24 Nisan 2024

ŞIRNAK HABER

Haktan Yana Halkın Yanında

“BİR YOL-SUZLUK HİKAYESİ….!”

“BİR YOL-SUZLUK HİKAYESİ….!”
Kader mi? Keder mi? Onların anısına….!
27 Ocak 2018 Tarihli Köşe Yazım. Olduğu Gibi Tekrardan yayınlıyorum. Aradan 5 yıl Geçmesine Rağmen Sizce Ne Değişmiş Mazlumiyetin ve Yolsuzluğun “başka bir yere çekilmesin yolu olmayan demek istiyorum” Başkenti Şehr-i Şırnak’ta? Yine Katliam Gibi Kaza, Yine 20 Yıldır Ne Hikmetse Bir Türlü Bitmeyen Yollar ve Yine Silopi-Cizre Yolunda Gencecik 4 İnsanımızın Kaza sonucu kaybetmenin Derin Üzüntüsü 4 Eve Düşen Tüm Memleketi yakan ateş…! Şırnak Bunu Hak etmiyor diyorum, değerli yetkili etkililere sesleniyorum, artık yeter, daha başka ölümle sonuçlanan facialar olamadan lütfen bu yolların yapımını bitirin…! Yapıcı Bir Dil İle Lütfen İnsanların Marsa Yerleşmeye Çalıştıkları bu yüzyılda konumuz sadece -yol-su-elektrik olmasın….!Yorum sizin..!
Cizre-Silopi Yolunda katliam gibi trafik kazasında yaşamlarını verenlere ALLAH’tan yaralılara acil şifalar diliyorum.
Başın Sağ olsun Cizre ve BOTAN…
27 Ocak 2018 Tarihli Köşe Yazım. “(Biraz Uzun Ama “5 saatimi alan bu yazım” En Çok 10 Almaz..! keyif sizin..
“BİR YOL-SUZLUK HİKAYESİ….!”
“YİNE KAZA VE FACİA YİNE YOK OLAN BİR AİLE”
“Şu Meşhuuur (Cizre-Silopi, Şırnak-Cizre, Şırnak-Van, Şırnak Siirt, Şırnak Hakkari, Yol Meselesi Üzerine..(!)”
Köşe yazım;” Bilmem hatırlarmısınız, ben, son 20 yıllık gazetecilik hayatımda en çok termik santral, elektrik meselesi, inek meselesi, barış, Şırnak İl kalsın, huzur, sevgi ve su meselesinden sonra en fazla işlediğim konu olmuştur, şu bizim 20 yılda, yüzlerce insanımızın hayatına mal olan devletimize, halkımıza, yakışı olmayan ve her nedense bir türlü bitmeyen YOL sorununu, YOLSUZLUK meselesini yazdım yazdım yazdım…! SONUÇ MU? Beni Moralı sıfır sıfır sıfır sıfır…(!)
Yıllardır bu sahne hiç değişmedi, değişmiyor, Avrupa birleşti, Saddam devrildi, Arafat öldü, Arap baharı gerçekleşti, Usema bin ladin öldürüldü, İŞİD bitti, ben 5. Kitabımı bastım, uzaya çıkan Taxksiler icat edildi, Fenerbahçe Türkiye kupasını aldı, 3.köprü, 3. Havaalanı, Avrasya tüneli, Bolu tüneli, Konya-Ankara, Ankara İstanbul hızlı tren, Karadeniz sahil yolu fol duble yol bitti bitecek,vs ama Şırnak-Cizre-Şırnak Siirt-Cizre Silopi’nin yolları hala aynı rezalet, değişen hiç bir şey yok.., Silopi Cizre-Cizre, Şırnak, Şırnak Van, Şırnak Siirt, arası yollar aynı tas aynı hamam yıldır hala bitmedi,
YANİ SONUÇ SIFIR!
