akif Ersoy Anadolu Lisesi’nde eğitim gören öğrencilerin ders süreleri ve dinlenme süreleri kısaltılmıştır. Bu durum sıkıştırılmış ders programlarıyla eğitim niteliğinin düşmesine yol açmıştır. Sıkıştırılmış programdan yalnızca öğrenciler değil, öğretmenler ve velilerin de olumsuz etkilendikleri tarafımıza aktarılmıştır. 8-10 yaş aralığındaki diğer öğrencilerin ise daha önce okul olarak inşa edilen ancak Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından el konulduğu ve kullanıldığı belirtilen binanın üst katlarında derse girmek zorunda kaldıkları belirtilmektedir”

Ders görülen alanın kamuya açık bir bina olması ve herkesin rahatlıkla girip çıkmasının büyük bir sorun olduğunu ve velileri endişelendirdiğini ifade eden Milletvekili Aslan; “Resmi bir binada küçük sınıflarda derse girmek zorunda bırakılan çocukların teneffüs aralığında dinlenmeleri mümkün olmayıp oyun dahil hiçbir sosyal aktivitelerinin olmadığı yine bina bahçesinde de yeterli güvenlik önlemlerinin alınmadığı tarafımıza aktarılan bilgiler arasındadır. Halihazırda yaratılan çok boyutlu mağduriyetin okul terklerine yol açması muhtemel olup, bu durum zorunlu eğitim çağındaki çocukların eğitim hakkına erişimini engellemektedir” dedi.

İşte DEM Partili Milletvekili Aslan’ın Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e yönelttiği sorular.

  1. Merkez Cumhuriyet İlkokulu ve Ortaokulunun mevcut öğrenci sayıları kaçtır?
  2. Uludere Merkez Cumhuriyet İlkokulu ve Ortaokulu’nun yıkım kararı öncesinde eğitim süreçlerinin kesintiye uğramaması ve uygun koşullarda çocukların eğitim almaları için ne tür bir planlama yapılmıştır?
  3. Merkez Cumhuriyet İlkokulu’nun ve Ortaokulunun öğrencileri alınan yıkım kararı sonrasında iddia edildiği gibi Mehmet Akif Ersoy Anadolu Lisesi ve Milli Eğitim Müdürlüğü binasında mı eğitim görmektedir? Neden bu okul ve milli eğitim binası tercih edilmiştir?
  4. Mehmet Akif Ersoy Anadolu Lisesi’nde şu anda eğitim alan öğrenci sayısı nedir? Derslik sayısı kaçtır?
  5. Mehmet Akif Ersoy Anadolu Lisesi’nde sıkıştırılmış eğitim programı uygulanmakta mıdır? Öğrencilerin ders ve teneffüs saatleri kısaltılmış mıdır?
  6. Artan öğrenci sayısı nedeniyle Mehmet Akif Ersoy Anadolu Lisesi’nde eğitimin aksamaması ve çocukların olumsuz etkilenmemesi için nasıl bir önlem alınmıştır? Öğrencilerin bu durumdan kaynaklı öğrenme kayıplarını gidermek adına herhangi bir planlama veya çalışmanız mevcut mudur?
  7. İddia edildiği üzere Uludere İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü binası okul olarak mı inşa edilmiştir? Okul olarak inşa edilmiş ise neden Milli Eğitim Müdürlüğü binası olarak kullanılmaktadır? Ne zamandan beri kullanılmaktadır ve bu karar nasıl alınmıştır? Bu karar Bakanlığınız bilgisi dahilinde mi alınmıştır?
  8. Çocukların Milli Eğitim Müdürlüğü binasında eğitim gördükleri doğru mudur? Doğru ise herkesin rahatlıkla girip çıkabildiği, güvenlik zafiyetinin olabileceği bir binada çocukların güvenliği nasıl sağlanmaktadır? Bu konuda velilerden tarafınıza ulaşmış şikayet var mıdır?
  9. Milli Eğitim Müdürlüğü binasında hangi saat aralıklarında eğitim verilmektedir? Kaç öğrenci burada eğitimini sürdürmeye çalışmaktadır?
  10. Yıkım kararı alınan Merkez Cumhuriyet İlkokulu ve Ortaokulu alanının yeniden bir eğitim kampüsü olarak tahsisi düşünülmekte midir? Öğrencilerin eğitimlerini sürdürebilecekleri yeni eğitim alanı/kampüsü ne zaman inşa edilecektir?
  11. Henüz temel eğitim düzeyine devam eden çocuklar üzerinde çok boyutlu mağduriyetler yaratan ve yeni mağduriyetler yaratması muhtemel bu uygulama konusunda sorumluluğu bulunan Bakanlığınıza bağlı kamu görevlileri hakkında bir soruşturma başlatılmış mıdır? Başlatılmadıysa bu konuda bir inceleme başlatacak mısınız?

Bir yanıt yazın

Copyright © 2005 Şırnak Haber, Her hakkı saklıdır. | Newsphere by AF themes.