18 Ekim 2024

ŞIRNAK HABER

Haktan Yana Halkın Yanında

Cizre Engelliler Derneğinden “Engelliler Haftası” açıklaması

Cizre Engelliler Derneğinden “Engelliler Haftası” açıklaması
10-16 Mayıs tarihleri arasında kutlanan Engelliler Haftası ile ilgili açıklama yapan Cizre Engelliler Derneği Başkanı Necmettin Özen, “engellilerin engelsizler gibi yaşamlarını sürdürmesi yaşam şartlarının iyileştirilmesini istediklerini söyledi.
Sevgi değil, haklara saygı beklediklerine vurgu yapan Cizre Engelliler Derneği Başkanı Necmettin Özen, Cizre’de engellilerin önündeki engellerin kaldırılarak Eğitimden sağlığa, Ulaşımdan Spora ve sosyal yaşama kadar olan sorunların acilen çözüme kavuşturulmasını istiyor ve bunu ilgili tüm yetkililerden talep ediyoruz. “dedi.

10-16 Mayıs engelliler Haftası, dünya genelinde engelli bireylerin taleplerini, sorunlarını ve çözüm önerilerini gündeme geldiği önemli bir hafta olduğuna vurgu yapan Özen, “Engelli bireyler olarak, Türkiye’de halen birçok hak ihlaline maruz kalmaktayız. Cizre’de ise bu durum Türkiye genelinden bile daha vahimdir. Engelli bireyler, temel ihtiyaçlarını karşılamakta bile zorlanmakta ve eşitsizliklere maruz kalmaktadır. Ancak ekonomik kriz, yoksulluk ve işsizlik gıbı nedenlerle bölgemizde yaşayan binlerce engelli zorlu bir dönemden geçmektedir. BM Engelli hakları sözleşmesi kapsamında düzenlenen haklarımızın eksiksiz uygulanmasını talep ediyoruz. Toplumsal kalıp yargılar, önyargılar, gelenekler ve alışkanlıklar en büyük engel olarak hepimizi sınırlandırıyor. Erişilebilirlik mevzuatı artık geciktirilmeden eksiksiz bir şekilde uygulanmalıdır. Kamu kurumları, engellilerin haklarını ihmal etmektedir ve resmi engelli verileri tutarsızdır. Her mahalledeki engelli sayısının istatistiksel olarak belirlenmesi ve buna göre desteklerin sağlanması gerekmektedir.
Özen, ”Engellilerin eğitim, sağlık, ulaşım ve istihdam haklarından yetersiz bir şekilde yararlandığı bir gerçektir. Binlerce engellinin yaşadığı şehrimizde bile erişilebilir mekânların eksikliği büyük bir sorundur. Kamu binaları da dahil olmak üzere birçok mekan, engelliler için uygun değildir.
Diyaliz hastaları, otizmli, SSPE, Serepral Palsililer, Down Sendromlular, Otistikler, SMA’llar başta olmak üzere birçok engel grubu için verilen sosyal destekler yetersizdir SGK’nın verdiği hasta bezleri çok yetersiz Aileler hasta bezi yetiştiremiyor.Türkiye’de engellilerin temel hak ve hizmetlere erişiminde bölgesel eşitsizlikler olduğu maalesef Şırnak in da bu eşitsizliklerden en fazla etkilenen illerden bir olduğu bir gerçek. Bu durum, engelli ve dezavantajı bireylerin yaşamlarını zorlaştırmakta ve birçok hak ihlallerine yol açmaktadır.
Cizre Engelliler Derneği Başkanı Necmettin Özen konuşmasına şöyle devam etti;
Seçilmiş Siyasetçilerin ve atanan idarecilerin engelli ve dezavantajlı bireylerin ihtiyaç ve taleplerine karşı kayıtsız kalması ve gerekli hassasiyeti göstermemesi, bu grubun toplumda marjinalleştirilmesine ve dışlanmasına yol açmaktadır. Bu durum, hem engelli bireylerin yaşam kalitesini düşürmekte hem de toplumda genel bir duyarlılık eksikliğine yol açmaktadır. Engelli dernekleri tarafından yapılan sayısız şikâyet, talep ve öneriye rağmen herhangi bir çözüm üretilmemesiyle daha da can acıtıcı hale gelmektedir.
Cizre Engelliler Derneği’nin 2023 yılında hazırladığı ve il geneli ilgili bütün kurumlar ile paylaştığı “Şırnak’ta Engellilerin İstihdam Sorunları ve Çözüm Önerileri” adli raporun dikkate alınması ve gerekli adımların atılmasını talep ediyoruz.
Cizre de yaşayan engelli bireylerin sağlık hizmetlerine erişim konusunda yaşadığı zorluklar ne yazık ki kangren bir hale gelmiştir. Birçok branşta doktor eksikliği, erişebilir olmayan ve yetersiz sağlık tesisi engelli bireyleri başka şehirdeki hastanelere gitmeye mecbur bırakıyor. Bu durum, maddi ve fiziki koşulları yetersiz olan engelli bireyler açın tedaviye erişim imkânını oldukça zorlaştırıyor.
Engellilik kapsamında da kadın engellilerin cinsiyetçi tim soylem ve uygulamalardan daha fazla olumsuz etkilendiği bilinmelidir ki başta CEDAW gibi kadın haklarına ilişkin sözleşmelerin gereklerinin yerine getirilmesi kadın engellilerin haklarına da olumlu etkileri olacaktır.cizremgazetesi

Bir yanıt yazın

Copyright © 2005 Şırnak Haber, Her hakkı saklıdır. | Newsphere by AF themes.