28 Mart 2024

ŞIRNAK HABER

Haktan Yana Halkın Yanında

2 bin yıllık Kürtçe kitap bulundu

2 bin yıllık Kürtçe kitap bulundu – Kürtlerin ataları Zerdüşti’lerin el yazması

Ceylan derisine yazılmış 2 bin yıllık Kürtçe kitap
Eski Avestaca olarak bilinen Kürdçe’nin Ahuramî (Hawramî) lehçesiyle yazıldığı belirtilen kitabın ceylan derisine Arami harflerle yazıldığı ve 20 sayfadan oluştuğu belirtildi. Yapılan incelemelerde kitabın yaklaşık iki bin yıllık olduğu belirtildi.

Kürdistan Arkeoloji Müdürlüğü yaptığı açıklamada bulunan kitabın 2 bin yıllık olduğunu söyledi. Kitabın Eski avesta dili olan Hawrami (Ahura-mani) Kürtçesi’nde, ceylan derisi üzerinden yazıldığı açıklandı. Tarihi kitabın Arami alfabesiyle Kürtçe yazıldığı verilen bilgiler arasında.

Zerdüşt kelimesi eski Kürtçede ‘Zarathustra’dır. Yunanlılar bu ismi “Zoroaster” olarak telafuz ederek kendi eski kayıtlarına geçirdiler. Adına eklenen uştra sözcüğünün bilinen anlamı deve ile ilgisi yoktur. Günümüz Kürtçesinde altın “Zêr”dir. Eski Kürtçede ise “Zeretha” idi. eski Kürtçe’de “uş” parıldamdak anlamına gelirken “Uştra” da “ışık” anlamına gelir. Zerdüşt kelimesinin tam anlamı “Altın ışığın adamı”dır.
Kitabı Hawraman’da bulan doğu Kürdistanlı aile, Kitabın İran Devleti eline geçmemesi için sakladığını, ekonomik sıkıntılardan dolayı İngiltere’de satmak için götürdüğü, fakat bir çok duyarlı Kürd’ün girişimleriyle Kürdistan Bölgesi’ne teslim etmeye ikna olduğu açıklandı.

Kürdistan’da Zerdüştiler olarak da bilinen Bahdini’lerden kalan ve Avesta’nın Gatalar (Gotin) bölümü olduğu sanılan iki bin yıllık bir kitabın bulunduğu açıklandı.

Şûnwarên Kurdistanê (Kürdistan’ın Mirası) internet sitesinde yer alan bilgiye göre Doğu Kürdistan’ın Hawraman İlçesi’nden bir aile, bulduğu kitaba İran Devleti’nin el koymaması için kitabı Britanya’ya (İngiltere) götürdü.

Sitede yer alan bir açıklamada Kürdistan Bölgesi hükümetine çağrı yapılarak ‘Kitabın Kürdistan’a geri getirilmesi için gerekli girişimlerde bulunulmasını istiyoruz. Çünkü bölge hükümeti yasal olarak bütçe ayırarak kitabı satın alabilir’ ifadelerine yer verildi.

Bahdin Dini’nin Peygamberi olan Hz. Zerdüşt’e vahy edildiğine inanılan Avesta en eski kutsal tekstlerden olarak biliniyor.

Avesta’nın en eski ve en orjinal bölümleri olduğuna inanılan Gata (Gotin) bölümünün M.Ö 7 YY’da yaşadığına inanılan Peygamber Zerdüşt tarafından söylenen şiirlerden oluşuyor. Bulunun kitabın bu şiirler olduğu düşünülüyor.

Milattan önce Kürt krallar için “Mirdad”. Örneğin 1. Mirdad, 2. Mirdad, 3. Mirdad…. Osmanlıdaki Sultan, Mısırdaki Firavun gibi düşünülebilir. Aslında Nemrud’da “Mirdad”lara bağlıydı. Zerdüşt gelimesi ile benzer bir şekilde Mirdad (Güneş’ten gelen, güneşin verdiği) anlamına gelir. Günümüzdeki. Mir: Güneş, Dad (daden): Verme.

Bir yanıt yazın

Copyright © 2005 Şırnak Haber, Her hakkı saklıdır. | Newsphere by AF themes.