28 Mart 2024

ŞIRNAK HABER

Haktan Yana Halkın Yanında

DEDAŞ ZULMÜNE TEPKİLER DİNMİYOR.

Yüksek gelen elektrik faturaları halkı mağdur ediyor

Türkiye’nin Covid-19 salgını, ekonomik kriz ve işsizlik gibi nedenlerden dolayı çok zor bir süreçten geçtiği bu dönemde elektriğe yapılan zam ve yüksek gelen elektrik faturaları halkı daha da mağdur ediyor.

Elektrik faturaları cep yakarken ocak ayından bu yana elektrikteki zam ise yüzde 22’yi buldu. Elektrik Mühendisleri Odası’nın (EMO) hesaplamasına göre, dört kişilik bir ailenin elektrik faturasına ödediği tutar son 5 yılda 94 TL’den 210 TL’ye ulaştı.

Salgının da etkisiyle artan ekonomik krizin bedeli halka ağır yansırken 4 kişilik bir ailenin faturalarının toplamı asgari ücretin 26’sına denk düşmeye başladı.

Türkiye, 2021 Temmuzuna yüzde 15 elektrik, yüzde 12 doğalgaz zammıyla girmişti. Ocak ayından bu yana doğalgazdaki zam yüzde 17.7 ve elektrikteki zam ise yüzde 22’yi buldu.

Halk kabaran faturalardan şikayetçi olurken geçen aya göre elektrik faturasındaki yüksek artışa tepki gösterenler, yüksek vergilerden ve katılım bedellerinden yakındı.

Covid-19 salgını nedeniyle çok zor zamanlar geçiren ve halen toparlanamayan esnaf ile sanatkara bir darbenin de elektrik faturalarından geldiğinden yakınan esnaf, yüksek faturaların kabul edilebilir bir yanının olmadığına dikkat çekerek yetkililere çağrıda bulundu.

Art arda yapılan zamların ardından ağustos ayında gelen elektrik faturalarının yüksek olması tepkilere neden oldu. Elektrik faturalarının fahiş bir şekilde yükseldiğini, önceki ve sonraki dönem faturaların arasında ciddi bir yükseliş olduğunu belirten vatandaşlar, yüksek faturalara sert tepki gösterdi.

Elektriğe yapılan zamma ve yüksek gelen faturalara tepki gösteren vatandaşlar, son aylarda elektrik başta olmak üzere doğalgaza, akaryakıta ve temel tüketim ürünlerine gelen zamların geri çekilmesini istiyor.

Elektriğe art arda zam yapılmasını ve yüksek faturaları “zulüm” olarak niteleyen vatandaşlar, zamların tüm herkesi olumsuz etkilediğini ancak en çok dar gelirlileri etkilediğine dikkat çektiler.

“Elektrik faturalarının yüksek gelmesi esnafın belini büktü”

Elektrik faturalarının geçen seneye göre ikiye katlandığına dikkat çeken esnaf Mehmet Ünal, “Geçen sene bana ait olan iş yerime 400 lira elektrik faturası geliyordu. Bu yıl ise bin 777 lira elektrik faturası geldi. Pandemi sürecinde 3-5 ay esnaf bir durgunluk, hastalıklardan dolayı sıkıntılar yaşadı, üstüne de ciddi bir şekilde elektrik faturalarının sıkıntılı ve yüksek gelmesi esnafın belini büktü. Bu ciddi bir soygun ve devlet aslında bazı önemli kurumları elinde tutmalıdır. Birilerine peşkeş çekilmemelidir. Şu anda esnafa ve halka kaşık ile veriliyor, kepçeyle alınıyor. Sadece elektrik faturası değil su ve doğalgaz faturaları da çok fahiş bir şekilde geliyor.” dedi.

“Elektrik faturaları şu anda ev yakıyor”

Elektriğe bu kadar zam yapılmasının ve faturaların bu kadar yüksek olmasının doğru olmadığını ifade eden Serkan Kaya, “Gelen faturalara baktığımızda yüzde 15 değil yüzde 25 gibi bir zam oranı var. Bir ay önce gelen elektrik faturası net 2454 lira ve bir ay sonra gelen elektrik faturası 3292 lira. Bu paralar nereye gidiyor, biz anlamış değiliz. Yetkililer sürekli bize doğalgaz ve enerji ile ilgili müjde veriyorlar ve bu müjdeler nereye gidiyor, onu da bilmiyoruz. Bu konuda gerçekten esnaf olarak çok mağduruz. Eve her ay 200 lira elektrik faturası gelirken bu ay 350 lira elektrik faturası geldi. Yetkililerin ise en büyük hatası bu tur şirketleri özelleştirmektir. Keşke devlet eliyle olsaydı, en azından faturalarınızın nereye kimlere gittiğini bilirdik. Şu anda elektrik kurumu özelleştirildi, 3 gün gecikme olduğunda ise elektrik kesiliyor. Elektrik kesintilerinden de çok mağdur oluyoruz. Elektrik faturaları cep yakmıyor şu anda ev yakıyor.” ifadelerini kullandı.

