19 Eylül 2024

ŞIRNAK HABER

Haktan Yana Halkın Yanında

Cizre’de Günlük Hayata Sıcak Molası! Esnaf Sıcaklar Yüzünden Kepenk Kapatıyor

Cizre’de Günlük Hayata Sıcak Molası! Esnaf Sıcaklar Yüzünden Kepenk Kapatıyor

Türkiye’nin en sıcak yerlerinden olan Şırnak’ın Cizre ilçesinde meteoroloji verilerine göre sıcaklık 44 dereceye ulaştı. Hissedilen sıcaklığın daha fazla olduğu ilçede gün ortasından itibaren esnafın çoğu işyerlerini kapatıyor.

Cizre’nin en işlek caddelerindeki işyerlerinin çoğu kapalı. Önceki yıllarda protesto ya da gerginlik dolayısıyla açılmayan kepenkler bu kez sıcaklar nedeniyle kapandı. Gün ortasında sıcaklar dayanılmaz hal alınca esnaf çareyi kepenkleri kapatarak eve gitmekte buldu.

Klimalı işyerleriyse bir nebze de olsa sıcaklarla baş edebiliyor. Gün içinde birçok cadde ve sokağın boş olması nedeniyle Cizre hayalet kente dönüştü.

Cizreliler Sıcakları Cehenneme Benzetti

VOA Türkçe’nin haberine göre, esnaf Mehmet Bulut, sıcakların dayanılmaz hal aldığını söyledi. Bulut, “Sık sık duş alıyoruz, bazen avluya çıkıyoruz. Elektrik pahalı, klimayı doğru dürüst çalıştıramıyoruz” dedi.

Cizre Afet Bölgesi İlan Edilsin

Bakkal dükkanı işleten Ahmet Işıklı ise geçim sıkıntısı nedeniyle işyerini kapatamadığını söyledi. Öğle saatlerinde işyerlerini kapattığına vurgu yapan Işıklı, “Klimayı çalıştırıyoruz mecburen, sıcak olsa da çocuklarımın rızkı için çalışıyorum. Komşularım saat 12’de kapatıyorlar, akşam (saat) 5’e kadar gelmiyorlar. Elektrik fazla gelse de mecburuz” diye konuştu.

65 yaşındaki Bekir İğret’in ise bir önerisi oldu. Sıcaklardan dolayı Cizre’nin afet bölgesi ilan edilmesi çağrısı yaptı.

Akşama kadar evden çıkmadığını ifade eden İğret, aşırı sıcakların elektrik faturalarına da etki ettiğini söyledi. İğret, “Bugün işim vardı çıktım, çok zorlandım. Normalde (saat) 5’ten önce çıkmıyorum. Cizre çok sıcak, elektrik faturaları çok geliyor. Bu nedenle Cizre’nin afet bölgesi ilan edilmesi lazım. Önceki yıllarda çok sıcak olmuyordu. Bu yıl çok sıcak” şeklinde konuştu.

Hayvanları için 24 saat klima çalıştırıyor

Cizre’de petshop işleten Emrah Ömür ise kendisinden çok hayvanlarını düşünüyor. VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Ömür, kafes kuşlarının bulunduğu dükkanı 24 saat boyunca serin tutmak zorunda. Kendisinden çok hayvanları düşündüğünü dile getiren Ömür, şunları söyledi: “Sabah (saat) 8-9’da işyerimizi açıyoruz, klimayı çalıştırıyoruz. Çalıştırmazsak duramayız. Şu gördüğünüz hayvanlar için 24 saat klimayı çalıştırmak zorundayız. Onlara klima açtığımız kadar kendimize açmıyoruz. Kendimiz için israf diyoruz ama onlara ölmemeleri için açıyoruz.”

Her yıl 50 derece sıcaklık gördüklerini dile getiren Cizreliler Ağustos ayının daha sıcak geçmesini bekliyor. Gündüz ıssız olan Cizre sokakları havanın serinlediği akşam saatlerinde dolup taşıyor.

Bir yanıt yazın

Copyright © 2005 Şırnak Haber, Her hakkı saklıdır. | Newsphere by AF themes.