En son Kumçatı’da geçirdikleri kaza sonucu aynı aileden; 5 kişi yaşamını yitirdi.Ş.Harun Boy Mahallesi,Hazım HAKSEVEN
Hazım’ê kurê Brahim’ê Dawud
Wefat.2Ş.Harun Boy Mahallesi
Asım HAKSEVEN’Asım’ê kurê Hazım’ê Brahim
Wefat.3Ş.Harun Boy Mahallesi Havin HAKSEVEN Havin’a keça Hazım’ê Brahim
(Baba, Eşi ,kızı ve oğlu) 4.Eşi Leyla Hakseven
insanımız, Akrabamız, maalesef yaşamlarını acı ile verdiler. Dört eve ateş düştü, onlarca çoluk çocuk yetim-öksüz kaldı ve gerçekleşen kazalarda da onlarca yaralı var, ve giden milli serveti söylemek bile istemiyorum. Bu sadece yazılan…!
20 yıldır bu topraklarda aynen bildiğiniz gibi “Yolsuzluk” devam ediyor.! Ne siyasetçilerimiz, ne o düğün-dernek açılıştan açılışa, ziyaretten ziyarete koşan fiyakalı Popiler, bazı STK’ yöneticilerimiz, bazı siyasiler ve bürokrasi, tam olarak, net olarak bir şey yapmış değiller, yaptık diyorlarsa, ‘’yolsuzluğunuza bir yana, hani ona bir şey dediğimiz yok (!) ‘’ ama ve ancak HANİ YOL? Derler adama…(!) organize filmde olduğu gibi, hani para, para yok, hani araba, araba yok, hani para😜😀 anlayacağınız tam organize işler i, Şırnak’ın yollar mevzusu demiyorum , ama görünen köy kılavuz istermi ha ,kısaca bu şehirde yolunu bulan bulana vesselam ,yolsuz kalanın canı cehenneme vesselam 😜😀👋👍 (!)
En basit örneği, Şırnak Şerafettin Elçi havaalanı ile Cizre arası yol traji-komedisi, Havaalanımız hizmete girdiğinden bugüne kadar, 10 kilometre etmeyen Havaalanı ile Cizre arası yol, sizce kaç kez yapıldı, bozuldu? Onarıldı? Yada kökten kaldırıldı tekrar yapıldı ve şimdi yine tekrar yapılmakta? Nedir bunun mantığı, biri bana anlatsın?
Yada nedir bu YOL-SUZLUK SAÇMALIĞI? Bir yol-Cizre havaalanı yolu, 4 yılda en az 10 kere, onarılıp yapılıp bozulmaz ki? Hane ekmek değil tüketesin, yada peynir-kaşar değil sıcakta erisin, bu yol kardeşim yol? En az elli yıl dayanması gerekmiyor mu? Bu yolu yapan şirketlerse neden işlerini iyi yapmadıkları için soruşturulmadılar, yada işin kontrullerini onaylayan gerzek memurlar ne yaptılar, nasıl onadılar bu yolları çok merak etmekteyim.? Yada devletin çok mu parası var!? Hade bir kere yanlış yapıldı diyelim, olur ya insanlık halı diyelim, (!) peki neden bir sonraki şirket er kimse neden aynı Hataya düşer? Ve sonraki şirket, ve sonraki şirketler (yada aynı şirket bilmiyorum artık) öylece devam etmekte bu yolsuzluk meselesi…!? Varın gerisini siz düşünün? Bilmiyorum beklide bu yol lanetli, toprakta sorun olabilir, ve günahını alıyoruz bu şirketlerin.(!) Öyle ise özür dilerim. Yanlış anlaşılmasın, kimseyi suçlamıyorum, zan altında bırakmakta değil amacım, sadece bir vatandaş olarak sorguluyorum ve cidden merak ediyorum neden böyle diye? Umarım vardır bunun bir tatmin edici bir cevabı?