“Fatura iki kat geldi”

Elektrik faturalarını ödemekte zorlandıklarını belirten Mehmet Demir, “Biz ne söylesek hiçbir şey değişmiyor. Her zaman yine zam geliyor. İşlerimizde bir artış yok ama her zaman zam geliyor. İşlerimiz gittikçe daha da kötüye gidiyor. Bu kadar vergi veriyoruz ama bir olay oluyor hemen IBAN üzerinden yardım isteniyor. Vergilerimiz nerede, vergilerimiz nereye gidiyor? Sadece iş yerimizin bulunduğu bu sokakta 300 tane elektrik sayacı var, her birinin okuma bedeli 30 lira. Sadece bu sokaktan 9 bin liralık okuma bedeli alınıyor. Bu vergiler nereye gidiyor?” diye sordu.

“2 bin liranın altında elektrik faturası gelmiyor”

Elektrik faturalarını ödeyemediğinden dolayı hacizlik olduğunu belirten Ömer Fıstık, “2 bin liranın altında elektrik faturası gelmiyor. Ben köyde ikamet ediyorum, sadece bir kuyum, iki tane de evimiz var. Ama 2 bin liranın altında elektrik faturası gelmiyor. Devlet öyle bir sistem yapmış ki vatandaş zaten 2 bin lira ödeyemiyor, 2 bin lira üçe katlanıyor ve 6 bin ediyor, faturayı bir de avukata veriyor 2 bin liralık fatura 10 bin lira oluyor. Bu şekilde vatandaş bataklığın içine çekiliyor. 3 bin liralık faturayı ödeyemeyen fatura 10 lira olunca nasıl ödeyeceğiz? Devletin bir an önce bu soruna bir çözüm bulması gerekiyor. Açma kesme bedeli kullandığımız faturadan daha yüksek. İş yerine 15-20 liralık elektrik geliyor, 15-20 liralık faturanın açma kesme bedeli 70 lira geliyor. Kullandığımız bakiyeden daha yüksek miktar.” şeklinde konuştu.

“İşçi, emekli ve dar gelirli vatandaşların artık yaşama hakkı yok

Geçen aylar 200 ile 300 TL arasında gelen elektrik faturasının bu ay ise bin 450 TL geldiğini söyleyen emekli Ahmet Yılmazlar ise şunları söyledi:

“Bana göre fatura daha az geliyor. Çünkü emekliye yüzde 6 zam verildiğine göre elektrik faturalarının yüzde 100 zamlanması lazım. İşçi, emekli ve dar gelirli vatandaşların artık yaşama hakkı yok, elektrik kullanmasınlar. Eskisi gibi lamba, tel dolap kullansın. Elektriğe ne gerek var. Evlerimizin içine de kuyu eşelim, sebze ve meyveleri de kuyuya indirelim. Çünkü durum buna doğru gidiyor. Artık elektrik lüks oldu. Orta gelirli vatandaşın elektrik kullanma hakkı yok olmaya gidiyor. Emekliye yüzde 6 oranında bir zam veriliyor, ardından elektriğe yüzde 15, doğalgaza da yüzde 10-15 ve suya zam yapılıyor. Bütün giderlere zam var ama emekli, işçiye bir şey yok. Emekli ve işçi yaşamasın.”

“Elektrik, su ve doğalgaz indirim yapılmasını istiyorum”

Normalde kullandığı malzemeler dışında başka bir malzeme kullanmadığı halde elektrik faturasının bu ay çok yüksek gelmesinden yakınan emekli Ahmet Beyaz da, “Geçen ay evimiae 186 lira elektrik faturası geldi ama bu ay 322 lira geldi. Yapılan zamdan dolayı elektrik faturası yüksek geldi. Zaten normalde de yüksek geliyor. Çünkü elektrik pahalı ve yüzde 15 zammı olur? Memura, işçiye geldiği zaman 8.45 zam veriliyor, elektriğe yüzde 15, doğalgaza yüzde 12 zam yapılıyor. Zaten petrol da her hafta zam yapılıyor. Faturalarımızı ödemekte zorlansak da mecburen ödüyoruz. Çünkü ödemezsek gelip elektriği kesiyorlar. Yetkilerin ve sayın milletvekillerinin biraz daha halkı düşünmeleri lazım. Elektrik, su ve doğalgaz indirim yapılmasını istiyorum.” diye konuştu.

Bir yanıt yazın

Copyright © 2005 Şırnak Haber, Her hakkı saklıdır. | Newsphere by AF themes.