16 Eylül 2024

ŞIRNAK HABER

Haktan Yana Halkın Yanında

Bakanlık yalanlamıştı: Prof. Dr. Önder Ergönül Maymun Çiçeği’nin Türkiye’de görüldüğünü açıkladı

Bakanlık yalanlamıştı: Prof. Dr. Önder Ergönül Maymun Çiçeği’nin Türkiye’de görüldüğünü açıkladı

Maymun çiçeği virüsünün yayılma riski tüm dünyada endişe yaratırken, Türkiye’de bu virüsle ilgili çarpıcı bir açıklama yapıldı. Sağlık Bakanlığı, ülkemizde maymun çiçeği vakası görülmediğini belirtmişti. Ancak Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Önder Ergönül, bu açıklamanın aksine Türkiye’de birkaç vakanın bulunduğunu duyurdu.

“Türkiyede birkaç vaka görüldü”

Prof. Dr. Ergönül, NTV canlı yayınında yaptığı açıklamada, maymun çiçeği virüsünün iki türü olduğunu ve yayılma potansiyeline sahip türün şu anda etkili olduğunu belirtti. Türkiye’de şimdiye kadar yalnızca birkaç vaka görüldüğünü ve bu durumun endişe verici bir seviyeye ulaşmadığını ifade etti. Ergönül, Sağlık Bakanlığı ile sürekli temas halinde olduklarını ve vakaları yakından izlediklerini vurguladı.

Ergönül’ün açıklamaları şöyle: “Virüsün iki farklı türü var. Şu anda yayılma potansiyeline sahip tür etkili. Türkiye’de şu ana kadar yalnızca tek tük vakalar görüldü. Bu durum korkulacak bir seviyede değil. Sağlık Bakanlığı ile yakın temas halindeyiz ve vakaları dikkatle takip ediyoruz.”

Sağlık Bakanlığı: Türkiyede herhangi bir vaka yok

Öte yandan, Sağlık Bakanlığı konuya ilişkin bir açıklama yaptı ve maymun çiçeği virüsünün Türkiye’de 2024 yılında herhangi bir vaka göstermediğini belirtti. Bakanlık, bu nedenle ek tedbir veya kısıtlama gereği bulunmadığını ifade etti.

Maymun çiçeği virüsü nasıl bulaşıyor?

Maymun çiçeği virüsü, vücut döküntüleri ve bu döküntülere temas, bulaşmış giysi, çarşaf, havlu gibi eşyaların kullanımı ve vücut sıvılarıyla temas yoluyla bulaşabilir. İlk belirtiler, virüs kapıldıktan 5 ila 21 gün içinde ortaya çıkarken, yüksek ateş, baş, sırt ve kas ağrıları, lenf bezlerinde şişlik, yorgunluk, üşüme, titreme ve ciltte su çiçeğine benzeyen kabarcıklar şeklinde kendini gösterir.

Bir yanıt yazın

Copyright © 2005 Şırnak Haber, Her hakkı saklıdır. | Newsphere by AF themes.