**
Yine Cizre Çevre Yolu Kavşağı
Yaf Kardeş, herşey bir yana bir şirket düşünün, Kurtik kavşağında nasıl bir rezil kavşak yapar? Yada buna olur veren hangi rezil Mühendis yada, Denetmen, ben merak ediyorum? 2 ayda orada onlarca kaza oldu ve emin olun bu rezil kavşak düzeltilmediği sürece de daha çooook kaza olacak?
Yada Cizre güzeller karakolu üst gecidi viyadüğü yolu neden tekrar yıkılıp yeniden yapılmakta? Daha 4 ayı bile geçmeden nasıl oldu da tekrar çöktü? Hadi Allah korkusu ve vicdansız mütahidi geçtim, buna olur verenler Allaha nasıl hesap verecek?! Yoksa devletin malı deniz yemeyen keriz mantığımı var? Yada yandaşlara herşey eyvallah mı? Sorarım siz değerli yöneticilerimize? Nedir bu Rezalet pardon vaziyet? Kısaca Divan Oteli kavşağındaki Cizre çevre yolu viyadükü ile ilgili bir açıklama borcunuz var beyler?
Yoksa işin için de acaba ne tür üç kağıtlar olabilir inanınız anlamıyorum? Vay halimize.
***
Birde işin bir diğer trajikomik tarafı, Şırnak (Midyat tarafından) Mardin il sınırının Mardin tarafı yapılmış, ama yol Şırnak il sınırından sonra berbat, Siirt tarafı da öyle ve Şırnak Cizre tarafı ise 2 yıldır öylece durmuş, o kadar masraf yapıldı ve hepside boşa gitti gibi, yani bu yolda, yol- mu yapılıyor, yol-suzluk mu yapılıyor, yada nedir mesele anlamadık gitti. ! En son iyi hatırladığım tam 4 yıl önce bir valimiz, 2014 yılının yılbaşında kendi arabamla tuneli geçip Cizre’ye geçeceğim, bu müjdeyi halkıma yapın demişti, yanında da o dönemin bölge karayolları müdürü ve şirket yöneticileri vardı. bizde basın olarak oradaydık, Sayın valimiz arabası ile Şırnak Cizre yolundan geçtimi geçmedimi bilmiyoruz.(!) Ama o yol hala aynen duruyor yani yol bitmedi ve yolsuzluk devam ediyor..! En az 10 kez gazetelerimizde köşelerimize, halkımıza müjde önümüzdeki, 2 ayda yol bitiyor dedik, vekiller söyledi yazdık, Valiler söyledi yazdık, Bakanlar söyledi yazdık ama Şırnak Cizre Yolu bitmedi, bitmedi bir türlü bitmedi..! Lanetli olmasın bu yol.! “Ha bu arada yol yapımını sabote eden her türlü eylemi, saldırıyı, Nefret ve Şiddetle kınıyorum ve asla tasvip etmiyorum buda biline..! “
***
“Yol, medeniyettir, kalkınmadır, refahtır, eğitimdir, turizmdir, kültürdür gönüller arası köprülerdir…!” bunun tersini düşünmek cehaletten başka bir şey olamaz..!
Her gün bu yollarda onlarca kaza oluyor, yüzlerce insan mağdur oluyor, maddi manevi kayıplar oluyor, gencecik insanlar ölüyor, can veriyor, lütfen artık bu yolsuzluk’a bir son verilsin. (bazı Siyasetçilerimizi geçtim, çünkü bu aralar onların başını kaşıyacak zamanları pek yok, dertleri çok, ve hizmete ve malum ziyaretlere odaklı yoğunluklarından zamanları kısıtlı (!))Yetkililerimizden ricamızdır, bir çare, acil çözümler üretilmeli. Bize, size yakışmayan bu yollar en azından başlansın.! Yarım kalanlarda bir an önce bitsin, Lütfen?
En son geride bıraktığımız 4 ay içerisinde İpek yolunda gerçekleşen kazalarda 14’ten fazla gariban insanımız, Akrabamız, maalesef yaşamlarını acı ile verdiler. On Dört eve ateş düştü, onlarca çoluk çocuk yetim-öksüz kaldı ve gerçekleşen kazalarda da onlarca yaralı var, ve giden milli serveti söylemek bile istemiyorum.…!
