Çocuklarının serbest bırakılması için 'Adalet'e seslenen TMK mağduru çocukların aileleri, çocuklarının sürgün edildiği haberinin ardından yapacakları 3 günlük oturma eylemini, çocukları bırakılıncaya kadar süresiz yapma kararı aldı.
Bu sabah TMK kapsamında tutuklanan çocukları ile görüşmek için Diyarbakır E Tipi Cezaevi'ne gelen aileler, çocuklarının sürgün edildiği haberi karşısında şoka girdi. Ailelerine ve avukatlarına herhangi bir bilgi verilmeden, yaşadıkları hak ihlallerine karşı çıkardıkları isyan nedeniyle Adalet Bakanlığı'nın talimatıyla 8 ayrı cezaevine sürgün edilen çocuklar, sabah saatlerinde cezaevinden çıkarılarak gönderildikleri cezaevlerine götürüldü. Çocuklardan 7'si Malatya, 4'ü Adıyaman, 3'ü Elazığ, 5'i Muş, 2'si Bitlis, 4'ü Siirt, 4'ü Mardin, 2 kişi de Midyat cezaevlerine gönderildi. Tam da ailelerin bugün çocuklarının serbest bırakılmasına ilişkin cezaevi önünde 3 gün boyunca yapılacak olan oturma eylemine denk gelen sürgün kararına tepki gösteren aileler, yapacakları eylemi çocukları serbest bırakılıncaya kadar süresiz oturma eylemi yapma kararı aldı. Cezaevi önünde duygulu anlar yaşanırken, çoğu kadın gözyaşlarına boğuldu. Çocuklarının nerelere gönderildikleri duyurusunu can kulağıyla dinleyen aileler, çocuklarının verildikleri yerlere nasıl gidecekleri konusunda düşünceli. Cezaevi önünde çadır kuran aileler, konuya ilişkin basın açıklaması yaptı.
'CEZALAR KABUL EDİLEMEZ'
Aileler adına açıklamayı okuyan BDP Diyarbakır yöneticisi Burhan Karakoç, çocukların Newroz'da kendi giysilerini yaktıkları gerekçesiyle "Havalandırma cezası", "Sosyal etkinlikten men" ve "Top oynama etkinliğinden mahrum bırakılma" şeklinde disiplin cezalarına çarptırıldığını söyledi. Ardından isyan çıkardıkları gerekçesiyle idare tarafından 3 günlük "Odaya kapatma" cezası verildiğini ve haklarında soruşturma açıldığını hatırlatan Karakoç, "Bu cezalar bizleri kaygılandırmakta ve çocuklarımızı ise etkilemektedir. Çünkü ergenlik döneminde olan bu çocukların daha çok havaya, daha çok oyuna, daha çok sosyal etkinliklere ihtiyaç duydukları dönemde, cezaevlerinde tutuklu kaldıkları yetmiyormuş gibi bir de tek kişilik hücrelere konularak, tecrit dahi çeşitli cezalarla bu hakları da ellerinden alınmaları kabul edilecek gibi değildir" dedi.
'YASAL DÜZENLEME YAPILINCAYA KADAR OTURACAĞIZ'
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek'in "Aslında bunlar çocuk değildir" açıklamasına tepki gösteren Karakoç, açıklamanın kendilerini kaygılandırdığını ve gerekli yasal düzenleme yapılıncaya kadar oturacaklarını söyledi. Karakoç açıklamasında, "Bazı köşe yazarlarının yazıları ve televizyon kanallarında çıkan haberler, yapılan tartışmaların konusu kamuoyunda taş atan çocuklar olarak bilinen TMK mağduru çocuklar iken, İstanbul'da bir toplu taşıma aracında atılan Molotof sonucu yaralanan daha sonra vefat eden Serap Eser'i abisinin ve ailesinin yaşadıkları acıyı gündemleştirmeleri, bu çocuklarla birlikte anılmaları olaylara samimi yaklaşmadıklarını ortaya koymaktadır" dedi. Karakoç, "Bu ailenin acılarını bizler de paylaşıyoruz. Aynı zamanda Ceylan Önkol, Uğur Kaymaz, Enes ata ve 408 çocuğun ailesinin yaşadıkları acıyı da paylaşıyoruz. Acılar yarıştırılmaz, acılar paylaşıldıkça sorunlar çözülür diyoruz. Acılarımızı yarıştırırsak bizim acılarımız çok daha büyüktür" dedi.
'İLLE DE İSYAN MI ÇIKARALIM'
Ardından konuşan Çocuklar İçin Adalet Girişimi Sözcüsü Arif Akaya, çocukların sürgün edilmesine tepki göstererek, "Yasal düzenleme çıkarılana kadar eylemimize devam edeceğiz. Çocukların yeri okul olması gerekirken, cezaevlerinde kalıyorlar. Bu da yetmiyormuş gibi sürgün ediliyorlar. Bu ahlaksızlıktır. İlle de isyan mı çıkarmamız gerekiyor" dedi.
Ailelerin cezaevi önündeki bekleyişleri sürerken, aileler yasal değişiklik çıkarılıncaya ve çocukları serbest bırakılıncaya kadar, cezaevi önünde süresiz oturma eylemi yapma kararı aldı./DİHA