**
Peki Cizre, Şırnak? Uludere, vs Buralarda ne çok kaza oldu bilemiyoruz…!, Ana sebeplerin başında yol-suzluk sorunu gelmekte? Peki neden? Cidden soruyoruz yetkililere? Neden? Hade bir mitolojik efsaneye dönüşen Şırnak Van arası yolunu geçtim, ki sanırım oğlumda görmeyecek, belki torunum şanslı ise görebilir, (Gerçi hakkını yemeyelim, en son iç işleri bakanı sayın Süleyman Soylu Bey, Şırnak-Van yolunun 3 ay içinde bitmesi için gerekli mercilere ve şirketlere (Allah razı olsun) sert talimat vermiş ) hade yine 92 yılında ihaleye çıkartılan Şırnak Cizre arası yol, malum hala ne olduğu ne olacağı belli olmamakla beraber koca bir muamma, ve kaos devam etmekte yollarda, hadi Şırnak Siirt yolunu da geçtim, orası da sizlere ömür, peki ipekyolu Türkiye’nin en büyük 3. İhracat kapısı Habur yolu(Cizre habur arası) neden? Yapılamıyor? Hatta başlanmadı bile?
Şırnak il sınırları içindeki yollar neden bitmiyor neden Bu yollar 18 yıldır bir türlü bitmiyor? Buna anlam vermekte gerçekten güçlük geçiyorum, ben en az 3 Bakandan, 4 Validen, 6 kaymakamdan, 8 Vekilden, 5 belediye başkanından, onlarca STK’dan son 10 yılda en az 40 kez müjde müjde müjde, Şırnak Cizre yolu bu yıl bitiyor, bu yıl hizmete girecek diye en az 30 haber yaptım yaho? Ben mi yalancı çıktım onlar mı inanınız kafam karıştı? Haşa Etkili ve yetkililer asla yalan söylemez, derim demesine de, ama sıkıntı var, ve hade ben kendimi yalancı çıkartayım, ama Şırnak-Cizre-Şırnak Van yolu hala bitmedi ki değerli yurdumun saygı değer insanları(!)
**
İnanınız arkadaşlar, sorun Ankara değil, inan Devlet ve Hükümet özellikle yol konusunda her türlü bütçeyi sunmakta, sorun bizim hala ne iş yaptıklarını anlamaya çalıştığım Bazı yerel siyasetçilerimiz, bazı yerel yetkililerimiz ve bazı ne iş yaptıklarını bir türlü anlamağımız kendilerini vekil-bakan sanan fiyakalı bazı STK’ temsilcileri? Bazı siyasiler ve bürokrası Sorun sahipsizlik, cehalet ve samimiyetsizlik VE RANT-mı acaba demiyorum….!
YANİ KISACA SANIRSAM EN BÜYÜK SORUN YOL-SUZLUK(!)
Yoksa hükümet, siz adam gibi kendinizi anlatın, isteyin, projelerinizi kıvırmadan teknik ve bilimsel veriler ile sunun ANKARA’ya, cevabınızı almasanız suçlu ben olayım. Hükümet, özellikle yol, su elektrik konusunda çözümden yana, garanti ederim Projenizi onaylar!
“GERİSİ BİZİM SAMİMİYETSİZLİĞİMİZ NOKTA…!”
**
Ya ben en çok neyi merak ediyorum biliyormusunuz? Her 3 ayda günde bir, devletimizin bir Bakanı yada üst düzey yetkilisi Şırnak’ımızı ziyaret etmekte, ben en son 5 ay içerisinde bir haberci- gazeteci olarak sayın Cumhurbaşkanımız dahil 28 Bakan ve onlarca (Sayın Cumhurbaşkanımızın başdanışmanı başta olmakla beraber)üst düzey yetkili ve etkili insan gördüm, Şırnak’ı- Cizre’yi Silopi’yi,İdil’i ziyaret eden… Peki bu sayın siyasiler, bu taa Ankaralardan zahmet edip Şehrimizi şereflendiren değerli Bakanlara, yetkililere, yol-suzluk ve benzeri, sorunları anlatmaktan acizmi bu siyasetçilerimiz?? Yoksa ziyaretlerden dolayı zaman sorunumu yaşamaktalar acep(!) Sözüm Ona STK’larımız? Neden sessiz?Lafa gelince mangalda kül kalmaz bilirim ya neyse…!
Bu arada dip not, bazı dürüst siyasiler ve stklar hariçtir bu tablodan) Yada değerli yetkililer, Bakanlarımız, Şırnak’a Cizre’ye, Silopi’ye gelirken hangi yolları kullanmaktalar? Yoksa yer altı yollar mı yapılmış bilmediğimiz? Malum bazı siyasetçilerimiz yer altı konusunda zekimi zekiler biliriz.(!)olurmu olur !” sahi Şehirlerimizi ziyaret eden değerli yetkililerimiz Göremiyorlar mı bu rezil yolların durumunu,….!
Gerçi hakkını yemeyelim, en son iç işleri bakanı sayın Süleyman Soylu Şırnak-Van yolunun 3 ay içinde bitmesi için gerekli mercilere ve şirketlere (Allah razı olsun) sert talimat vermiş, teşekkür ederiz sayın bakana, umarım bu defa gerçekleşir.! Umarım bu sefer biz yanılırız. Yol bulunur…! Bu arada 3 ay geçti ve sonuç aynı biline (!)
İşin daha da trajikomik tarafıda şu, geride bıraktığımız aylarda bir büyüğümüz, Devlet Bakanımız gelmişti, Silopi’de, Grand Otelinde, bizde ordaydık, sonra bakan bey kürsüye çıktı, gerçekten barışçıl ve sevgi dolu güzel bir konuşma yaptı, yine Şırnak’ın Eski Valisi’de çıktı, hükümetimizin takdir ettiğim, icraatlarını anlattı, 3.köprü, 3.havaalanı, Avrasya tüneli, Bolu tüneli, Konya-Ankara, Ankara İstanbul hızlı tren, Karadeniz sahil yolu fol duble yolunu ve Son 15 yılda Türkiye geneli yapılan duble yol ve yol hizmetlerini sıraladı durdu.! ama burnunun dibindeki köstebek yuvalarına dönen ve 20 yıldır bitmeyen Şırnak yollarını) yolları yolsuzlukları demek ki, anlatmadı, yada hiç görmemiş, görmüyorlar, yada birileri bunlara gerçeği söylesin artık(!) ne diyeyim, gülermisin ağlarmısın…
Daha da komiği, orada bulunan 400 yurdumun değerli insanı da alkış tufanına tuttular, değerli Yetkilimizin bu filozofvari konuşmasını(!) Sahi bunlar, bizi geri zekalı sanmıyor değil mi?
Konya, Ankara, Bolu, İstanbul, İzmir, Karadeniz, Akdeniz Ege, Hoştııır, Hoştııııır, emma BENANEEE…(!)
“Hasıle Kelam –Halımız- Ehvalımız Budur Hakim Bey…!
KISACA YOLUNUZ AÇIK OLSUN…!
“KUMÇATIDAKİ FECİ KAZADA YAŞAMINI VEREN HAKSEVEN AİLESİ BİREYLERİNE ALAHTAN RAHMET YAKINLARINA SABIRLAR DİLİYORUM. MEKANLARI CENNET OLSUN…”27 Ocak 2018 Tarihli Köşe Yazım..
www.sirnakhaberajansi.com
www.sirnakhaber.com
www.sirnakwebtv.com
www.dundarsansur.com
Haber portalları imtiyaz sahibi
Dündar Sansur…

Bir yanıt yazın

Copyright © 2005 Şırnak Haber, Her hakkı saklıdır. | Newsphere by AF themes.